Pomiar RTK/RTN z pochyloną tyczką bez pochyłomierza

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2789
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Pomiar RTK/RTN z pochyloną tyczką bez pochyłomierza

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 12 października 2020, 13:34

Od ostatnich paru lat rośnie liczba odbiorników wyposażonych w pochyłomierze, a przez to rośnie popularność pomiaru mimośrodowego punktów przez pomiar w dwóch lub trzech położeniach pochylonej tyczki. Z tego powodu stworzyliśmy w C-GEO funkcję która daje podobną możliwość osobą których odbiornik nie ma wbudowanego pochyłomierza. Jedyne co trzeba zrobić to w trzech położeniach tyczki, a resztę realizuje funkcja Dzienników RTK/RTN w C-GEO. Przykładową sytuację prezentuje poniższy zrzut ekranu:
2020-10-12_133111.png
2020-10-12_133111.png (16.03 KiB) Przejrzano 689 razy
2020-10-12_131413.png
2020-10-12_131413.png (11.21 KiB) Przejrzano 689 razy
Po pomiarze i zaimportowaniu pliku z danymi należy przejść do zakładki "Mimośrody" i kliknąć na kartę pomiarów z pochyleniem tyczki:
2020-10-12_131651.png
2020-10-12_131651.png (13.99 KiB) Przejrzano 687 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2789
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Pomiar RTK/RTN z pochyloną tyczką bez pochyłomierza

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 12 października 2020, 13:38

Aby wprowadzić dane o mimośrodzie klikamy w środek pustego pola i naciskamy strzałkę w dół. Dzięki temu powstanie nowy pusty wiersz w którym można wprowadzić numery punktów pomiarowych. Po zatwierdzeniu numeru [Enterem] powinny podczytać się jego współrzędne z zakładki Pomiar:
2020-10-12_131920.png
2020-10-12_131920.png (10.56 KiB) Przejrzano 686 razy
Duże znaczenie ma wpisanie 3 odległości, czyli długości tyczki (licząć do środka anteny). Czyli z zakładki pomiarów należy odczytać wysokość tyczki i dodać do niej wartość Offsetu wysokościowego anteny (czasem jest ona równa 0):
2020-10-12_132102.png
2020-10-12_132102.png (30.07 KiB) Przejrzano 686 razy
i taką wartość należy wpisać w parametrach mimośrodu:
2020-10-12_132323.png
2020-10-12_132323.png (10.45 KiB) Przejrzano 686 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2789
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Pomiar RTK/RTN z pochyloną tyczką bez pochyłomierza

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 12 października 2020, 13:39

Dane należy uzupełnić jeszcze o numer obliczanego punktu i wykonać obliczenia.
2020-10-12_132332.png
2020-10-12_132332.png (10.77 KiB) Przejrzano 685 razy
W zamieszczonym przykładzie uzyskano współrzędne X=6040344,765 Y=6527565,011 H=150,724, natomiast ten sam punkt pomierzony odbiornikiem z pochyłomierzem uzyskał współrzędne X=6040344,648 Y=6527565,008 H=150,744. Widać, że uzyskano różnice dX=0.117 dY=0.003 dH=-0.020. Różnice te wynikają z może nie najlepszej geometrii wcięcia i można oczekiwać w praktyce lepszych rezultatów jeśli tylko punkty będą lepiej rozmieszczone. Jeśli ta funkcja się komuś przyda to proszę dawać znać :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

marq13
_
_
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 9 lutego 2017, 15:07

Re: Pomiar RTK/RTN z pochyloną tyczką bez pochyłomierza

Post autor: marq13 » poniedziałek, 12 października 2020, 15:14

Myślę, że oprócz konstrukcji również większy błąd pomiaru w pobliżu budynku też robi swoje. W każdym razie funkcja bardzo fajna, chętnie potestuje i porównam z pomiarem tachimetrem. Na pewno przyda się w sytuacjach gdzie potrzebujemy zmierzyć pojedyncze narożniki i albo trudno dostępne punkty a akurat nie mamy pod ręką tachimetru.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6603
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pomiar RTK/RTN z pochyloną tyczką bez pochyłomierza

Post autor: Jurek B. » wtorek, 13 października 2020, 08:34

Czy wysokości tyczki dla tych trzech pobieranych punktów z zakładki Pomiary mogłyby się też przenosić do zakładki Mimośrody?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2789
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Pomiar RTK/RTN z pochyloną tyczką bez pochyłomierza

