Geo Organizer - setup testowy

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6786
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: Jurek B. »

Wchodzę w pracę wybieram zakładkę Punkty i dodaje punkty.
Przy próbie usunięcia wszystkich punktów usuwa się tylko 1 punkt.
Tak, tam nie ma wprowadzonej funkcji usuwania zaznaczonych punktów - dodamy to.
1 - Przydało by się dodać funkcję szukania podczas łaczenia z operatem
Do szukania można obecnie użyć rozwijanej listy wartości dla danej kolumny (np. Id zgłoszenia) - tam można odnaleźć konkretną wartość wpisując znaki od początku co nie zawsze jest wygodne, więc coś spróbujemy wymyślić by wpisywać dowolny fragment danych.
2 - Pdf do operatu też działa super. Istnieje możliwość dodania np eksportu dxf prosto do Geoorganizera ? ( tak samo import prosto z GO ) Fajnie by było mieć wszystko w jednym miejscu
Pomyślimy jak to zrobić - jakie eksporty byłyby dobrze tak wysyłać?
3 - Pytanie czy w drugą stronę też może to działać ? Zakładam geoorganizerze prace i np w momencie powiązania jej z w C geo zaczytują mi się takie podstawy jak Cel pracy czy Id zgł ?
Tu też musi Grześ zdecydować czy i jak to zrobić.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
____
____
Posty: 170
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: pomiar »

Myślę że wyszukiwanie takie jak w geoorganizer było by fajne.
Napewno te podstawowe formaty które chcą projektanci czyli dxf i dwg
pomiar
____
____
Posty: 170
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: pomiar »

Jeszcze spostrzeżenie.
1 -Przy wejściu w faktury i wyświetlenie wszystkich faktury wyskakuje okienko zapłacona i faktury nie zapłacone są nie odfajkowane. Można dodać żeby z tego poziomi zaznaczać np kilka faktur i zmieniać ich status ? Teraz trzeba wejść do każdej faktury osobno
2 -Dodatkowo jak mam wszystkie faktury to nie mm podglądu do niej jeżeli jest ustawiona na inne zgłoszenie.
3- Można dodać żeby przy fakturach wyświetlało się nr zgłoszenia albo numer roboty ?
4- Przy dodawaniu do faktury roboty program nie podczytuje ceny z danej pracy a cenę ogólną ,która jest ustawiona we wzorze
5- Do uwag program może kopiować dane takie jak id zgł i np zapis z notatek ?
6- program może zapamiętywać kolejność faktury np od największej do najmniejszej ? O to chodzi że jak raz zmienię żeby już zostało
7- Przy wklejaniu dłuższego tekstu do uwag program nie wyświetla całości mimo że pole jest wydłużone na pół strony
8- Przy wejściu w zakładkę skan i kliknięciu skanuj program zawiesza się
9- Można dodać opcje eksportuj zaznaczone pracę do formatu xls - w tym momencie jest tylko zakres widocznych prac
pomiar
____
____
Posty: 170
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: pomiar »

pomiar pisze: czwartek, 3 grudnia 2020, 07:23 Jeszcze spostrzeżenie.
1 -Przy wejściu w faktury i wyświetlenie wszystkich faktury wyskakuje okienko zapłacona i faktury nie zapłacone są nie odfajkowane. Można dodać żeby z tego poziomi zaznaczać np kilka faktur i zmieniać ich status ? Teraz trzeba wejść do każdej faktury osobno
2 -Dodatkowo jak mam wszystkie faktury to nie mm podglądu do niej jeżeli jest ustawiona na inne zgłoszenie.
3- Można dodać żeby przy fakturach wyświetlało się nr zgłoszenia albo numer roboty ?
4- Przy dodawaniu do faktury roboty program nie podczytuje ceny z danej pracy a cenę ogólną ,która jest ustawiona we wzorze
5- Do uwag program może kopiować dane takie jak id zgł i np zapis z notatek ?
6- program może zapamiętywać kolejność faktury np od największej do najmniejszej ? O to chodzi że jak raz zmienię żeby już zostało
7- Przy wklejaniu dłuższego tekstu do uwag program nie wyświetla całości mimo że pole jest wydłużone na pół strony
8- Przy wejściu w zakładkę skan i kliknięciu skanuj program zawiesza się
9- Można dodać opcje eksportuj zaznaczone pracę do formatu xls - w tym momencie jest tylko zakres widocznych prac
10 - Można dodać żeby nagłówek utworzony do operatu elektronicznego wrzucał się także do strony tytułowej i do spisu treści
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6786
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: Jurek B. »

