kompletowanie operatu

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 964
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

kompletowanie operatu

Post autor: maciekwu » sobota, 15 czerwca 2019, 12:23

przygotowuje w geoOrganizerze operat. Tworzę różne dokumenty, podpinam raporty z C-Geo. Wszystko działa super. Nareszcie program, który umożliwia funkcjonalne tworzenie operatu.
Brakuje mi tylko paru drobiazgów:
-możliwości zmiany kolejności dokumentów tak by można je przestawiać do zgodności ze spisem dokumentów
-kompleksowego wydrukowania dokumentów (teraz aby wydrukować muszę pdglądnąć każdy dokument aby go wydrukować)
- zanumerowania drukowanych stron całości wydruku.

Zbysiu
_____
_____
Posty: 291
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: kompletowanie operatu

Post autor: Zbysiu » poniedziałek, 13 lipca 2020, 17:55

Czy jakieś zmiany w programie są przygotowywane, bo na stronie (chyba) ostatnia aktualizacja jest z 2018 r, a fakturę za aktualizację roczną dostaję regularnie, co roku.
Jeśli nad czymś pracujecie, to proponuję stworzenie mechanizmu, który umożliwi jednym kliknięciem wygenerowanie zestawu dokumentów dla każdego asortymentu prac. Widzę to tak: wcześniej tworzę szablony dokumentów, grupuję w zestawy (z możliwością dodawania i usuwania) - mapa do celów projektowych, inwentaryzacja budynku, podział, itd. Teraz widzę, że jest w Ustawieniach oznaczenie generuj serię dokumentów..., ale nie bardzo wiem jak tym się posługiwać.
Popieram możliwość kompleksowego drukowania dokumentów.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6690
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kompletowanie operatu

Post autor: Jurek B. » środa, 15 lipca 2020, 09:13

Zaktualizujemy dzisiaj informację o zmianach wprowadzonych w GeoOrganizerze w ostatnim czasie.
Co do tego:
jest w Ustawieniach oznaczenie generuj serię dokumentów..., ale nie bardzo wiem jak tym się posługiwać.
Tą funkcję włącza się gdy przygotowany szablon konkretnego, jednego dokumentu ma dotyczyć korespondencji np. do właścicieli wszystkich działek objętych daną pracą, którzy są do niej przypisani (zawiadomienie o ustaleniu granic, podziale działki, itp). Wtedy, utworzenie tego raportu dla danej pracy skutkuje wygenerowaniem od razu serii dokumentów.

Jeśli chodzi o zestawy dokumentów, to może proszę przesłać nam pakiet takich przykładowych dokumentów - spróbuję rozpoznać czy można będzie na ich bazie zbudować jakiś mechanizm automatycznego generowania ich w programie.
Pozdrawiam Jurek B.

Zbysiu
_____
_____
Posty: 291
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: kompletowanie operatu

Post autor: Zbysiu » środa, 15 lipca 2020, 14:55

Mogę przesłać taki zestaw, ale nie jestem pewien czy to coś pomoże. W każdym ODGiKu wymagają inne kompletowanie operatów nie zawsze na takich samych formularzach, tylko część dokumentów się powtarza. Chodzi mi o to żeby każdy użytkownik przygotował sobie wzór formularzy (dokumentów), a następnie w zależności od rodzaju pracy mógł wygenerować dokumenty według przygotowanego wcześniej zestawu:
INWENTARYZACJA BUDYNKU:
1. Zawiadomienie o wykonaniu zgłoszonych prac
2.Protokół weryfikacji
3.Sprawozdanie techniczne
4.Mapa wywiadu w terenie
5.Szkice polowe
6.Raport pomiarowy i obliczenia
7.Mapa ewidencyjna - uzupełniająca
8.Wypis z rejestru gruntów
9.WZDE budynku
10.WZDE działki
11.Wniosek właściciela
12.Wniosek o uwierzytelnienie - jeden klik i gotowe,
MDCP:
1. Zawiadomienie o wykonaniu zgłoszonych prac
2.Protokół weryfikacji
3.Sprawozdanie techniczne
4.Mapa wywiadu w terenie
5.Szkice polowe
6.Raport pomiarowy i obliczenia
7.Mapa ewidencyjna - uzupełniająca
8.Wypis z rejestru gruntów
9.Wniosek o uwierzytelnienie - jeden klik i gotowe,
INWENTARYZACJA PRZYŁĄCZA:
1. Zawiadomienie o wykonaniu zgłoszonych prac
2.Protokół weryfikacji
3.Sprawozdanie techniczne
4.Mapa wywiadu w terenie
5.Szkice polowe
6.Raport pomiarowy i obliczenia
7.Wniosek o uwierzytelnienie - jeden klik i gotowe,
PODZIAŁ:
1.Zawiadomienie o wykonaniu zgłoszonych prac
2.Protokół weryfikacji
3.Sprawozdanie techniczne
4.Dane geodezyjne i katastralne
5.Kopia mapy katastralnej (ewidencyjnej)
6.Szkice podstawowe
7.Postanowienie opiniujące WPPN
8.Odpis z KW
9.Mapa z wywiadu terenowego
10.Zawiadomienia o wznowieniu znaków granicznych
11.Protokół wznowienia znaków granicznych
12.Protokół przyjęcia granic
13.Szkic polowy z granicami przyjętymi i projektowanymi
14.Raport pomiarowy i obliczenia punktów granicznych i powierzchni działek
15.Wykaz współrzędnych
16.Wykaz zmian punktów granicznych
17.Wykaz zmian danych ewidencyjnych działki
18.Mapa uzupełniająca
19.Wykaz zmian danych ewidencyjnych budynku
20.Wniosek o uwierzytelnienie - jeden klik i gotowe.
To oczywiście przykłady, bo np. szkiców nie generuję w GO, itd.
Każdy mógłby przygotować zestaw samodzielnie według własnych potrzeb, chodzi tylko, żeby nie klikać za dużo.

