Geo Organizer - setup testowy

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2535
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: grzes »

ariel0-0 pisze: piątek, 11 grudnia 2020, 16:39 "operat" jest w porządku, ale osobiście wolę przyrostek zamiast przedrostka.
dodane setup
pozdrawiam
grzes
kuba288
_
_
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 5 lipca 2018, 22:15

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: kuba288 »

Witam,
nie wiem czy już było.
Dokumenty wygenerowane w GO nie mogą zostać zapisane na dysku, jest brak reakcji po użyciu "zapisz na dysku". Pliki dodane do GO normalnie można zapisać.

Czy jest w planie generowanie jakiegoś pliku z formatu GO do formatu dxf / dwg ? Pytam bo chciał bym stworzyć sobie szablon karty dla mapy do celów projektowych, albo klauzuli weryfikacji.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2535
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: grzes »

kuba288 pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 15:59 Witam,
nie wiem czy już było.
Dokumenty wygenerowane w GO nie mogą zostać zapisane na dysku, jest brak reakcji po użyciu "zapisz na dysku". Pliki dodane do GO normalnie można zapisać.

Czy jest w planie generowanie jakiegoś pliku z formatu GO do formatu dxf / dwg ? Pytam bo chciał bym stworzyć sobie szablon karty dla mapy do celów projektowych, albo klauzuli weryfikacji.
Ad1. Nie było :) - dodam zapis
Ad2. W zasadzie GO nie ma żadnego swojego formatu. Pliki z szablonów to rtf-y i tak będą się zapisywały na dysk.

Ad1. dodane setup
pozdrawiam
grzes
pomiar
____
____
Posty: 170
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: pomiar »

Witam, jeżeli serwer jest uruchomiony jako usługa to jak teraz mogę zmienić w jakim interwale i gdzie ma się zapisywać kopia zapasowa ?
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2535
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: grzes »

pomiar pisze: czwartek, 17 grudnia 2020, 08:02 Witam, jeżeli serwer jest uruchomiony jako usługa to jak teraz mogę zmienić w jakim interwale i gdzie ma się zapisywać kopia zapasowa ?
Na razie można uruchomic stary serwer "GeoOrganizer_serwer.exe". Zignorować błąd (jeśli się pojawi) i opcją Konfiguracja wszystko poustawiać.
Po tej operacji trzeba zatrzymać usługę "GO_STOP_serwer.bat" i uruchomić od nowa "GO_START_serwer.bat".

Przygotuję dodatkowy program do konfiguracji.
pozdrawiam
grzes
pomiar
____
____
Posty: 170
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: pomiar »

Dziękuję za odpowiedź, jeszcze jedno pytanie istnieje możliwość dodania eksportu do xls zaznaczonych prac ?
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2535
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: grzes »

pomiar pisze: wtorek, 22 grudnia 2020, 08:21 Dziękuję za odpowiedź, jeszcze jedno pytanie istnieje możliwość dodania eksportu do xls zaznaczonych prac ?
Narzędzia->Eksportuj widoczny w tabelce zakres prac do XLS. Wcześniej trzeba tylko założyć filtr. Jeśli to mają być jakies wybrane pojedyncze prace to mozna włączyć wyświetlanie kolumny "ID" i filtrować po ID
id.png
id.png (4.47 KiB) Przejrzano 942 razy
pozdrawiam
grzes
pomiar
____
____
Posty: 170
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: pomiar »

Dziękuję, można i tak :D
kuba288
_
_
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 5 lipca 2018, 22:15

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: kuba288 »

Witam,
mam problem taki:
Pracujemy na wersji wielostanowiskowej.
Na jednym komputerze pracownik stworzył szablon do spisu treści operatu, na 2-gim były wykonywane operaty i stworzony szablon nie podczytuje się.

Podobny problem miałem z wgraniem szablonu FV, trzeba jakieś pliki przenosić między komputerami.

Czy jest możliwość robienia 1 szablonu i zmiany będą widoczne na każdym stanowisku ? troszkę uciążliwe jest kopiowanie plików za każdym razem jak następuje jakaś nawet drobna zmiana.


I takie pytanie jeszcze: Czy jest gdzieś możliwość sprawdzenia wersji zainstalowanego oprogramowania ? aktualnie dosyć często pojawiają się nowe poprawione wersje i już sam nie wiem jaką mam, albo jakaś opcje automatycznego sprawdzania czy jest nowsza wersja, tak jak to jest z C-Geo ?
kuba288
_
_
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 5 lipca 2018, 22:15

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: kuba288 »

Wersja wielostanowiskowa, każda osoba ma swoje konto użytkownika.

