GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Kamil.P
__
__
Posty: 13
Rejestracja: środa, 1 lipca 2015, 10:35

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Kamil.P »

Witam, problem z łączeniem relacji obiektów. Przykładowa sytuacja: punkt 100 z pomiaru, nadajemy mu kod SUKS, następnie chcemy dodać rzędną urządzenia - SUPS01_05 - rzędna sieci kanalizacyjnej - zamiast przyciągać do punktu 100, tworzy nowy punkt z @ i przez to nie jest z automatu tworzona relacja z obiektem i dostajemy uwagi z PODGiK. Może nie zaznaczyłem jakiejś opcji, to nasze początki z GML w C-Geo.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3035
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: FaFaL »

Kamil.P pisze: piątek, 24 lutego 2023, 15:44 Witam, problem z łączeniem relacji obiektów. Przykładowa sytuacja: punkt 100 z pomiaru, nadajemy mu kod SUKS, następnie chcemy dodać rzędną urządzenia - SUPS01_05 - rzędna sieci kanalizacyjnej - zamiast przyciągać do punktu 100, tworzy nowy punkt z @ i przez to nie jest z automatu tworzona relacja z obiektem i dostajemy uwagi z PODGiK. Może nie zaznaczyłem jakiejś opcji, to nasze początki z GML w C-Geo.
Tworzenie się nowego punktu nie stanowi problemu, ponieważ ma on te same współrzędne co punkt 100. Widocznie Pana problem leży gdzie indziej. W razie czego relację może Pan stworzyć ręcznie. Chyba najprościej jest zadzwonić na serwis.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Daro
____
____
Posty: 185
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Daro »

Mam projektowany przewód kanalizacji... czy jest możliwość, aby dodał się atrybut 'Rodzaj' po zmianie obiektu z projektowanego na istniejący?
w tym momencie nie ma jak go dodać, pozostaje tylko kreślenie nowego obiektu i przenoszenie historii obiektu z projektowanego.
Damian
Team
Team
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Damian »

Daro pisze: poniedziałek, 27 lutego 2023, 17:29 Mam projektowany przewód kanalizacji... czy jest możliwość, aby dodał się atrybut 'Rodzaj' po zmianie obiektu z projektowanego na istniejący?
w tym momencie nie ma jak go dodać, pozostaje tylko kreślenie nowego obiektu i przenoszenie historii obiektu z projektowanego.
Dla przewodu kanalizacyjnego projektowanego jest atrybut "rodzaj". Proszę sprawdzić czy w zbiorczej bazie danych nie jest on ukryty
Zrzut ekranu 2023-02-27 165829.png
Zrzut ekranu 2023-02-27 165829.png (303.77 KiB) Przejrzano 1241 razy
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 lutego 2023, 18:13 przez Damian, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Damian M.
Daro
____
____
Posty: 185
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Daro »

dzięęki :-)
ZwierzPL
_
_
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 29 maja 2022, 15:52

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: ZwierzPL »

Jurek B. pisze: poniedziałek, 2 stycznia 2023, 19:24
viadro pisze: poniedziałek, 2 stycznia 2023, 19:21 Czy kod SUPS01_3 symbolu rzędna przewodu elektroenergetycznego- dokładność do 0.01 oraz 0.1 jest prawidłowy? Taki sam jest dla rzędnej do decymetra oraz centymetra.
Tak, kod jest jeden (podobnie jak to było w przepisach z 2015 r.), wybiera się typ punktu (na przewodzie/na przewodzie elastycznym).
Mam inny problem dotyczący rzędnej przewodu elektroenergetycznego. A mianowicie, wstawiając rzędną do cm mam kod SUPS01_03....wstawiając rzędną do dm jest tak samo.
Jednak są dwie różnice:
1. kolor punktu w przypadku dm jest czarny
2. jak wejdę w tabelkę z punktami to tam kod dla rzędnej do dm jest już SUPS01_01 - rzędna sieci specjalnej.
I trzeba ręcznie zmieniać na właściwy. Przy większej ilość jest to uciążliwe.
Co ciekawe dotyczy to tylko sieci elektroenergetycznej.
Można to jakoś rozwiązać?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Jurek B. »