Post autor: FaFaL » wtorek, 13 października 2020, 09:32

Jurek B. pisze:
wtorek, 13 października 2020, 08:34
Czy wysokości tyczki dla tych trzech pobieranych punktów z zakładki Pomiary mogłyby się też przenosić do zakładki Mimośrody?
W sumie by mogła :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

geolot
_
_
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 29 grudnia 2018, 18:39

Re: Pomiar RTK/RTN z pochyloną tyczką bez pochyłomierza

Post autor: geolot » wtorek, 13 października 2020, 09:40

marq13 pisze:
poniedziałek, 12 października 2020, 15:14
Myślę, że oprócz konstrukcji również większy błąd pomiaru w pobliżu budynku też robi swoje. W każdym razie funkcja bardzo fajna, chętnie potestuje i porównam z pomiarem tachimetrem. Na pewno przyda się w sytuacjach gdzie potrzebujemy zmierzyć pojedyncze narożniki i albo trudno dostępne punkty a akurat nie mamy pod ręką tachimetru.
Korzystam z pomiaru z pochyłomierzem w trzech położeniach. Nie będę pisał czym mierzę, ale różnica w pomiarze GPS a tachimetrycznym w oparciu o osnowę GPS to około 5 cm. Testuję te raporty i widzę, że dla punktów pomocniczych przy tym wcięciu generują się wartości błędów mx, my, mp i mh, a dla pozostałych standardowych pikiet tylko wartości dla błędu mh. pozostałe pola są puste.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2789
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Pomiar RTK/RTN z pochyloną tyczką bez pochyłomierza

Post autor: FaFaL » wtorek, 13 października 2020, 10:05

geolot pisze:
wtorek, 13 października 2020, 09:40
Korzystam z pomiaru z pochyłomierzem w trzech położeniach. Nie będę pisał czym mierzę, ale różnica w pomiarze GPS a tachimetrycznym w oparciu o osnowę GPS to około 5 cm. Testuję te raporty i widzę, że dla punktów pomocniczych przy tym wcięciu generują się wartości błędów mx, my, mp i mh, a dla pozostałych standardowych pikiet tylko wartości dla błędu mh. pozostałe pola są puste.
Proszę pobrać jeszcze raz wersję testową, bo wczoraj w odniesieniu do plików RAW to skorygowaliśmy.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

KZibi
____
____
Posty: 191
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Pomiar RTK/RTN z pochyloną tyczką bez pochyłomierza

Post autor: KZibi » wtorek, 13 października 2020, 19:03

FaFaL pisze:
wtorek, 13 października 2020, 10:05
geolot pisze:
wtorek, 13 października 2020, 09:40
Korzystam z pomiaru z pochyłomierzem w trzech położeniach. Nie będę pisał czym mierzę, ale różnica w pomiarze GPS a tachimetrycznym w oparciu o osnowę GPS to około 5 cm. Testuję te raporty i widzę, że dla punktów pomocniczych przy tym wcięciu generują się wartości błędów mx, my, mp i mh, a dla pozostałych standardowych pikiet tylko wartości dla błędu mh. pozostałe pola są puste.
Proszę pobrać jeszcze raz wersję testową, bo wczoraj w odniesieniu do plików RAW to skorygowaliśmy.
Witam
Piszę w tym wątku bo dotyczy ostatniego pliku testowego.
Dla pliku RAW SurveyPro (z QuickGNSS) wartości błędów mx, my, mp i mh są puste po wgraniu wcześniejszego testowego (02.10.2020) jest dobrze.
Zrzuty z ekranu Rys1 po wgraniu ostatniego testowego a Rys 2 przed.
Pozdrawiam
KZibi
Załączniki
Rys. 2.png
Rys. 2.png (113.8 KiB) Przejrzano 490 razy

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2789
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Pomiar RTK/RTN z pochyloną tyczką bez pochyłomierza