W firmie FV może wystawić kilka osób, ale wchodząc w parametry uzupełniając "Wystawiający" zmienia się na wszystkich kontach osoba wystawiająca.

Można poprawić tak aby "Wystawiający" był przypisany do danego konta.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6786
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: Jurek B. »

W testowej instalacji GeoOrganizera wprowadziliśmy powiązanie Wystawiającego fakturę z kontem użytkownika programu dla wersji wielostanowiskowej.
Ponadto szablon spisu treści znajduje się już w katalogu wzorców dokumentów - menu Słowniki - Szablony druków. Umożliwia to wybranie przez użytkownika programu w wersji wielostanowiskowej jednolitego wzorca spisu treści lub zastosowanie innych wariantów przygotowanych przez różnych użytkowników. Dostęp do edycji szablonu spisu treści jest także w dotychczasowym miejscu - Zakładka Operat - Ustawienia
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 476
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: ariel0-0 »

Przydało by się, przy fakturowaniu, powiązanie sprzedawcy z wykonawcą prac i jego przyrostkiem do numeru faktury, nr konta i innymi danymi.
Have a nice day
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2535
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: grzes »

ariel0-0 pisze: niedziela, 10 stycznia 2021, 16:15 Przydało by się, przy fakturowaniu, powiązanie sprzedawcy z wykonawcą prac i jego przyrostkiem do numeru faktury, nr konta i innymi danymi.
Mam to w pamięci - tylko wymaga trochę pracy i zmiany struktury bazy. Trochę musi poczekać.
pozdrawiam
grzes
tomek
____
____
Posty: 142
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: tomek »

Utrzymywanie bieżącej wersji Geoorganizera jako usługi serwerowej jest problematyczne.Wymaga dodatkowego czasu ,a przede wszystkim "pamięci". Może możliwa jest "lekka" przebudowa i rezygnacja "usługi" Czy w kolejnych wydaniach Geoorganizer mógłby się łączyć bezpośrednio z bazą danych na serwerze.
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6786
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: Jurek B. »

tomek pisze: środa, 13 stycznia 2021, 23:55 Utrzymywanie bieżącej wersji Geoorganizera jako usługi serwerowej jest problematyczne.Wymaga dodatkowego czasu ,a przede wszystkim "pamięci". Może możliwa jest "lekka" przebudowa i rezygnacja "usługi" Czy w kolejnych wydaniach Geoorganizer mógłby się łączyć bezpośrednio z bazą danych na serwerze.
Co to znaczy, że serwer jako usługa wymaga dodatkowego czasu i pamięci?
Pozdrawiam Jurek B.
tomek
____
____
Posty: 142
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: tomek »

Chodzi o to,że za każdą aktualizacją stanowisk , należy aktualizować GO zainstalowany na serwerze(trzeba o tym pamiętać,Jak się orientuję to: wyłączyć usługę,przeprowadzić aktualizację,włączyć usługę). Jakby stanowiska klienckie " korzystały tylko z bazy" znajdującej się na serwerze to nie zachodziłaby taka konieczność.Może podam inny pomysł -rozwiązanie np. Geobidu. Tam się aktualizuje program sieciowy (np EWOPIS) a bazy są aktualizowane,podmieniane tylko w ramach zmiany danych i konieczności czegoś dogrania, lub podpina się po prostu nową bazę.Stanowiska klientów automatycznie po upgrade korzystają z nowej wersji programu.
Tak piszę bo czytałem o nowej wersji na którą wszyscy czekają (Cgeo -sieciowe) to taka uwaga może być też przydatna przy pisanym programie i już można coś iść w GO w takim kierunku.
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6786
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: Jurek B. »

Nie trzeba przy każdej aktualizacji programu aktualizować też serwera - wyłącznie programy klienckie. Serwer tylko w bardzo szczególnych przypadkach, gdy wprowadzane są zmiany w strukturze bazy danych. Takie są zasady dla wszystkich aplikacji - także Ewopisu.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2535
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: grzes »

To jeszcze dodam, że jeśli zaktualizujemy GO na stanowisku uzytkownika (program kliencki), a będzie on wymagał aktualizacji usługi serwera, to pojawi się stosowny komunikat. Ta sytuacja jest sporadyczna - konieczność aktualizacji serwera do tej pory zdarzyła się 3-4 razy.
pozdrawiam
grzes
tomek
____
____
Posty: 142
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Geo Organizer - setup testowy

Post autor: tomek »

Będę optował jednak za aktualizacja automatyczną aplikacji sieciowej. Proszę zauważyć na niedogodność aktualizacji stanowisk. Np 4 w firmie - 4 zdalne, jak o tym pamiętać?Obecnie nie ma "przypominacza" jak w c-geo.
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
ODPOWIEDZ