Mam inny problem dotyczący rzędnej przewodu elektroenergetycznego. A mianowicie, wstawiając rzędną do cm mam kod SUPS01_03....wstawiając rzędną do dm jest tak samo.
Jednak są dwie różnice:
1. kolor punktu w przypadku dm jest czarny
2. jak wejdę w tabelkę z punktami to tam kod dla rzędnej do dm jest już SUPS01_01 - rzędna sieci specjalnej.
I trzeba ręcznie zmieniać na właściwy. Przy większej ilość jest to uciążliwe.
Co ciekawe dotyczy to tylko sieci elektroenergetycznej.
Najlepiej skontaktować się z naszym serwisem telefonicznie - pomożemy online.
Pozdrawiam Jurek B.
Daro
____
____
Posty: 185
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Daro »

obiekt: Elektroenergetyczne urządzenie techniczne
wstawiam rzędną na urządzeniu i po imporcie wyksportowanego gmla wygląda to jak na zrzucie.
Załączniki
urzadzenie-en.png
urzadzenie-en.png (3.06 KiB) Przejrzano 1080 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Jurek B. »

Daro pisze: niedziela, 5 marca 2023, 08:59 obiekt: Elektroenergetyczne urządzenie techniczne
wstawiam rzędną na urządzeniu i po imporcie wyksportowanego gmla wygląda to jak na zrzucie.
Proszę pobrać aktualizację z 21 lutego 2023 - wtedy nie będzie tego błędu, który pojawił się w wycofanej aktualizacji z 2 marca. W poniedziałek lub wtorek ponownie udostępnimy aktualizację marcową, ale już bez tego błędu powodującego nie wczytywanie rzędnych.
Pozdrawiam Jurek B.
Daro
____
____
Posty: 185
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Daro »

nie instalowałem najnowszej aktualizacji. mam wersję 8.16.2.21.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Jurek B. »

Daro pisze: poniedziałek, 6 marca 2023, 14:08 nie instalowałem najnowszej aktualizacji. mam wersję 8.16.2.21.
To proszę o kontakt z serwisem
Pozdrawiam Jurek B.
pabik1
_____
_____
Posty: 360
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: pabik1 »

Czy ta funkcja działa w GML 2021?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Jurek B. »

pabik1 pisze: poniedziałek, 6 marca 2023, 23:45 Czy ta funkcja działa w GML 2021?

Teraz jeszcze nie, ale będziemy ją reaktywować w najbliższych tygodniach.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Pasi1125
_
_
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 24 lutego 2023, 10:58

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Pasi1125 »

Witam, czy po nowych aktualizacjach istnieje możliwość kopiowania atrybutów z automatu do nowych obiektów? Np. tworzę studzienkę kanalizacyjną, uzupełniam atrybuty a następnie tworzę kolejną studzienkę już z uzupełnionymi atrybutami z tej poprzedniej.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Jurek B. »

Pasi1125 pisze: wtorek, 7 marca 2023, 10:28 Witam, czy po nowych aktualizacjach istnieje możliwość kopiowania atrybutów z automatu do nowych obiektów? Np. tworzę studzienkę kanalizacyjną, uzupełniam atrybuty a następnie tworzę kolejną studzienkę już z uzupełnionymi atrybutami z tej poprzedniej.
Jeśli oznaczy się w oknie atrybutów (opcja na dole okna, oraz funkcja pod prawym klawiszem myszki - "Zaznacz") tego poprzedniego obiektu, że mają być zapamiętywane, to tak:
Załączniki
Zrzut ekranu 2023-03-07 093328.png
Zrzut ekranu 2023-03-07 093328.png (11.45 KiB) Przejrzano 865 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Pasi1125
_
_
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 24 lutego 2023, 10:58

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Pasi1125 »

