Brakujące skróty klawiszowe

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1156
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: MarekOtt » środa, 9 listopada 2016, 10:13

Witam.

W oknie mapy mamy klawisz skrótu do zaznaczenia obiektu (punktu) F7, przydałby się także klawisz do odznaczenia obiektów. Przy okazji można by było synchronizować zaznaczanie i odznaczanie z tabelą roboczą.

Ostatnio doświadczyłem problemów z brakiem synchronizacji skrótów klawiszowych tabela/mapa przy uczeniu nowej osoby pracy na C-Geo. Jak ciężko było jej zrozumieć że w jednym oknie zaznaczenie to F5 a w drugim F7, natomiast w tym pierwszym oknie F7 to odznaczenie wszystkich .. .itp itp... na końcu stwierdziła.. że dobrze że nie usuń wszystkie :P

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1156
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: MarekOtt » środa, 31 maja 2017, 12:13

Czy jest jakiś skrót działający w oknie mapy do wyłączenia wybieralności warstwy zaznaczonego obiektu ? (przydałby się jeśli nie ma)

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6108
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: Jurek B. » środa, 31 maja 2017, 19:23

Dodane w wersji testowej - pod CTRL-Y
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1156
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: MarekOtt » piątek, 31 maja 2019, 08:46

prosiłbym o dodanie dwóch skrótu klawiszowego dla przełączania pomiędzy dwoma konfiguracjami chyba najczęściej używanego przyciągania, a więc [przyciąganie do punktów] i druga opcja [przyciąganie do punktów i linii, zaczepianie bez punktów, przyciąganie do punktów bez numeru]

Wiem że są skróty do pojedynczego włączania tych funkcji, jednak większość korzysta z włączania 1 ikonki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (830 Bajtów) Przejrzano 5476 razy
lub łącznie 2,3,4
2Przechwytywanie.PNG
2Przechwytywanie.PNG (1.31 KiB) Przejrzano 5476 razy
. Taki jeden skrót to przełączania by się bardzo przydał.

marioo
VIP
VIP
Posty: 996
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: marioo » poniedziałek, 3 czerwca 2019, 08:53

A mnie zawsze zastanawiało jaki jest sens powiązania włączenia przyciągania do lini z przyciąganiem bez punktów? Dlaczego żeby włączyć do linii muszę klikać 2 razy, podobnie jest z wyłączeniem, też 2 razy. Czy nie może być to włączane jednym kliknięciem?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1156
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 3 czerwca 2019, 09:52

marioo pisze:
poniedziałek, 3 czerwca 2019, 08:53
A mnie zawsze zastanawiało jaki jest sens powiązania włączenia przyciągania do lini z przyciąganiem bez punktów? Dlaczego żeby włączyć do linii muszę klikać 2 razy, podobnie jest z wyłączeniem, też 2 razy. Czy nie może być to włączane jednym kliknięciem?
8) .. ja bardzo rzadko używam innej konfiguracji niż te o których napisałem post wyżej ..

marioo
VIP
VIP
Posty: 996
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: marioo » poniedziałek, 3 czerwca 2019, 11:20

MarekOtt pisze:
poniedziałek, 3 czerwca 2019, 09:52
marioo pisze:
poniedziałek, 3 czerwca 2019, 08:53
A mnie zawsze zastanawiało jaki jest sens powiązania włączenia przyciągania do lini z przyciąganiem bez punktów? Dlaczego żeby włączyć do linii muszę klikać 2 razy, podobnie jest z wyłączeniem, też 2 razy. Czy nie może być to włączane jednym kliknięciem?
8) .. ja bardzo rzadko używam innej konfiguracji niż te o których napisałem post wyżej ..
Ok, jeżeli potrzebne to nie mam nic przeciwko. U mnie różnie to bywa i ze skrótów nie korzystam bo wciskanie ctr +jakiś klawisz jest zbyt karkołomne jak na to ile razy musiałbym to robić podczas rysowania. Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby przypisanie pojedyńczych klawiszy obok siebie dla każdej opcji przyciągania, wtedy byłoby to bardzo proste i praktyczne w użyciu.

Przy okazji przyciągania mam taką prośbę żeby przyciąganie do przecięcia działało dla przecinających się linii z których jedna jest na mapie w tle a druga narysowana w bieżącym projekcie. Aktualnie nie działa...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6108
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 3 czerwca 2019, 11:48

Przy okazji przyciągania mam taką prośbę żeby przyciąganie do przecięcia działało dla przecinających się linii z których jedna jest na mapie w tle a druga narysowana w bieżącym projekcie. Aktualnie nie działa...
Obawiam się, że takiej kombinacji nie damy rady zrobić :(
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 996
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: marioo » poniedziałek, 3 czerwca 2019, 13:51

No cóż, jeżeli się nie da to trudno. Jeszcze jeden błąd - przyciąganie do punktów wyłączone, mam włączone przyciąganie bez punktów, a program nadal przyciąga do punktów.
Pozdrawiam

kouczan
____
____
Posty: 112
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: kouczan » czwartek, 24 października 2019, 08:46

Dzień dobry.
Czy byłaby możliwość dodania skrótu klawiszowego (najlepiej pod jakimś eFem), który po zaznaczeniu obiektu ustawiał warstwę tego obiektu edytowalną?
Michał

ps. jeszcze jedna prośba - dodanie do okna obliczeń na mapie - podziału odcinka - wartości długości liczonego odcinka, tak żeby od razu było wiadomo na ile odcinków dzielić :)

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1156
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: MarekOtt » czwartek, 24 października 2019, 08:57

kouczan pisze:
czwartek, 24 października 2019, 08:46
Dzień dobry.
Czy byłaby możliwość dodania skrótu klawiszowego (najlepiej pod jakimś eFem), który po zaznaczeniu obiektu ustawiał warstwę tego obiektu edytowalną?
Michał

ps. jeszcze jedna prośba - dodanie do okna obliczeń na mapie - podziału odcinka - wartości długości liczonego odcinka, tak żeby od razu było wiadomo na ile odcinków dzielić :)
CTRL+Q to załatwia

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6108
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: Jurek B. » czwartek, 24 października 2019, 09:50

ps. jeszcze jedna prośba - dodanie do okna obliczeń na mapie - podziału odcinka - wartości długości liczonego odcinka, tak żeby od razu było wiadomo na ile odcinków dzielić
To też jest podawane - na górnym pasku tego modułu:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (15.75 KiB) