GML

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
trazja
Team
Team
Posty: 507
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » środa, 10 czerwca 2020, 12:34

latajacekolano pisze:
środa, 10 czerwca 2020, 12:07
Dziękuję.
Człowiek myśli, że już nic go nie zaskoczy z tym gmlem, a tu proszę :P
Każda aktualizacja oprogramowania w ośrodku przynosi nowe wyzwania :D

radeck
__
__
Posty: 48
Rejestracja: środa, 8 lutego 2012, 11:19

Re: GML

Post autor: radeck » środa, 24 czerwca 2020, 22:30

Dzień dobry.
Podczas rysowania w gml obiektu inżynierskiego (mostu) przysłonił mi krawężnik, krawędź jezdni, punkty wysokoścowe i zostawił odsłonięte wypełnienie skarp.
Szablon to mapa zasadnicza 2015.
A tak to wygląda:
Obrazek
Co z tym może być nie tak?
Pozdro

trazja
Team
Team
Posty: 507
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » czwartek, 25 czerwca 2020, 09:25

Proszę w tym przypadku w warstwach dać warstwę KR_ObiektKarto pod warstwę BDZ_BudowlaInzynierska. Jest to rozwiązanie doraźne - temat postaramy się rozwiązać inaczej, jeśli pojawi się poprawka w wersji testowej damy znać w tym poście.

k95n
__
__
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » czwartek, 25 czerwca 2020, 17:16

Witam, dlaczego dla nowo narysowanego obiektu pod prawym przyciskiem myszy nie mam opcji przeniesienia historii z innego obiektu?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6390
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » czwartek, 25 czerwca 2020, 17:59

Witam, może w zakresie widoku okna mapy nie ma odpowiednich obiektów (z lokalnym Id - czyli pochodzących z PZGiK i tej samej klasy co obiekt wybrany) do przejęcia historii? Tu niżej widać, że dwa takie zostały znalezione:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (103.88 KiB) Przejrzano 451 razy
Przechwytywanie1.JPG
Przechwytywanie1.JPG (86 KiB) Przejrzano 451 razy
Przechwytywanie1.JPG
Przechwytywanie1.JPG (86 KiB) Przejrzano 451 razy
Pozdrawiam Jurek B.

k95n
__
__
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » czwartek, 25 czerwca 2020, 18:02

To chyba nie to. Mam dwie jezdnie, jedna narysowana przeze mnie, druga pochodzi z GMLa z ośrodka. Po kliknięciu prawym myszy na moją jezdnię nie ma w ogóle opcji przeniesienia historii, jest tylko opcja skopiowania atrybutów. Obie jezdnie znajdują się w widoku mapy.
Gdzieś doczytałem, że funkcja ta staje się nieaktywna po wykonaniu eksportu. Czy to może być powód?

Damian
Team
Team
Posty: 40
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: GML

Post autor: Damian » czwartek, 25 czerwca 2020, 18:25

Dokładnie tak jak Pan pisze. Funkcja przenieś historię obiektu z ...... jest dostępna wyłącznie dla nowo utworzonych obiektów (i tylko do momentu wykonania eksportu do GML-a). Opcja ta kopiuje oprócz zwykłych atrybutów (tak jak w funkcji „Kopiuj dane obiektu z …”), także atrybuty idIIP czyli: identyfikator lokalny, przestrzeń nazw, identyfikator wersji, jednocześnie przenosząc do historii obiekt z którego kopiujemy atrybuty.

Więcej w tym artykule
pozdrawiam
Damian M.

k95n
__
__
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » czwartek, 25 czerwca 2020, 18:57

Czyli po wykonaniu eksportu nie ma już innej możliwości na przeniesienie historii z innego obiektu?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6390
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » czwartek, 25 czerwca 2020, 19:40

Jest to zabezpieczenie przed modyfikacją obiektów z już nadanymi IdIIP. Operacja ta z zasady służyć powinna wyłącznie przypisaniu historii istniejących obiektów (z jednoczesnym ich usunięciem z wersji bieżącej) do nowych obiektów (bez IdIIP). Oczywiście jeśli ktoś mimo to chce takie operacje robić dla innych obiektów, może usunąć lokalnyId obiektu (włączając jego wyświetlanie w menu okna bazy danych), a potem przenosić dla niego historię.
Pozdrawiam Jurek B.

k95n
__
__
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » czwartek, 25 czerwca 2020, 22:03

Usunąłem w bazie identyfikator lokalny ale funkcja nadal się nie pojawia ;/

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6390
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » piątek, 26 czerwca 2020, 08:48

Faktycznie, chyba więcej atrybutów trzeba byłoby usunąć - sprawdzimy co zrobić w takim przypadku gdy wykonany został już eksport do GML.
Pozdrawiam Jurek B.

trazja
Team
Team
Posty: 507
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » piątek, 26 czerwca 2020, 09:55

Rozwiązaniem jest oprócz użycia "Wyczyść pole" dla lokalnyId także usunięcie tego identyfikatora w plikach tabeli obiektów, które są uzupełniane w momencie eksportu, a do których nie ma dostępu od strony interfejsu użytkownika. Aby to zrobić należy użyć zapytania SQL spod ikony w bazie danych dla obiektów "Modyfikacja zapytaniem SQL"
1_sql.JPG
1_sql.JPG (87.04 KiB) Przejrzano 344 razy

, gdzie id_o to obiektu odczytane spod prawego klawisza myszy -> Informacja :
ido.JPG
ido.JPG (54.2 KiB) Przejrzano 344 razy
Najważniejsze w tej funkcji jest to, żeby koniecznie pamiętać o dopisaniu where id_o= , ponieważ bez tego zapisu zostaną wyczyszczone wszystkie gml_id całej mapy.

chodys
___
___
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 13 lipca 2014, 11:47

Re: GML

Post autor: chodys » niedziela, 28 czerwca 2020, 00:33

Po walidacji mapy z budynkiem otrzymuję taki błąd. Co robię źle?

