Geo Organizer - okno logowania do programu

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
tomek
____
____
Posty: 142
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: tomek »

Jeszcze propozycja wyświetlania kolumny "ID" -i możliwości szukania po ID roboty
Załączniki
widok okna_.png
widok okna_.png (316.79 KiB) Przejrzano 708 razy
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
tomek
____
____
Posty: 142
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: tomek »

Coś nie tak z tym setap. Komunikat -aplikacja nie będzie działać na twoim komputerze
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
tomek
____
____
Posty: 142
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: tomek »

zrzut w zał.
Załączniki
setup_.png
setup_.png (68.11 KiB) Przejrzano 705 razy
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2535
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: grzes »

tomek pisze: poniedziałek, 21 grudnia 2020, 17:50zrzut w zał.
sądząc po tym co jest w tle zrzutu setup nie pobrał sie do końca
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2535
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: grzes »

tomek pisze: poniedziałek, 21 grudnia 2020, 17:41 Jeszcze propozycja wyświetlania kolumny "ID" -i możliwości szukania po ID roboty
do włączenia tu:
kol.png
kol.png (14.96 KiB) Przejrzano 689 razy
pozdrawiam
grzes
tomek
____
____
Posty: 142
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: tomek »

Poszedł setup . Jutro potestujemy z róźnych lokalizacji
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
tomek
____
____
Posty: 142
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: tomek »

Podczas ponownego podłączania do GEOORGANIZERA (zdalnie na serwerze) przypadkowo udło mi się podłączyć projekt do innej roboty w tym przypadku (001) bez żadnego komunikatu. W tabelce opisu CGEO zmieniła się księga robót i właściwie wszystkie inne dane . Powinna być bezwzględna kontrola po ID i ewentualna możliwość „świadomej zmiany”(może się komuś przyda). Te automatyczne zmiany według mnie są niedopuszczalne.
Załączniki
2021_01_02_18_48_14_Łączenie_z_operatem_aktywny_projekt_.png
2021_01_02_18_48_14_Łączenie_z_operatem_aktywny_projekt_.png (30.63 KiB) Przejrzano 553 razy
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6784
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: Jurek B. »

Ok, wprowadziliśmy w wersji testowej C-GEO odpowiednie ostrzeżenia przy próbie zmiany przypisania projektu do pracy i także gdy mogą zmienić się w związku z tym dane projektu.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 476
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: ariel0-0 »

Wcześniej już funkcjonowało powiązania projektu C-geo z rekordem w GO. Jeżli zapisywałem projekt w GO z menu projekty/zapisz wczytaj projekt z GO, to powiązanie było pamiętane. Zauważyłem e nowe powiązanie nie jest respektowane przy zapisywaniu projekt do GO.
Have a nice day
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6784
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: Jurek B. »

ariel0-0 pisze: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 17:22 Wcześniej już funkcjonowało powiązania projektu C-geo z rekordem w GO. Jeżli zapisywałem projekt w GO z menu projekty/zapisz wczytaj projekt z GO, to powiązanie było pamiętane. Zauważyłem e nowe powiązanie nie jest respektowane przy zapisywaniu projekt do GO.
Chyba tam zostało jeszcze stare okno połączenia z GO - programista je odświeży też.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6784
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: Jurek B. »

Wcześniej już funkcjonowało powiązania projektu C-geo z rekordem w GO. Jeżli zapisywałem projekt w GO z menu projekty/zapisz wczytaj projekt z GO, to powiązanie było pamiętane. Zauważyłem e nowe powiązanie nie jest respektowane przy zapisywaniu projekt do GO.
W wersji testowej dodaliśmy także tam powiązanie pracy z projektem.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6784
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: Jurek B. »

Ponieważ ten wątek ma dobrą nazwę, to tutaj wpiszę informację o możliwości prostszego logowania do GeoOrganizera pracującego w sieci lokalnej z wieloma użytkownikami.
Jeśli użytkownik nie chce podawać hasła przy każdym włączaniu programu, może skorzystać z funkcji automatycznego logowania, które jest możliwe w Windows. W tym celu należy znać nazwę domeny i nazwę użytkownika. Dane te są zapisane w rejestrze Windows, można je odczytać po wywołaniu konsoli Windows - po wciśnięciu ikonki Windows i wpisaniu "cmd", a następnie w oknie konsoli - polecenia set. Wówczas zostanie wyświetlona między innymi nazwa domeny (userdomain) i jej użytkownika (username).
Znając te dane, należy dodać kolejnego użytkownika do listy w GeoOrganizerze - menu Opcje-Konta użytkowników, podając nazwę w sposób: Nazwa domeny\użytkownik, przykładowo: X390\JNowak.
Po restarcie Windows, należy wybrać tego użytkownika w oknie logowania do Windows, przy kolejnych uruchomieniach programu GeoOrganizer nie będzie trzeba już logować się do niego - będzie włączał się bez żądania hasła.
Rozwiązanie to można polecać gdy użytkownik nie obawia się, że ktoś inny może korzystać z jego komputera i danych GeoOrganizera.
Pozdrawiam Jurek B.
tomek
____
____
Posty: 142
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: tomek »