Post autor: FaFaL » wtorek, 13 października 2020, 19:22

KZibi pisze:
wtorek, 13 października 2020, 19:03
Witam
Piszę w tym wątku bo dotyczy ostatniego pliku testowego.
Dla pliku RAW SurveyPro (z QuickGNSS) wartości błędów mx, my, mp i mh są puste po wgraniu wcześniejszego testowego (02.10.2020) jest dobrze.
Zrzuty z ekranu Rys1 po wgraniu ostatniego testowego a Rys 2 przed.
Pozdrawiam
KZibi
Ten post nie jest związany z tematem pomiaru z wychyloną tyczką, więc następnym razem proszę tworzyć nowy wątek, a na dobrą sprawę to bardzo Pana proszę o przesłanie pliku z przykładowymi danymi na serwis, ale wydaje mi się, że ten problem usunęliśmy wczoraj wieczorem.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

KZibi
____
____
Posty: 191
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Pomiar RTK/RTN z pochyloną tyczką bez pochyłomierza

Post autor: KZibi » wtorek, 13 października 2020, 19:42

FaFaL pisze:
wtorek, 13 października 2020, 19:22
KZibi pisze:
wtorek, 13 października 2020, 19:03
Witam
Piszę w tym wątku bo dotyczy ostatniego pliku testowego.
Dla pliku RAW SurveyPro (z QuickGNSS) wartości błędów mx, my, mp i mh są puste po wgraniu wcześniejszego testowego (02.10.2020) jest dobrze.
Zrzuty z ekranu Rys1 po wgraniu ostatniego testowego a Rys 2 przed.
Pozdrawiam
KZibi
Ten post nie jest związany z tematem pomiaru z wychyloną tyczką, więc następnym razem proszę tworzyć nowy wątek, a na dobrą sprawę to bardzo Pana proszę o przesłanie pliku z przykładowymi danymi na serwis, ale wydaje mi się, że ten problem usunęliśmy wczoraj wieczorem.
Zgadzam się dlatego na wstępie napisałem, że piszę w tym wątku bo dotyczył ostatniego pliku testowego skojarzyłem, że
ostatni plik testowy to spowodował. Przepraszam.
Plik wysyłam na serwis.
Pozdrawiam
KZibi

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2789
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Pomiar RTK/RTN z pochyloną tyczką bez pochyłomierza

Post autor: FaFaL » wtorek, 13 października 2020, 20:52

KZibi pisze:
wtorek, 13 października 2020, 19:42
Zgadzam się dlatego na wstępie napisałem, że piszę w tym wątku bo dotyczył ostatniego pliku testowego skojarzyłem, że
ostatni plik testowy to spowodował. Przepraszam.
Plik wysyłam na serwis.
Pozdrawiam
KZibi
Proszę pobrać najnowszy plik testowy i sprawdzić jeszcze raz ...
Pozdrawiam Rafał Kocierz

KZibi
____
____
Posty: 191
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Pomiar RTK/RTN z pochyloną tyczką bez pochyłomierza

Post autor: KZibi » wtorek, 13 października 2020, 21:17

FaFaL pisze:
wtorek, 13 października 2020, 20:52
KZibi pisze:
wtorek, 13 października 2020, 19:42
Zgadzam się dlatego na wstępie napisałem, że piszę w tym wątku bo dotyczył ostatniego pliku testowego skojarzyłem, że
ostatni plik testowy to spowodował. Przepraszam.
Plik wysyłam na serwis.
Pozdrawiam
KZibi
Proszę pobrać najnowszy plik testowy i sprawdzić jeszcze raz ...
Teraz jest dobrze. Dzięki
KZibi

pomiar
____
____
Posty: 119
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Pomiar RTK/RTN z pochyloną tyczką bez pochyłomierza

Post autor: pomiar » sobota, 17 października 2020, 09:47

Czyli działa to tak ,że mierze np. narożnik budynku z wychyloną tyczką i zapisuje 3 osobne punkty. Trzeba zrobić jeszcze jakieś dodatkowe pomiary oprócz pomiaru wysokości tyczki?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2789
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Pomiar RTK/RTN z pochyloną tyczką bez pochyłomierza

Post autor: FaFaL » sobota, 17 października 2020, 09:59

pomiar pisze:
sobota, 17 października 2020, 09:47
Czyli działa to tak ,że mierze np. narożnik budynku z wychyloną tyczką i zapisuje 3 osobne punkty. Trzeba zrobić jeszcze jakieś dodatkowe pomiary oprócz pomiaru wysokości tyczki?
Nie, nie trzeba.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

ODPOWIEDZ