pomiar pisze: czwartek, 3 grudnia 2020, 07:23 1 -Przy wejściu w faktury i wyświetlenie wszystkich faktury wyskakuje okienko zapłacona i faktury nie zapłacone są nie odfajkowane. Można dodać żeby z tego poziomi zaznaczać np kilka faktur i zmieniać ich status ? Teraz trzeba wejść do każdej faktury osobno
2 -Dodatkowo jak mam wszystkie faktury to nie mm podglądu do niej jeżeli jest ustawiona na inne zgłoszenie.
3- Można dodać żeby przy fakturach wyświetlało się nr zgłoszenia albo numer roboty ?
4- Przy dodawaniu do faktury roboty program nie podczytuje ceny z danej pracy a cenę ogólną ,która jest ustawiona we wzorze
5- Do uwag program może kopiować dane takie jak id zgł i np zapis z notatek ?
6- program może zapamiętywać kolejność faktury np od największej do najmniejszej ? O to chodzi że jak raz zmienię żeby już zostało
7- Przy wklejaniu dłuższego tekstu do uwag program nie wyświetla całości mimo że pole jest wydłużone na pół strony
8- Przy wejściu w zakładkę skan i kliknięciu skanuj program zawiesza się
9- Można dodać opcje eksportuj zaznaczone pracę do formatu xls - w tym momencie jest tylko zakres widocznych prac
10 - Można dodać żeby nagłówek utworzony do operatu elektronicznego wrzucał się także do strony tytułowej i do spisu treści
Zrobione pkt 2, 3 (dla podświetlonej faktury pokazuje się znacznik dla właściwej pracy na liście prac).
8 - tu może wiele zależeć ok posiadanego skanera i rodzaju połączenia. Testowałem na druk. wielofunkcyjnej podłączonej przez USB i GO się nie zawiesza, ale wywoływane jest okno aplikacji HP do skanowania, więc trzeba je zauważyć. Dla urządzeń dostępnych sieciowo nie ma możliwości by je program wyświetlał - one wymagają własnych aplikacji. Jeśli indywidualnie jest problem z zawieszaniem skanera - można się skontaktować - sprawdzę na zdalnym.
Zmiany dostępne po pobraniu instalacji GeoOrganizera.
Ponadto dodana funkcja wspólnego słownika w GeoOrganizerze dostępnego sieciowo dla wszystkich jego użytkowników (w module e-Operatu też to będzie działać, ale tam nie ma sieciowości) - dotyczy tematu z forum. Słownik edytuje się w menu Słowniki w GeoOrganizerze, a jego wartości są dostępne przy dodawaniu dokumentów w C-GEO np. w Raportach.
Wymagane jest tu pobranie testowego cgeo8.exe i także instalacja aktualnego instalatora GeoOrganizera (w module e-operatu będzie to dostępne w następnej aktualizacji. Na zrzucie widać moje pozycje słownikowe - standardowo on jest pusty - do wprowadzenia wedle uznania:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (54.98 KiB) Przejrzano 1379 razy
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
____
____
Posty: 170
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: pomiar »

Rewelacja działa super. To czekam na odpowiedź czy dalsze punkty mogą być zrealizowane
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 974
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: maciekwu »

pobraem testowe C-Geo i zainstalowałem GO ale nie widzę tego słownika. W jaki sposób z tego korzystać? Mam pytanie. Mam powiązane roboty z C-Geo z pracami w GO czy jest możliwość przenoszenia z GO danaych (np. ID roboty, położenie, cel, działka) do C-Geo w sposób automatyczny. Przy powiązywaniu roboty z pracą to nie następuje.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2535
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: grzes »

1. Pozycje wpisane w GO tu:
slownik1.png
slownik1.png (12 KiB) Przejrzano 1315 razy
są widoczne w C-Geo tu:
slownik2.png
slownik2.png (10.88 KiB) Przejrzano 1315 razy
2. W wersji testowej c-geo poprawione przepisywanie danych z pracy do c-geo
pozdrawiam
grzes
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 974
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: maciekwu »

dziękuję przeinstalowałem GO i słownik jest. Natomiast przy powiązaniu roboty w C-Geo z pracą w GO dane mi nie przechodzą.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2535
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: grzes »

maciekwu pisze: piątek, 4 grudnia 2020, 19:36 dziękuję przeinstalowałem GO i słownik jest. Natomiast przy powiązaniu roboty w C-Geo z pracą w GO dane mi nie przechodzą.
a c-geo testowe Pan pobrał? bo ja to pol godziny temu wrzuciłem - dane do c-geo sa przepisywane po kliknieciu "OK (połącz projekt z pracą)"
pozdrawiam
grzes
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 974
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: maciekwu »

dziękuję pobrałem i przenosi. Dziękuję za pomoc.
geobar
____
____
Posty: 213
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 08:49

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: geobar »

