Import SWDE/GML

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Daro
____
____
Posty: 158
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Import SWDE/GML

Post autor: Daro »

po ostatniej aktualizacji mam taki błąd przy imporcie SWDE/GML
Załączniki
swde.png
swde.png (26.36 KiB) Przejrzano 737 razy
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2534
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Import SWDE/GML

Post autor: grzes »

Proszę podesłać pełną scieżkę w jakiej jest ten plik swd (tą zamazaną część na grzes małpa geo.pl). Na już można skopiować go np do c:\c-geo i wtedy importować. Jakieś znaki w tej ścieżce powodują problem.
pozdrawiam
grzes
Daro
____
____
Posty: 158
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: Import SWDE/GML

Post autor: Daro »

a to że w ścieżce brak jest literki oznaczającej partycje to jest OK?
Załączniki
swde2.png
swde2.png (19.07 KiB) Przejrzano 725 razy
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2534
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Import SWDE/GML

Post autor: grzes »

Nie jest ok - gdzie jest zlokalizowany plik ktory Pan wczytuje? Potrzebowałbym pełnej sciezki i nazwy pliku żeby powtórzyć to u siebie i znaleźć problem.
pozdrawiam
grzes
Daro
____
____
Posty: 158
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: Import SWDE/GML

Post autor: Daro »

dziękuję za pomoc. rzeczywiście ścieżka generowała problem. temat do usunięcia.
pełną ścieżkę podeślę na maila.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2534
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Import SWDE/GML

Post autor: grzes »

Dziękuję za maila. Chyba udało się znaleźć przyczynę - prawdopodobnie polskie znaki w sciezce powodowały zły odczyt parametrów. Wrzuciłem poprawkę do dzisiejszej aktualizacji - po ponownym pobraniu i instalacji powinno już być ok.
pozdrawiam
grzes
MACIERZ
____
____
Posty: 147
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Import SWDE/GML

Post autor: MACIERZ »

Podczepię się pod temat. Gzie po imporcie do cgeo pliku SWDE mogę znaleźć informację o nr arkusza mapy ewidencyjnej ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6778
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import SWDE/GML

Post autor: Jurek B. »

MACIERZ pisze: poniedziałek, 30 listopada 2020, 22:37 Podczepię się pod temat. Gzie po imporcie do cgeo pliku SWDE mogę znaleźć informację o nr arkusza mapy ewidencyjnej ?
Jeśli obręb ma jeszcze podział na arkusze ewidencyjne, wówczas po imporcie, ich numery są w identyfikatorach działek w bazie działek C-GEO, a także na wypisach z rejestru w module SWDE/GML.
Poniżej zrzut ekranu z fragmentem bazy danych działek na mapie C-GEO oraz fragmentem okna danych modułu SWDE/GML.
Przy okazji, odradzam zamawianie danych EGiB w formacie SWDE - nie jest on już od końca 2016 r. dopuszczalny prawnie i może w nim brakować istotnych danych ewidencyjnych gromadzonych w bazie EGiB (np. adresów korespondencyjnych, imion rodziców właścicieli, itd.). Te dane są poprawnie przekazywane przez pliki GML z ODGiK.
Jeżeli import danych EGiB odbywa się z pliku GML, wówczas może występować w nim, zgodnie z aktualnym rozporządzeniem w sprawie EGiB, obiekt EGB_ArkuszEwidencyjny, zawierający identyfikatory ewentualnie występujących na danym obrębie arkuszy ewidencyjnych (np. 280409_5.0010.AR_3)
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (50.99 KiB) Przejrzano 679 razy
Pozdrawiam Jurek B.
MACIERZ
____
____
Posty: 147
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Import SWDE/GML

Post autor: MACIERZ »

No nie widzę tego w identyfikatorze
MM
Załączniki
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (104.45 KiB) Przejrzano 675 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6778
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import SWDE/GML

Post autor: Jurek B. »

Właśnie dlatego na początku napisałem "jeśli obręb ma jeszcze podział na arkusze ewidencyjne" :) - takie sytuacje nie są powszechne i nie w każdym obrębie występuje podział na arkusze ewidencyjne. W Pana przypadku, po identyfikatorze działki widać, że nie ma podziału tego obrębu na arkusze ewidencyjne.
Pozdrawiam Jurek B.
MACIERZ
____
____
Posty: 147
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Import SWDE/GML

Post autor: MACIERZ »

Dotychczas otrzymywałem wypisy z ośrodka i na nich były pokazane arkusze mapy ewidencyjnej. A jak od dawna tam coś robię to arkuszy jest tam bodajże 9. :?:
MM
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6778
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import SWDE/GML

Post autor: Jurek B. »

Sprawdziłem tą lokalizację ( i nie ma tam arkuszy map ewidencyjnych. Generalnie w przypadku wątpliwości lepiej pytać w PODGiK, u nas widać to co jest w danych, a za nie odpowiada ODGiK. Wystarczy wejść na mapowy portal powiatowy (np. przez usługę sieciową w C-GEO) i sprawdzić działki w obrębie Wałdowo Król. - tam jest jeden arkusz, ale już sąsiedni obręb Bolumin ma podział na arkusze
Pozdrawiam Jurek B.
MACIERZ
____
____
Posty: 147
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Import SWDE/GML

Post autor: MACIERZ »

Tak Panie Jurku w tej lokalizacji jest oczywiście jeden ale obok obręb Dąbrowa Chełmińska ma 9. Akurat poprzednio dołączyłem niewłaściwy zrzut ekranu.
Załączniki
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg (170.81 KiB) Przejrzano 596 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6778
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import SWDE/GML

Post autor: Jurek B. »

Ok, w portalu mapowym wyświetlana jest dodatkowa informacja o arkuszu mapy - jak na załączonym zrzucie. Jednakże jeśli numeracja działek jest prowadzona w ramach arkuszy mapy ewidencyjnej to zgodnie z rozporządzeniem w sprawie EGiB (załącznik nr 1, pkt 7, identyfikator działki ewidencyjnej powinien zawierać nr arkusza:

7. W przypadkach szczególnych, gdy dotychczasowa numeracja działek prowadzona jest w ramach arkuszy mapy ewidencyjnej, identyfikator działki ewidencyjnej przyjmuje postać: WWPPGG_R.XXXX.AR_NR.NDZ.

