import dxf

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 878
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

import dxf

Post autor: maciekwu » piątek, 20 marca 2020, 11:43

wiem, że dużo było na forum o imporcie dxf ale nie mogę znaleźć tego co mi potrzeba.
Mam dxf wy eksportowany z Ewmapy. Importuje się prawidłowo z wyjątkiem linii przerywanych: krawężniki, skarpy. Część skarp powinna mieć linie ciągłe, a część przerywane. Wszystkie importują się jako linie ciągłe (krawężniki też). Wszystkie linie skarp są na jednej warstwie (linie tworzące i wypełnienie). Jak to zaimportować aby było OK?

giekon
____
____
Posty: 128
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: import dxf

Post autor: giekon » piątek, 20 marca 2020, 12:01

A na podglądzie DXFa w przeglądarce linie są ok? Jeżeli tak to może wystarczy zaznaczyć w ten sposób podczas importu DXFa (załącznik)?
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (21.1 KiB) Przejrzano 1773 razy
---
Pozdrawiam
Grzesiek

marioo
VIP
VIP
Posty: 1006
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: import dxf

Post autor: marioo » piątek, 20 marca 2020, 12:27

Mam ten sam problem, te linie skarpy są na jednej warstwie więc takie zaznaczenie nic nie zmieni.
Pozdrawiam

giekon
____
____
Posty: 128
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: import dxf

Post autor: giekon » piątek, 20 marca 2020, 12:38

Faktycznie, u mnie jest to wąski obiekt i tego nie widać ale te linie też są przerywane :/
Ogólnie jest problem z liniami, mi ostatnio zarzucono że nie mam ustawionych odpowiednich stylów linii dla użytków, konturów itd. Problem jest podobny bo po imporcie DXF wszystko jest na jednej warstwie i zmiana linii nie nie pomoże. Małą mapę wyklikałem od nowa ale jest to problematyczne :/
---
Pozdrawiam
Grzesiek

trazja
Team
Team
Posty: 465
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: import dxf

Post autor: trazja » piątek, 20 marca 2020, 13:35

A może problem nie jest w warstwie tylko w ustawieniach stylów linii?
http://softline.geo.pl/wiki/index.php?t ... orem_linii

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 878
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: import dxf

Post autor: maciekwu » piątek, 20 marca 2020, 14:11

Dxf był wyeksportowany z Ewmapy jaki szablon dla stosować dla tabeli?
A co ze skarpami, które na jednej warstwie dxf są i ciągłe (wypełnienie skarpy) i przerywane (linie tworzące skarpę)?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6252
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: import dxf

Post autor: Jurek B. » piątek, 20 marca 2020, 15:16

maciekwu pisze:
piątek, 20 marca 2020, 14:11
Dxf był wyeksportowany z Ewmapy jaki szablon dla stosować dla tabeli?
A co ze skarpami, które na jednej warstwie dxf są i ciągłe (wypełnienie skarpy) i przerywane (linie tworzące skarpę)?
Nie jest potrzebny żaden specjalny szablon, proszę jeszcze spojrzeć na to co napisała wcześniej koleżanka i na ten filmik, bardzo prawdopodobne, że to załatwi problem. Ewentualnie proszę dzwonić na serwis - tak jest najłatwiej pomóc.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 878
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: import dxf

Post autor: maciekwu » piątek, 20 marca 2020, 15:56

Owszem gdy rodzaj linii na warstwie jest jednolity to problem w zasadzie jest nie wielki. Pozostaje sprawa skarp. Na jednej warstwie są linie ciągłe (wypełnienie skarpy) i linie przerywane (kontur skarpy). To stanowi problem.

trazja
Team
Team
Posty: 465
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: import dxf

Post autor: trazja » piątek, 20 marca 2020, 15:58

maciekwu pisze:
piątek, 20 marca 2020, 15:56
Owszem gdy rodzaj linii na warstwie jest jednolity to problem w zasadzie jest nie wielki. Pozostaje sprawa skarp. Na jednej warstwie są linie ciągłe (wypełnienie skarpy) i linie przerywane (kontur skarpy). To stanowi problem.
Filmik pokazuje, jak sobie poradzić, gdy na jednej warstwie jest kilka rodzajów linii, jak je ustawić. Wtedy nie ma znaczenia, że na jednej warstwie będzie Pan miał linie ciągłe wypełnienia skarp i przerywane konturu. To naprawdę rozwiązuje ten problem.

giekon
____
____
Posty: 128
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: import dxf

Post autor: giekon » piątek, 20 marca 2020, 16:18

Działa :D
---
Pozdrawiam
Grzesiek

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 878
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: import dxf

Post autor: maciekwu » piątek, 20 marca 2020, 17:42

Działa. Ale trzeba wykonać to inaczej niż na filmie. Trzeba zaznaczyć "Przypisz styl warstwy dxf do obiektu" i wtedy importują się linie tak jak są zdefiniowane w dxf różne na jednej warstwie. Z tym, że nie wszystkie. Przeanalizowałem kilka typów linii na dxf i przy imporcie, niektóre z nich mają przypisane inne typy niż w oryginalnym rysunku.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6252
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: import dxf

Post autor: Jurek B. » sobota, 21 marca 2020, 09:21

Zalecam jednak kontakt z naszym serwisem (w tym wypadku najlepiej na tel. firmowy i nr wewn. 7), jeśli samodzielne próby się nie powiodły, wtedy wyjaśnimy jak poprawnie ustawić parametry importu.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 338
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: import dxf

Post autor: piotr j. » poniedziałek, 23 marca 2020, 12:36

maciekwu pisze:
piątek, 20 marca 2020, 17:42
Działa. Ale trzeba wykonać to inaczej niż na filmie. Trzeba zaznaczyć "Przypisz styl warstwy dxf do obiektu" i wtedy importują się linie tak jak są zdefiniowane w dxf różne na jednej warstwie. Z tym, że nie wszystkie. Przeanalizowałem kilka typów linii na dxf i przy imporcie, niektóre z nich mają przypisane inne typy niż w oryginalnym rysunku.
Jeśli dany typ linii (nazwa linii w DXF) jest importowany pierwszy raz, ma domyślnie przypisaną linię ciągłą. Trzeba wtedy przypisać mu odpowiedni typ linii w cgeo. Te ustawienia będą pamiętane przez program następnym razem
Pozdrawiam.
piotr j.

ODPOWIEDZ