Weryfikacje atrybutowe Weryfikacje poprawności pliku GML ze schematem aplikacyjnym EGB_Budynek Przeprowadzono Błąd krytyczny "Przestrzeń nazw: PL.PZGIK.0000.EGiB
Lokalny ID: 13403465-2282-3302-2384-676451510326
ID wersji: 2020-06-28T00:16:11" 13403465-2282-3302-2384-676451510326 Obiekt ma zdefiniowany element dzialkaZabudowanaBudynkiem bez przekazania jego wartosci (EGB_Budynek).

k95n
__
__
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » niedziela, 28 czerwca 2020, 14:04

Dziękuję za powyższe wskazówki. Sposób działa.
Mam jednak jeszcze jeden problem. Jak przerobić obiekt, który na projekcie z ośrodka jest obiektem powierzchniowym (szafa elektroenergetyczna) na obiekt punktowy (na taki należy go przerobić ze względu na jego wymiary).

Damian
Team
Team
Posty: 40
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: GML

Post autor: Damian » niedziela, 28 czerwca 2020, 20:26

Proponuję skartować szafkę elek. - punkt (SUUS18_01) i przenieść historię obiektu z szafki elek. - powierzchnia
pozdrawiam
Damian M.

k95n
__
__
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » poniedziałek, 29 czerwca 2020, 09:27

Wydaje mi się, że to nie zadziała w ten sposób. Przy przenoszeniu historii na obiekt punktowy nie wyszukuje mi obiektu powierzchniowego.

Damian
Team
Team
Posty: 40
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: GML

Post autor: Damian » poniedziałek, 29 czerwca 2020, 09:48

U mnie opisana procedura działa ok - program znajduję szafkę ele. - powierzchnia
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (70.26 KiB) Przejrzano 161 razy
Prawym klawiszem myszki klikam na szafce elek - punkt i wybieram opcję przenieś historię obiektu z ... i dalej GES_UrzadzenieTechniczneZwiazaneZSiecia

Jeśli dalej będzie jakiś problem to proszę o kontakt z serwisem 504 289 110
pozdrawiam
Damian M.

Damian
Team
Team
Posty: 40
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: GML

Post autor: Damian » poniedziałek, 29 czerwca 2020, 11:43

chodys pisze:
niedziela, 28 czerwca 2020, 00:33
Po walidacji mapy z budynkiem otrzymuję taki błąd. Co robię źle?

Weryfikacje atrybutowe Weryfikacje poprawności pliku GML ze schematem aplikacyjnym EGB_Budynek Przeprowadzono Błąd krytyczny "Przestrzeń nazw: PL.PZGIK.0000.EGiB
Lokalny ID: 13403465-2282-3302-2384-676451510326
ID wersji: 2020-06-28T00:16:11" 13403465-2282-3302-2384-676451510326 Obiekt ma zdefiniowany element dzialkaZabudowanaBudynkiem bez przekazania jego wartosci (EGB_Budynek).
Witam, zapewne nie miał Pan utworzonej przez siebie lub zaimportowanej z GML z PODGiK działki ewidencyjnej, na której obszarze powinien być położony budynek. W bazie EGiB jest wymagane by każdy budynek był położony na działce ewidencyjnej i miał w GML zapisaną relację do tej działki - ten błąd sygnalizuje brak takiej obowiązkowej relacji.
Podobne relacje są obowiązkowe w działkach do punktów granicznych, itd.
Najczęściej takie błędy występują w GML eksportowanym przez geodetę, jeśli do pracy geodezyjnej nie został zamówiony pełny zbiór danych EGiB w GML i nie został on potem zaimportowany do C-GEO w celu jego aktualizacji, lub PODGiK nie ma możliwości jego wydania, lub nie ma podstaw do zamówienia tego zbioru danych.
Ten typ błędu można zignorować jeśli zostało uzgodnione z PODGiK, że w GML zostaną przekazane np. same budynki bez działek ewidencyjnych,
pozdrawiam
Damian M.

k95n
__
__
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » poniedziałek, 29 czerwca 2020, 12:29

k95n pisze:
poniedziałek, 29 czerwca 2020, 09:27
Wydaje mi się, że to nie zadziała w ten sposób. Przy przenoszeniu historii na obiekt punktowy nie wyszukuje mi obiektu powierzchniowego.
Już wiem na czym polega problem. W ośrodku projektowaną szafkę wprowadzono jako "Urządzenie techniczne związane z siecią elektroenergetyczną - projektowane lub w budowie (SUUS_P_13)". Dlatego na szafę elektroenergetyczną punktową nie mogę przenieść historii...
Czy w takim wypadku można coś poradzić?

Damian
Team
Team
Posty: 40
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: GML

Post autor: Damian » poniedziałek, 29 czerwca 2020, 12:59

Ok, też utworzyłem sobie taki obiekt SUUS_P_13 (urządzenie techniczne związane z siecią elek - projektowane lub w budowie) i dalej mam możliwość przeniesienia historii z tego obiektu na skrzynkę elek. - punkt
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (71.45 KiB) Przejrzano 124 razy
pozdrawiam
Damian M.

ODPOWIEDZ