przy roznych dyskusjach zawsze polecacie panstwo kartowanie z "paletek"
gdy wybieram z znich zasuwe gazociagowa kartuje mi sie cieplownicza, w przypadku wodociagowej juz tak nie w jest, efekt jest taki ze kartowanie z "k1" jest duzo pewniejsze
paletki
Re: paletki
Z zasuwą ciepłowniczą, co wskakuje nieproszona, też tak czasami mam przy korzystaniu z paletek.
Jest też tak, że po narysowaniu komory wybierając właz do komory lub kanału (z paletki) po jego wstawieniu na pikietę i wypełnieniu atrybutów : jeśli nie mam wcześniej wskazanej na mapie pikiety i robię to teraz zaczepiając symbol o punkt, to program na końcu proponuje wstawienie rzędnych; jeśli natomiast wcześniej wskażę na mapie pikietę, to po wstawieniu symbolu i wypełnieniu danych program nie proponuje rzędnych.
A jeszcze teraz zrobiłem próbę i zamiast wybranego włazu punktowego okrągłego, program wstawił kwadratowy.
Jest też tak, że po narysowaniu komory wybierając właz do komory lub kanału (z paletki) po jego wstawieniu na pikietę i wypełnieniu atrybutów : jeśli nie mam wcześniej wskazanej na mapie pikiety i robię to teraz zaczepiając symbol o punkt, to program na końcu proponuje wstawienie rzędnych; jeśli natomiast wcześniej wskażę na mapie pikietę, to po wstawieniu symbolu i wypełnieniu danych program nie proponuje rzędnych.
A jeszcze teraz zrobiłem próbę i zamiast wybranego włazu punktowego okrągłego, program wstawił kwadratowy.
Sprawdziłem na szybko u siebie i nie mam tu problemu. Zmagamy się natomiast z problemem, że jeśli Pan zaznaczy najpierw pikietę na mapie, a następnie wybierze z paletek zasuwę/zawór to wybiera się ciepłownicza. Co ciekawe, za drugim razem już wybierze prawidłowo. Aktualnie szukamy jeszcze przyczyny i postaramy się szybko to poprawić. Takiego błędu nie ma gdy najpierw się wybierze pozycję z menu, a później wskaże pikietę.
Tak faktycznie jest. Rozumiem, że dobrze by było jeśli by rzędne były automatycznie proponowane - pamiętajmy jednak, że zaznaczyć można więcej punktów i dla nich wszystkich również zostanie wstawiona rzędna.att888 pisze: ↑08 gru 2024, 19:27 Jest też tak, że po narysowaniu komory wybierając właz do komory lub kanału (z paletki) po jego wstawieniu na pikietę i wypełnieniu atrybutów : jeśli nie mam wcześniej wskazanej na mapie pikiety i robię to teraz zaczepiając symbol o punkt, to program na końcu proponuje wstawienie rzędnych; jeśli natomiast wcześniej wskażę na mapie pikietę, to po wstawieniu symbolu i wypełnieniu danych program nie proponuje rzędnych.
sprawdziłem u siebie i nie mam takiego problemu. Duża prośba o więcej informacji, aby można było to odtworzyć - a może ma Pan zapamiętany atrybut kształt ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Właz kwadratowy zamiast okrągłego wskoczył przy kanalizacji. Przy innych sieciach nie zauważyłem, ale może dlatego, że ostatnio innych nie kartowałem. Co do rzędnych to dla mnie jest lepiej, gdy od razu po wstawieniu włazu program proponuje wpis rzędnych.
No właśnie kartowanie w kolejnosci : najpierw zaznaczenie pikiety a potem wybor obiektu jest czzasem bardzo wygodne bo nie musze przyblizac mapy i celowac obiektem, tylko klikam w poblize na oddaleniu , dostaje propozycje wyboru pikiety i nadaje jej kod z paletekFaFaL pisze: ↑08 gru 2024, 19:40Sprawdziłem na szybko u siebie i nie mam tu problemu. Zmagamy się natomiast z problemem, że jeśli Pan zaznaczy najpierw pikietę na mapie, a następnie wybierze z paletek zasuwę/zawór to wybiera się ciepłownicza. Co ciekawe, za drugim razem już wybierze prawidłowo. Aktualnie szukamy jeszcze przyczyny i postaramy się szybko to poprawić. Takiego błędu nie ma gdy najpierw się wybierze pozycję z menu, a później wskaże pikietę.
Tak faktycznie jest. Rozumiem, że dobrze by było jeśli by rzędne były automatycznie proponowane - pamiętajmy jednak, że zaznaczyć można więcej punktów i dla nich wszystkich również zostanie wstawiona rzędna.att888 pisze: ↑08 gru 2024, 19:27 Jest też tak, że po narysowaniu komory wybierając właz do komory lub kanału (z paletki) po jego wstawieniu na pikietę i wypełnieniu atrybutów : jeśli nie mam wcześniej wskazanej na mapie pikiety i robię to teraz zaczepiając symbol o punkt, to program na końcu proponuje wstawienie rzędnych; jeśli natomiast wcześniej wskażę na mapie pikietę, to po wstawieniu symbolu i wypełnieniu danych program nie proponuje rzędnych.sprawdziłem u siebie i nie mam takiego problemu. Duża prośba o więcej informacji, aby można było to odtworzyć - a może ma Pan zapamiętany atrybut kształt ?