tomek
____
____
Posty: 106
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: kompletowanie operatu

Post autor: tomek » środa, 15 lipca 2020, 15:52

Może trzeba poczekać "chwilę " do nowego rozporządzenia? Po co dwa razy robić?
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]

Zbysiu
_____
_____
Posty: 291
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: kompletowanie operatu

Post autor: Zbysiu » środa, 15 lipca 2020, 17:13

tomek pisze:
środa, 15 lipca 2020, 15:52
Może trzeba poczekać "chwilę " do nowego rozporządzenia? Po co dwa razy robić?
Można czekać z wzorami, ale jeśli już się je ma, to zostanie tylko ich modyfikacja, a narzędzie zostanie.

marioo
VIP
VIP
Posty: 1042
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: kompletowanie operatu

Post autor: marioo » czwartek, 16 lipca 2020, 09:13

Nie ma co czekać tylko robić wg nowego rozporządzenia, bo przecież jest już dostępne...
Pozdrawiam

pomiar
____
____
Posty: 143
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: kompletowanie operatu

Post autor: pomiar » piątek, 17 lipca 2020, 10:10

Ja porobiłem sobie wzory w poszczególnych grupach
Załączniki
PNG.png
PNG.png (79.79 KiB) Przejrzano 2687 razy

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 135
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: kompletowanie operatu

Post autor: k_batura » piątek, 20 listopada 2020, 10:55

Chciałbym, aby Operat łączył stronę tytułową i spis zawartości oraz numeracja stron uwzględniała również stronę tytułową i spis zawartości

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6690
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kompletowanie operatu

Post autor: Jurek B. » piątek, 20 listopada 2020, 11:03

k_batura pisze:
piątek, 20 listopada 2020, 10:55
Chciałbym, aby Operat łączył stronę tytułową i spis zawartości oraz numeracja stron uwzględniała również stronę tytułową i spis zawartości
Nie wiem czy ma Pan najnowszy GeoOrganizer (można pobrać z działu Do pobrania), oficjalnie nie pisaliśmy jeszcze o zmianach w ostatnim miesiącu, ale doszły między innymi te, o które Pan pyta, czyli ustawienia numeracji i możliwość edycji spisu treści, który może zawierać teraz także elementy strony tytułowej. Co ma tam być - należy ustalić już samodzielnie, korzystając z edytora wzoru spisu treści widocznego na tym zrzucie.
Te zmiany będą też dostępne pod koniec listopada w module e-operatu.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (60.95 KiB) Przejrzano 802 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 135
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: kompletowanie operatu

Post autor: k_batura » piątek, 20 listopada 2020, 11:27

tak, mam najnowszy ( z poprzedniego tygodnia)...
Faktycznie numeracja uwzględnia stronę tyt./spis treści ale te pozycje nie są uwzględnione w spisie treści.
Teoretycznie można wykorzystać FastReport do utworzenia strony tytułowej ale to chyba dla mnie za trudne

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6690
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kompletowanie operatu

Post autor: Jurek B. » piątek, 20 listopada 2020, 12:16

Formalnie nie powinno się wprowadzać oddzielnie strony tytułowej, bo rozporządzenie w sprawie standardów nie przewiduje jej. Natomiast, jeśli chciałby Pan uwzględnić jej elementy w spisie treści, a nie czuje się na siłach by zrobić to samemu - proszę przesłać swoją propozycję - przygotujemy dla Pana taki wzór, a jak będzie w miarę uniwersalny, to udostępnimy także w programie jako wariantowy.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 135
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: kompletowanie operatu