Podejrzewam, że w tych obrębach mapa ewidencyjna nie jest już prowadzona w arkuszach, a ich numeracja pozostała zapisana w bazie EGiB w oddzielnym atrybucie, który nie ma nic wspólnego z aktualnymi przepisami. Dlatego też, wydawane z PODGiK dane czy to w SWDE, czy w GML nie zawierają już nr arkusza w identyfikatorze działki. W razie wątpliwości, lepiej jednak kontaktować się z PODGiK niż z nami.
Jeśli jednak tam naprawdę nadal działki mają numerację w ramach arkuszy ewidencyjnych, a nie jest to uwzględnione w identyfikatorze działek, byłby to poważny błąd w ewidencji.
Nie sądzę jednak, żeby tak było, bo wówczas np. w usłudze ULDK dostępnej w Geoportalu i także w C-GEO, do odszukania tam działki trzeba byłoby podać także numer arkusza, a tak nie jest. Sprawdziłem na działce 5060/1 - gdy poda się nr arkusza wyświetlany na portalu powiatowym (4), ta działka nie jest odnajdywana, a gdy nie podam 4 - wówczas działka jest odnajdywana. Więc numery arkuszy są tylko informacją historyczną, można je ignorować.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (51.25 KiB) Przejrzano 586 razy
Pozdrawiam Jurek B.
MACIERZ
____
____
Posty: 147
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Import SWDE/GML

Post autor: MACIERZ »

Dziękuje bardzo za obszerną informację i poświęcenie czasu. Rozumiem, że ośrodek nie powinien już wymagać od wykonawcy podawania informacji o nr ark mapy ewidencyjnej na dokumentach przez niego tworzonych (protokóły, wykazy zmian gruntowych, budynkowych, projekty podziału itp.).
MM
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6778
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import SWDE/GML

Post autor: Jurek B. »

Jeśli nie wydają danych o numerach arkuszy i w oficjalnych identyfikatorach działek tego nie ma - to moim zdaniem nie. Warto byłoby jednak sprawdzić jeszcze dane EGiB w pliku GML, bo w SWDE może nie być wielu danych.
Pozdrawiam Jurek B.
dragko19
___
___
Posty: 50
Rejestracja: piątek, 13 stycznia 2012, 23:10

Re: Import SWDE/GML

Post autor: dragko19 »

http://softline.geo.pl/forum//download/ ... ew&id=5391

Po ostatniej aktualizacji dostaję taki błąd przy imporcie pliku SWDE
Załączniki
Bez nazwy.png
Bez nazwy.png (259.44 KiB) Przejrzano 571 razy
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2534
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Import SWDE/GML

Post autor: grzes »

Czy w nazwie pliku lub w ścieżce są polskie znaki? Jeśli tak to ponowne pobranie aktualizacji i instalacja powinny pomoc.
pozdrawiam
grzes
dragko19
___
___
Posty: 50
Rejestracja: piątek, 13 stycznia 2012, 23:10

Re: Import SWDE/GML

Post autor: dragko19 »

Tak była polska litera. Już wszystko dobrze.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 705
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Import SWDE/GML

Post autor: marcinn »

Często dostaję przy imporcie pliku gml taki błąd jak poniżej. Przeważnie wtedy, gdy dogrywam kolejny plik do istniejących danych. Co może być przyczyną?
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (23.45 KiB) Przejrzano 186 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6778
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import SWDE/GML

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: wtorek, 12 stycznia 2021, 09:25 Często dostaję przy imporcie pliku gml taki błąd jak poniżej. Przeważnie wtedy, gdy dogrywam kolejny plik do istniejących danych. Co może być przyczyną?
Dziękuję za zgłoszenie - programista poprawił to, ale musimy przeprowadzić testy czy wszystko działa ok po naprawie, więc jeszcze jakiś czas będziemy testować. Jak będzie ok, dam znać - generalnie dotąd nie było obsługi wielokrotnego importu GML EGiB.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 705
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Import SWDE/GML

Post autor: marcinn »

Mam też czasami taką sytuację- dostaję plik gml bez nr KW, bo podgik wydaje nam to tylko przy robotach prawnych. Przy inwentaryzacji do sporządzenie wzde, musimy pisać o podanie nr KW. Wtedy dostajemy kolejny plik GML, ale zawiera tylko działkę i nr KW (bez pozostałych danych).
Zauważyłem, że podczas takiego importu nie aktualizują się braki.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6778
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import SWDE/GML

Post autor: Jurek B. »

Zauważyłem, że podczas takiego importu nie aktualizują się braki.
Takiego importu na pewno nie będzie można w C-GEO zrobić: by uzupełniały się tylko brakujące atrybuty lub całe obiekty EGiB - w takiej sytuacji jak Pan opisał, najbezpieczniej zaimportować nowe dane do nowej, czystej mapy.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