Export DWG/DXF

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3038
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Export DWG/DXF

Post autor: FaFaL »

bardziej chodzi o polecenie REGEN
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1023
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

Przy rysowaniu edytorem mapy obiektowej (definicja mapa zasadnicza 2021) nie eksportują się furtki- jest linia, ale brakuje łuku (eksport do dwg). Brama jest dobrze. Prosiłbym o szybką poprawkę. Przy definicji mapa zasadniczna 2015 było dobrze
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7864
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: wtorek, 7 lutego 2023, 09:30 Przy rysowaniu edytorem mapy obiektowej (definicja mapa zasadnicza 2021) nie eksportują się furtki- jest linia, ale brakuje łuku (eksport do dwg). Brama jest dobrze. Prosiłbym o szybką poprawkę. Przy definicji mapa zasadniczna 2015 było dobrze
Proszę zastąpić tym plikiem dotychczasowy w C-GEO\BIN - wtedy eksport będzie już ok.
Załączniki
linie2.dxf.txt
(31.2 KiB) Pobrany 35 razy
Pozdrawiam Jurek B.
wojtul88
_
_
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 22 listopada 2021, 15:40

Re: Export DWG/DXF

Post autor: wojtul88 »

Dzień dobry,
Mam problem z eksportem, mianowicie nie moge nigdzie eksportować oprócz GML (?), wszystkie inne opcje są szare. Chciałem eksportować mapę do dxf/dwg.
Załączniki
Zrzut ekranu 2023-03-13 123420.png
Zrzut ekranu 2023-03-13 123420.png (34.58 KiB) Przejrzano 1151 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7864
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

Dzień dobry, proszę zarejestrować program w menu Pomoc-Rejestracja programu - Pobierz klucz online, a następnie Zarejestruj.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1023
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

Linie nieskiego napięcia (zgodnie z 2021) eksportują się poprawnie? U mnie coś nie bardzo. Po eksporcie miałem linię bez strzałek. Ale ruszyłem linię (bo myślałem, że może za krótki odcinek) i strzałki się pojawiają, ale są złączone wierzchołkami. Długość linii 19.80m. Po niżej zrzut jak to wygląda
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (30.38 KiB) Przejrzano 965 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7864
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

U mnie w DWG TrueView jest ok - linie od 5m (ta oczywiście ma nakładające się strzałki bo jest za krótka), przez 19, 30 do kilkuset metrów:
Załączniki
aa.zip
(5.01 KiB) Pobrany 8 razy
Zrzut ekranu 2023-03-17 095511.png
Zrzut ekranu 2023-03-17 095511.png (37.31 KiB) Przejrzano 962 razy
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1023
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

Jurek B. pisze: piątek, 17 marca 2023, 10:57 U mnie w DWG TrueView jest ok - linie od 5m (ta oczywiście ma nakładające się strzałki bo jest za krótka), przez 19, 30 do kilkuset metrów:
Już wiem co jest nie tak. Po ruszeniu linii w acad zmienia się stylistyka i wierzchołki są złączone jak u mnie na 3 obrazku. Dopóki nie ruszę linii to jest ok. Ale to chyba nie powinno tak być. Poza tym jest też rozbieżność dla krótszych odcinków. W cgeo przy odcinku np. 19m są strzałki, a po eksporcie ich nie ma. Generalnie dłuższe odcinki są ok, dopóki się ich nie ruszy, a dla krótszych brakuje strzałek
Ostatnio zmieniony piątek, 17 marca 2023, 12:02 przez marcinn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7864
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: piątek, 17 marca 2023, 11:50
Jurek B. pisze: piątek, 17 marca 2023, 10:57 U mnie w DWG TrueView jest ok - linie od 5m (ta oczywiście ma nakładające się strzałki bo jest za krótka), przez 19, 30 do kilkuset metrów:
A proszę jeszcze ruszyć taką linię w ACAD. U mnie dłuższa linia ok 40m wyświetla się prawidłowo. Ale jak ją ruszę to zmienia się stylistyka i wierzchołki są złączone tak jak u mnie na 3 obrazku. Dopóki jej nie ruszę to jest ok. Może ma też znaczenie z ilu punktów składa się linia. U mnie ten co ma 19.8m składa się z dwóch punktów.
Zgodnie z definicją tego znaku kartograficznego w rozporządzeniu w sprawie mapy zasadniczej, może on być poprawnie wyświetlony gdy długość odcinka jest większa niż 33 m ( 2 x 33mm x 500). Przy krótszych odcinkach nie pojawią się po obu stronach odcinka wymagane w znaku kart. strzałki lub będą się na siebie nakładać:
Zrzut ekranu 2023-03-17 105822.png
Zrzut ekranu 2023-03-17 105822.png (59 KiB) Przejrzano 951 razy
Dlatego niestety, nie odpowiadamy za wygląd tego znaku przy odcinkach krótszych niż 33m.
Co do modyfikacji w CAD - tu już w żaden sposób nie mamy wpływu na to co się tam będzie z takim stylem linii robić.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1023
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