Program nie kontroluje numeracji robot po kergu,przy dodawaniu roboty do GO z pozycji c-geo.
Moim zdaniem powinien numerować zgodnie z data kergu. Nie testowalem co się stanie po ręcznym przenumerowaniu roboty z 2021 na 1/2021, przy następnym dodawaniu robót z 2020 i 2021.
Załączniki
zakładanie roboty.png
zakładanie roboty.png (13.66 KiB) Przejrzano 211 razy
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6784
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: Jurek B. »

Rozumiem, że chodzi o atrybuty Numer/oznaczenie i Identyfikator zgłoszenia?
Jeśli tak, to oba te pola nie mają ze sobą żadnego związku - są niezależne. Numer kolejny pracy określa użytkownik programu przy dodawaniu nowej pracy w GeoOrganizerze/C-GEO, id zgłoszenia nadaje ODGiK po zarejestrowaniu zgłoszenia geodety i ten ID może być dopisany w dowolnym momencie do danych pracy w GO. Może to się stać w czasie nieokreślonym (przed lub po dodaniu pracy do GO/C-GEO), dlatego oba identyfikatory są niepowiązane w GO.
Pozdrawiam Jurek B.
tomek
____
____
Posty: 142
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: tomek »

Czy nie jest możliwe ich ścisłe powiązanie ? Oczywiście dla innych użytkowników do wyboru "włącz/wyłacz-ścisle powiazanie ". Poczekajmy może na odzew innych użytkowników co do potrzeby.
Rozumiem,ze GO był był stworzony bez połączenia z CGEO. Jednak teraz po takim usprawnieniu :D :D (zakładanie automatyczne z poziomu CGEO) takie powiązanie wprowadziłoby porządek i ścisłą kontrolę w robotach(my katalogujemy prace rocznikami). Oczywiście stare roboty znikną kiedyś (obecnie dodajemy każda nowa). Problem wyniknie na przełomie roku 2021/2022.
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6784
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: Jurek B. »

Powiązanie tych pól nie ma nic wspólnego z C-GEO.
Chciałby Pan by wymuszone zostało automatyczne nadawanie numeru pracy dopiero po podaniu Id zgłoszenia? Wątpię by było to dobre rozwiązanie, bo w takim razie właściwie nie będzie sensu utrzymywania odrębnego numeru pracy w GeoOrganizerze, jeśli o numerze pracy miałby decydować id zgłoszenia. Poza tym id zgłoszenia nie zawiera daty - wyłącznie rocznik.
Obecnie wystarczy dla pierwszej tworzonej w danym roku pracy w GeoOrganizerze nadać jej numer z przyrostkiem zgodnym z nowym rokiem, a po otrzymaniu id zgłoszenia - wprowadzić je do pracy - id zgłoszenia będzie też z identyfikatorem zawierającym numer nowego roku.
Jeśli zaś dodał Pan w GO/C-GEO pracę jeszcze w starym roku, a PODGiK wygenerował dla niej zgłoszenie już w nowym roku, to musi Pan podjąć samodzielnie decyzję czy pozostawić jej numer pracy czy zmienić - nadając numer kolejny z przyrostkiem z nowym rokiem.
Rozważyć moglibyśmy ewentualnie dodanie do funkcji dodawania nowej pracy z poziomu C-GEO, opcji konfiguracji przyrostka numeru pracy takiej jaka jest w programie GeoOrganizer. Nie wiem czy będzie to możliwe - przekażę to programiście:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (25.47 KiB) Przejrzano 190 razy
Pozdrawiam Jurek B.
tomek
____
____
Posty: 142
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Geo Organizer - okno logowania do programu

Post autor: tomek »

1)Chciałby Pan by wymuszone zostało automatyczne nadawanie numeru pracy dopiero po podaniu Id zgłoszenia?
Tak. I tak robotę w GO zakładamy z poziomu C-GEO po otrzymaniu zgłoszenia.(unikamy podwójnej roboty i oto od początku chodziło)
2)Poza tym id zgłoszenia nie zawiera daty - wyłącznie rocznik.
Programista powiązał już datę ( okienko w cgeo-"data rozpoczęcia")- u mnie równoznaczne z wysłaniem do podgik zgłoszenie i otrzymaniu numeru ID(pracujemy na kilku PODGiKach"
Numer roboty W GO przydatny - do celów statystycznych.Ta kontrola przy kończeniu robót z poprzedniego roku i starszych(dodawaniu) wyeliminuje błędy operatora.
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
ODPOWIEDZ