A kiedy nowe pola w słowniku mogą pojawić się w module operat elektroniczny?
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2535
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: grzes »

geobar pisze: piątek, 4 grudnia 2020, 21:35 A kiedy nowe pola w słowniku mogą pojawić się w module operat elektroniczny?
Najnowsza wersja jest tu mozna podmienic ten plik w katalogu c-geo/operat
pozdrawiam
grzes
pomiar
____
____
Posty: 170
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: pomiar »

Chcę dodać do spisu treści rodzaj pracy i inne dane które sam stworzyłem w danej robocie ( np. obszar zgłoszenia ) Jak to zrobić?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6786
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: Jurek B. »

pomiar pisze: sobota, 5 grudnia 2020, 17:34 Chcę dodać do spisu treści rodzaj pracy i inne dane które sam stworzyłem w danej robocie ( np. obszar zgłoszenia ) Jak to zrobić?
rodzaj pracy z okna danych pracy to: [rodzaj]
jeśli obszar zgłoszenia ma być z formularza zgłoszenia ZG-1, to nie wiem - pewnie się nie da, ale to musi potwierdzić Grześ.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2535
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: grzes »

pomiar pisze: sobota, 5 grudnia 2020, 17:34 Chcę dodać do spisu treści rodzaj pracy i inne dane które sam stworzyłem w danej robocie ( np. obszar zgłoszenia ) Jak to zrobić?
Proszę wejść do edycji formularza metryki. W spisie treści działają te same nazwy pól z bazy co w metryce oraz:
1. [id_powiat], [id_gmina], [id_obreb]
2. do opisu pracy zamiast [opis] trzeba użyć [opis_roboty]
pozdrawiam
grzes
pomiar
____
____
Posty: 170
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: pomiar »

Rodzaj pracy działa, ale mam w każdej pracy w danych dodatkowych opisy które chce umieścić i nie wiem jak je mam napisać żeby działały
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2535
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: grzes »

pomiar pisze: niedziela, 6 grudnia 2020, 12:34 Rodzaj pracy działa, ale mam w każdej pracy w danych dodatkowych opisy które chce umieścić i nie wiem jak je mam napisać żeby działały
Jeśli pole w danych dodatkowych nazywa się "Obszar zgłoszenia" to pole w szablonie ma mieć nazwę [dane_Obszar zgłoszenia].
Czyli poprzedzamy nazwę przedrostkiem "dane_"
pozdrawiam
grzes
pomiar
____
____
Posty: 170
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: pomiar »

Super !! Działa doskonale. Proponuje dodać to do Wiki żeby nie było więcej pytań :D
pomiar
____
____
Posty: 170
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: pomiar »

Witam. Mam jedną wspólną bazę danych na komputerach biurowych i drugą swoją w domu. Istnieje sposób skopiowania z GO jednej konkretnej pracy wraz z dokumentami do innej bazy ?
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2535
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: grzes »

pomiar pisze: środa, 9 grudnia 2020, 17:58 Witam. Mam jedną wspólną bazę danych na komputerach biurowych i drugą swoją w domu. Istnieje sposób skopiowania z GO jednej konkretnej pracy wraz z dokumentami do innej bazy ?
Aktualnie brak takiej mozliwosci. Trzeba by opracować jakis format wymiany i zrobić opcje eksportu i importu. Szybkiego rozwiązania nie ma.
pozdrawiam
grzes
pomiar
____
____
Posty: 170
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: pomiar »

Czyli zostaje narazie przerzucanie samych plików. Można w takim razie dodać zapis kilku plików z dokumentów na dysk na raz ? Można gdzieś w programie zmienić ,żeby wygenerowany zbiorczy pdf nie miał przedrostka "operat_" ?
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2535
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: grzes »

pomiar pisze: czwartek, 10 grudnia 2020, 07:27 Czyli zostaje narazie przerzucanie samych plików. Można w takim razie dodać zapis kilku plików z dokumentów na dysk na raz ? Można gdzieś w programie zmienić ,żeby wygenerowany zbiorczy pdf nie miał przedrostka "operat_" ?
dodany zapis wielu plikow i opcja do edycji przedrostka nazwy
do testów
pozdrawiam
grzes
pomiar
____
____
Posty: 170
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: pomiar »

Dziekuje, będę testował .
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 476
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: ariel0-0 »

pomiar pisze: czwartek, 10 grudnia 2020, 07:27 Czyli zostaje narazie przerzucanie samych plików. Można w takim razie dodać zapis kilku plików z dokumentów na dysk na raz ? Można gdzieś w programie zmienić ,żeby wygenerowany zbiorczy pdf nie miał przedrostka "operat_" ?
"operat" jest w porządku, ale osobiście wolę przyrostek zamiast przedrostka.
Have a nice day
ODPOWIEDZ