Odczyt rzędnych z rastra dsm

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
kouczan
____
____
Posty: 190
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Odczyt rzędnych z rastra dsm

Post autor: kouczan »

Czy jest możliwość wyłączenia zaczytywania rzędnych z rastra dsm przy wstawianiu punktu przez wskazanie, jeżeli ten raster jest ustawiony jako niewidoczny?
Druga rzecz to program wstawia również rzędną do punktu przez wskazanie w przypadku gdy podpięty raster dsm nie obejmuje swoim zasięgiem obszaru wstawienia punktu. Nie wiem na jakiej podstawie jest wtedy wstawiana rzędna (opcja pobierania danych z geoportalu jest wyłączona).

Pozdrawiam

ps. jeszcze mała uwaga edycyjna: w legendzie pod prawym klawiszem w przypadku rastra jest "Ustaw raster nie widoczny" - można prosić o skasowanie spacji miedzy "nie" a "widoczny"? :D
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Odczyt rzędnych z rastra dsm

Post autor: Jurek B. »

kouczan pisze: czwartek, 16 marca 2023, 11:45 Czy jest możliwość wyłączenia zaczytywania rzędnych z rastra dsm przy wstawianiu punktu przez wskazanie, jeżeli ten raster jest ustawiony jako niewidoczny?
Druga rzecz to program wstawia również rzędną do punktu przez wskazanie w przypadku gdy podpięty raster dsm nie obejmuje swoim zasięgiem obszaru wstawienia punktu. Nie wiem na jakiej podstawie jest wtedy wstawiana rzędna (opcja pobierania danych z geoportalu jest wyłączona).

Pozdrawiam

ps. jeszcze mała uwaga edycyjna: w legendzie pod prawym klawiszem w przypadku rastra jest "Ustaw raster nie widoczny" - można prosić o skasowanie spacji miedzy "nie" a "widoczny"? :D
Co do pierwszego - proszę wyłączyć tą opcję w Parametrach programu, zakładka Mapa:
Zrzut ekranu 2023-03-16 121943.png
Zrzut ekranu 2023-03-16 121943.png (20.04 KiB) Przejrzano 415 razy
Co do drugiego, proszę wyłączyć tą opcję w dolnym pasku okna mapy:
Zrzut ekranu 2023-03-16 121843.png
Zrzut ekranu 2023-03-16 121843.png (17.74 KiB) Przejrzano 415 razy
Co do trzeciego - przekażę programiście.
Pozdrawiam Jurek B.
kouczan
____
____
Posty: 190
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Odczyt rzędnych z rastra dsm

Post autor: kouczan »

Odnośnie 1: bardziej zależy mi na tym, żeby po ustawieniu rastra jako niewidocznego nie pobierał z niego rzędnych, po odznaczeniu funkcji, którą Pan przytoczył nie zaczytuje rzędnych w ogóle.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Odczyt rzędnych z rastra dsm

Post autor: Jurek B. »

kouczan pisze: czwartek, 16 marca 2023, 14:11 Odnośnie 1: bardziej zależy mi na tym, żeby po ustawieniu rastra jako niewidocznego nie pobierał z niego rzędnych, po odznaczeniu funkcji, którą Pan przytoczył nie zaczytuje rzędnych w ogóle.
Najlepiej użyć łatwo dostępnej opcji pokazanej przeze mnie w drugim zrzucie ekranu, wyłączenie widoczności rastra w legendzie nie ma na celu nie pobierania wysokości z NMT, a jedynie wyłączenie jego podglądu na mapie.
Pozdrawiam Jurek B.
kouczan
____
____
Posty: 190
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Odczyt rzędnych z rastra dsm

Post autor: kouczan »

Dziękuję za jednoznaczne wyjaśnienie "niewidoczności" rastra. U mnie niezależnie czy opcja "pod kropką" jest włączona czy wyłączona, program zaczytuje rzędną przy obecnym rastrze.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Odczyt rzędnych z rastra dsm

Post autor: Jurek B. »

kouczan pisze: czwartek, 16 marca 2023, 14:34 Dziękuję za jednoznaczne wyjaśnienie "niewidoczności" rastra. U mnie niezależnie czy opcja "pod kropką" jest włączona czy wyłączona, program zaczytuje rzędną przy obecnym rastrze.
Proszę o kontakt z naszym serwisem - pomożemy online.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