Zaznaczanie grupy kolejnych punktów w tabeli.

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
herrtur
____
____
Posty: 159
Rejestracja: piątek, 6 stycznia 2012, 19:36

Zaznaczanie grupy kolejnych punktów w tabeli.

Post autor: herrtur » środa, 18 listopada 2020, 23:08

Muszę zaznaczyć w tabeli grupę kilku tysięcy pikiet. Jest jakiś sposób (oprócz LKM ), aby zaznaczyć początkową linię z punktem lub podać nr porządkowy i końcową linię z punktem (nr porządkowy), a program zaznaczył wszystkie punkty między nimi w tabeli?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6690
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Zaznaczanie grupy kolejnych punktów w tabeli.

Post autor: Jurek B. » czwartek, 19 listopada 2020, 07:09

Z szybkich sposobów - przy włączonym wyświetlaniu wszystkich punktów (niebieska @), przytrzymanie Shift na podświetlonym pierwszym wierszu do zaznaczenia, złapanie LKM za pasek przesuwu tabeli i przesunięcie w okolice ostatniego punktu do zaznaczenia i wtedy kliknięcie w ten ostatni wiersz do zaznaczenia.
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
VIP
VIP
Posty: 673
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Zaznaczanie grupy kolejnych punktów w tabeli.

Post autor: marcinn » czwartek, 19 listopada 2020, 11:35

Albo Tabela>Wybieranie punktów. Tutaj można podać od jakiego numeru do jakiego.

Tak przy okazji- można byłoby naprawić pasek przewijania w tabeli (ten z prawej strony). Ktoś już dawno temu o tym pisał. Żeby dostać się do ostatniego punktu trzeba albo scrollować, albo klikać strzałkę, bo pasek przewijania nie obsługuje od samej góry do samego dołu, co jest bardzo uciążliwe.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6690
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Zaznaczanie grupy kolejnych punktów w tabeli.

Post autor: Jurek B. » czwartek, 19 listopada 2020, 11:57

marcinn pisze:
czwartek, 19 listopada 2020, 11:35
Tak przy okazji- można byłoby naprawić pasek przewijania w tabeli (ten z prawej strony). Ktoś już dawno temu o tym pisał. Żeby dostać się do ostatniego punktu trzeba albo scrollować, albo klikać strzałkę, bo pasek przewijania nie obsługuje od samej góry do samego dołu, co jest bardzo uciążliwe.
Tu raczej nie chodzi o poprawienie - takie działanie jest zamierzone - standardowo tabela filtruje punkty, wyłączając te, które nie mają numerów (z @), dlatego pasek nie może pokazywać rzeczywistego położenia w pliku. Po wyłączeniu filtrowania (niebieska ikonka @), pasek będzie pokazywał pełen zasięg tabeli.
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
VIP
VIP
Posty: 673
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Zaznaczanie grupy kolejnych punktów w tabeli.

Post autor: marcinn » czwartek, 19 listopada 2020, 13:54

Teraz rozumiem. A nie dałoby się tego jakoś zrobić, żeby pasek przewijania działał dobrze w jednym i drugim przypadku (z widocznymi oraz niewidocznymi punktami ukrytymi) ?

herrtur
____
____
Posty: 159
Rejestracja: piątek, 6 stycznia 2012, 19:36

Re: Zaznaczanie grupy kolejnych punktów w tabeli.

Post autor: herrtur » wtorek, 24 listopada 2020, 09:56

marcinn pisze:
czwartek, 19 listopada 2020, 11:35
Albo Tabela>Wybieranie punktów. Tutaj można podać od jakiego numeru do jakiego.
Naprawdę? Co Pan powie... Myśli Pan, że nie sprawdziłem?
Mam najnowszą wersję cgeo i jest tak, że w tabeli mam punkty od np. 33 do 50, a po wpisaniu w tej opcji 33,50 wg przykładu, program zaznacza tylko 33 i 50. Tego nie rozumiem, bo intuicyjnie wydawałoby się, że powinien zaznaczyć wszystkie z tego przedziału.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6690
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Zaznaczanie grupy kolejnych punktów w tabeli.

Post autor: Jurek B. » wtorek, 24 listopada 2020, 11:04

herrtur pisze:
wtorek, 24 listopada 2020, 09:56
marcinn pisze:
czwartek, 19 listopada 2020, 11:35
Albo Tabela>Wybieranie punktów. Tutaj można podać od jakiego numeru do jakiego.
Naprawdę? Co Pan powie... Myśli Pan, że nie sprawdziłem?
Mam najnowszą wersję cgeo i jest tak, że w tabeli mam punkty od np. 33 do 50, a po wpisaniu w tej opcji 33,50 wg przykładu, program zaznacza tylko 33 i 50. Tego nie rozumiem, bo intuicyjnie wydawałoby się, że powinien zaznaczyć wszystkie z tego przedziału.
Być może piszącemu chodziło o wybieranie zakresem numerów w tabeli - to działa tak właśnie, natomiast nie ma oczywiście możliwości wyboru od Lp do Lp.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (51.42 KiB) Przejrzano 380 razy
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