Jurek B. pisze: piątek, 17 marca 2023, 12:00
marcinn pisze: piątek, 17 marca 2023, 11:50
Jurek B. pisze: piątek, 17 marca 2023, 10:57 U mnie w DWG TrueView jest ok - linie od 5m (ta oczywiście ma nakładające się strzałki bo jest za krótka), przez 19, 30 do kilkuset metrów:
A proszę jeszcze ruszyć taką linię w ACAD. U mnie dłuższa linia ok 40m wyświetla się prawidłowo. Ale jak ją ruszę to zmienia się stylistyka i wierzchołki są złączone tak jak u mnie na 3 obrazku. Dopóki jej nie ruszę to jest ok. Może ma też znaczenie z ilu punktów składa się linia. U mnie ten co ma 19.8m składa się z dwóch punktów.
Zgodnie z definicją tego znaku kartograficznego w rozporządzeniu w sprawie mapy zasadniczej, może on być poprawnie wyświetlony gdy długość odcinka jest większa niż 33 m ( 2 x 33mm x 500). Przy krótszych odcinkach nie pojawią się po obu stronach odcinka wymagane w znaku kart. strzałki lub będą się na siebie nakładać:
Zrzut ekranu 2023-03-17 105822.png
Dlatego niestety, nie odpowiadamy za wygląd tego znaku przy odcinkach krótszych niż 33m.
Co do modyfikacji w CAD - tu już w żaden sposób nie mamy wpływu na to co się tam będzie z takim stylem linii robić.
Ok. Były stare symbole w miarę dobre, to ktoś mądry musiał to "ulepszyć"
pabik1
_____
_____
Posty: 362
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: Export DWG/DXF

Post autor: pabik1 »

Po exporcie do pliku dxf, symbole/bloki wypełniają się na biało. W jaki sposób można tego uniknąć?
Załączniki
a.jpeg
a.jpeg (92.88 KiB) Przejrzano 201 razy
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3038
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Export DWG/DXF

Post autor: FaFaL »

To jest element przysłonięcia i musi być aby wydruk z dxf był podobny jak z c-geo (gdzie symbole przysłaniają linie itp). Można zawsze w cadzie dokonać edycji bloku i usunąć obiekt przysłaniający. Ewentualnie można w c-geo w edytorze symboli dokonać edycji i usunąć przysłonięcia, a później ponownie wyeksportować mapę do dxf.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
pabik1
_____
_____
Posty: 362
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: Export DWG/DXF

Post autor: pabik1 »

Zaznaczając "utwórz WMS" nie ma tego problemu tzn. nie ma białych wypełnień i wszystko się przysłania.
Kiedyś nie było z tym problemu.
ODPOWIEDZ