Jurek B. pisze: wtorek, 7 marca 2023, 10:33
Pasi1125 pisze: wtorek, 7 marca 2023, 10:28 Witam, czy po nowych aktualizacjach istnieje możliwość kopiowania atrybutów z automatu do nowych obiektów? Np. tworzę studzienkę kanalizacyjną, uzupełniam atrybuty a następnie tworzę kolejną studzienkę już z uzupełnionymi atrybutami z tej poprzedniej.
Jeśli oznaczy się w oknie atrybutów (opcja na dole okna, oraz funkcja pod prawym klawiszem myszki - "Zaznacz") tego poprzedniego obiektu, że mają być zapamiętywane, to tak:

super, to wiele ułatwia, dzięki za pomoc :)
pabik1
_____
_____
Posty: 360
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: pabik1 »

W GML 2015 mieliśmy pole " Ozn. kancelaryjne..."
Czy w GML 2021 nie jest to wymagane ? Czy może "pole dodatkowe" jest do tego przewidziane ?
pabik1
_____
_____
Posty: 360
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: pabik1 »

Przy imporcie uprzednio wyeksportowanego pliku, brakuje wypełnionego pola "nr punktu"
Załączniki
a.jpeg
a.jpeg (618.74 KiB) Przejrzano 576 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Jurek B. »

pabik1 pisze: środa, 15 marca 2023, 22:35 W GML 2015 mieliśmy pole " Ozn. kancelaryjne..."
Czy w GML 2021 nie jest to wymagane ? Czy może "pole dodatkowe" jest do tego przewidziane ?
Obecnie jest atrybut numerOperatu, który zawiera numer ostatniego operatu. Jest to atrybut domyślnie ukryty w oknie bazy danych C-GEO. Można włączyć jego wyświetlanie, jednakże nie można go modyfikować - do tego jest uprawniony ODGiK.
Pozdrawiam Jurek B.
pabik1
_____
_____
Posty: 360
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: pabik1 »

No tak nie zauważyłem. Dziękuje
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Jurek B. »

pabik1 pisze: środa, 15 marca 2023, 23:07 Przy imporcie uprzednio wyeksportowanego pliku, brakuje wypełnionego pola "nr punktu"
Jeśli ma Pan na myśli numery punktów po imporcie GML wcześniej wygenerowanego w C-GEO (czy w innej aplikacji) to trzeba mieć świadomość, że już od przepisów z 2013, 2015 a także w obecnych z 2021 roku - dla formatu wymiany GML nie przewidziano atrybutu "numer punktu". Oczywiście z wyjątkiem identyfikatorów punktów granicznych.
Pozdrawiam Jurek B.
pabik1
_____
_____
Posty: 360
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: pabik1 »

A czy w sytuacji gdy to ja tworze GMLa (tylko z mojego pomiaru) mogę edytować to pole ( w tym przypadku jest puste) i wpisać moje oznaczenie pracy?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Jurek B. »

pabik1 pisze: środa, 15 marca 2023, 23:38 A czy w sytuacji gdy to ja tworze GMLa (tylko z mojego pomiaru) mogę edytować to pole ( w tym przypadku jest puste) i wpisać moje oznaczenie pracy?
Odradzałbym, bo te dane są wprowadzane dopiero, gdy Pana GML zasila bazę w ODGiK. Niektóre programy do prowadzenia zasobu mogą sygnalizować błąd przy kontroli pliku GML, gdy natkną się na dane w tym atrybucie.
Kilka miesięcy temu zadałem podobne pytanie do GUGiK i w odpowiedzi uzyskałem informację by to pole było niewypełnione.
Pozdrawiam Jurek B.
Daro
____
____
Posty: 185
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Daro »

rów melioracyjny - atrybut wymagany Nazwa własna - to jest ok?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML 2021 - co jeszcze nie działa?

Post autor: Jurek B. »

Daro pisze: czwartek, 16 marca 2023, 15:58 rów melioracyjny - atrybut wymagany Nazwa własna - to jest ok?
Słuszna uwaga - nie jest wymagany - jedynie dla wody płynącej lub powierzchniowej - poprawimy w najbliższej aktualizacji.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