Post autor: k_batura » piątek, 20 listopada 2020, 12:41

mniej więcej o to chodzi...
Załączniki
Okładka + spis treści.rar
(501.5 KiB) Pobrany 36 razy

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 380
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: kompletowanie operatu

Post autor: piotr j. » poniedziałek, 23 listopada 2020, 15:46

Chciałem wykonać własny spis treści tak, aby zawierał elementy strony tytułowej. Niestety nie wiem jakie zmienne odpowiadają informacji z pracy geodezyjnej.
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: kompletowanie operatu

Post autor: grzes » poniedziałek, 23 listopada 2020, 15:56

piotr j. pisze:
poniedziałek, 23 listopada 2020, 15:46
Chciałem wykonać własny spis treści tak, aby zawierał elementy strony tytułowej. Niestety nie wiem jakie zmienne odpowiadają informacji z pracy geodezyjnej.
Proszę wejść do edycji szablonu metryki - powinny działac te same nazwy - jak czegoś będzie brakować to proszę pisać
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 380
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: kompletowanie operatu

Post autor: piotr j. » środa, 25 listopada 2020, 10:16

- prosiłbym o jednostkę ewidencyjną i jej teryt, teryt gminy i obrębu.
- zmienna [opis] w metryce występuje dla "opisu pracy", a w spisie treści dla "opisu dokumentu w operacie" i występuje konflikt. Zamiast rodzaju pracy geodezyjnej, zwraca mi się nazwa ostatniego dokumentu ze spisu treści.
Załączniki
SharedScreenshot.png
SharedScreenshot.png (241.43 KiB) Przejrzano 539 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1256
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: kompletowanie operatu

Post autor: MarekOtt » środa, 25 listopada 2020, 11:47

Czy wersja demo jeszcze działa (ta podpięta pod c-geo jako moduł). Bo u mnie pojawia się informacja że wersja demo wygasła.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6690
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: kompletowanie operatu

Post autor: Jurek B. » środa, 25 listopada 2020, 12:40

MarekOtt pisze:
środa, 25 listopada 2020, 11:47
Czy wersja demo jeszcze działa (ta podpięta pod c-geo jako moduł). Bo u mnie pojawia się informacja że wersja demo wygasła.
Prosiłbym nie podpinać się pod inne wątki na przyszłość. Co do demo to ono działa przez miesiąc od daty pierwszego włączenia modułu, więc w Pana wypadku ten czas pewnie już minął - proszę na softline wysłać zrzut ekranu z Pomoc- O programie C-GEO - zresetujemy u Pana czas dla tego modułu.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1256
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: kompletowanie operatu

Post autor: MarekOtt » środa, 25 listopada 2020, 12:52

Jurek B. pisze:
środa, 25 listopada 2020, 12:40
MarekOtt pisze:
środa, 25 listopada 2020, 11:47
Czy wersja demo jeszcze działa (ta podpięta pod c-geo jako moduł). Bo u mnie pojawia się informacja że wersja demo wygasła.
Prosiłbym nie podpinać się pod inne wątki na przyszłość. Co do demo to ono działa przez miesiąc od daty pierwszego włączenia modułu, więc w Pana wypadku ten czas pewnie już minął - proszę na softline wysłać zrzut ekranu z Pomoc- O programie C-GEO - zresetujemy u Pana czas dla tego modułu.
OK wysłane ..

Nie ma problemu, będę zakładał nowe tematy, to tak trochę inaczej jak na innych forach, gdzie dba się o to, by tematów było jak najmniej i kolejne wątki dotyczące danego modułu, rozpoczynać w założonych już tematach.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: kompletowanie operatu

Post autor: grzes » środa, 25 listopada 2020, 22:33

piotr j. pisze:
środa, 25 listopada 2020, 10:16
- prosiłbym o jednostkę ewidencyjną i jej teryt, teryt gminy i obrębu.
- zmienna [opis] w metryce występuje dla "opisu pracy", a w spisie treści dla "opisu dokumentu w operacie" i występuje konflikt. Zamiast rodzaju pracy geodezyjnej, zwraca mi się nazwa ostatniego dokumentu ze spisu treści.
1. Działają już [id_powiat], [id_gmina], [id_obreb]. Jednostkę ewidencyjną dodamy.
2. Mozna użyć [opis_roboty]
pozdrawiam
grzes

ODPOWIEDZ