Pobieranie danych katastralnych z geoportalu

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Robert71
___
___
Posty: 63
Rejestracja: wtorek, 3 lutego 2015, 20:33

Pobieranie danych katastralnych z geoportalu

Post autor: Robert71 »

Czy można w C-geo importować dane z plików udostępnionych na geoportalu
pod adresem http://www.geoportal.gov.pl/web/guest/DOCHK ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6787
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pobieranie danych katastralnych z geoportalu

Post autor: Jurek B. »

Dodamy w menu GIS możliwość importu tych działek z wyborem obrębu, tak by nie ładować całych powiatów.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 847
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Pobieranie danych katastralnych z geoportalu

Post autor: Wojtek P. »

1. Pobrać i rozpakować interesujący nas powiat z GEOPORTALU
2. W menu GIS wczytać z pliku SHP (wskazać plik shp z rozpakowanego katalogu)
3. Po wczytaniu działek z powiatu można zaznaczać pojedyncze działki z klawiszem CTRL i wyeksportować do C-GEO
Można także zaznaczyć wszystkie działki z obrębu poprzez "Narzędzia - zaznacz działki z obrębu" i wyeksportować do C-GEO
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (376.12 KiB) Przejrzano 3934 razy
-To serve and protect-
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2540
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Pobieranie danych katastralnych z geoportalu

Post autor: grzes »

W wersji testowej jeszcze 2 udogodnienia do obsługi tych plików:
- po wczytaniu pliku od razu włączane są numery działek
- dodane wyszukiwanie konkretnej działki
gis_dz.png
gis_dz.png (33.21 KiB) Przejrzano 3910 razy
PS Pliki sa w ukladzie 1992 - mozna wiec od razu po wczytaniu w oknie GIS wykonać transformację (menu Narzędzia)
pozdrawiam
grzes
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 974
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Pobieranie danych katastralnych z geoportalu

Post autor: maciekwu »

jest problem z polskimi znakami widać to na rysunku powyżej. Nie wiem jak wybrane (zaznaczone na rysunku) działki wyeksportować do mapy c-geo?
Asia T.
Team
Team
Posty: 556
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Pobieranie danych katastralnych z geoportalu

Post autor: Asia T. »

Jak na rysunku, klikamy ikonkę zapisu i wybieramy "Eksportuj do C-Geo".
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (24.3 KiB) Przejrzano 3874 razy
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2540
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Pobieranie danych katastralnych z geoportalu

Post autor: grzes »

maciekwu pisze:jest problem z polskimi znakami
Do czegos te teksty sa pozniej potrzebne?
pozdrawiam
grzes
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 974
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Pobieranie danych katastralnych z geoportalu

Post autor: maciekwu »

może faktycznie nie są potrzebny to kwestia estetyki. Przydałaby się możliwość ładowania tylko pojedynczych obrębów. Jak można odznaczyć zaznaczony obręb gdy chcę zaznaczyć inny? czy jest możliwość (jeżeli nie to przydałaby się) wyboru mapy do której chce się przenieść dane nie tylko w obrębie jednego projektu ale chociaż w obrębie katalogu projektów.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2540
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Pobieranie danych katastralnych z geoportalu

Post autor: grzes »

maciekwu pisze:Przydałaby się możliwość ładowania tylko pojedynczych obrębów.
to wlasnie zapewnia zaznaczanie obrębu a poziej eksport do mapy c-geo tylko zaznaczonych
Jak można odznaczyć zaznaczony obręb gdy chcę zaznaczyć inny?
kliknać myszką gdziekolwiek na mapie gis
czy jest możliwość (jeżeli nie to przydałaby się) wyboru mapy do której chce się przenieść dane nie tylko w obrębie jednego projektu ale chociaż w obrębie katalogu projektów.
na razie eksport tylko do tabeli/mapy roboczej
pozdrawiam
grzes
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 974
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Pobieranie danych katastralnych z geoportalu

Post autor: maciekwu »

przez ładowanie pojedynczego obrębu rozumiałem odczyt z SHP nie całego powiatu tylko konkretnego obrębu. Przy dużych powiatach (duża liczba działek) praca z takim obiektem jest bardzo spowolniona
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6787
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Pobieranie danych katastralnych z geoportalu

Post autor: Jurek B. »

maciekwu pisze:przez ładowanie pojedynczego obrębu rozumiałem odczyt z SHP nie całego powiatu tylko konkretnego obrębu. Przy dużych powiatach (duża liczba działek) praca z takim obiektem jest bardzo spowolniona
Właśnie do tego celu Grześ zrobił wybór obrębów, które mają zostać załadowane na mapę C-GEO w oknie GIS w ikonce Narzędzia, widać to w obrazku w tym wątku tylko wyżej:
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2805
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Pobieranie danych katastralnych z geoportalu

Post autor: FaFaL »

Dodam, że podczas zapisu na mapę można sobie wybrać, czy importować wszystko czy tylko co jest zaznaczone 8)
Pozdrawiam Rafał Kocierz
janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Pobieranie danych katastralnych z geoportalu

Post autor: janek »

Niektóre kolumny w bazie danych są niepotrzebnie tak szerokie. Utrudnia to przeglądanie danych
Janek B.
ODPOWIEDZ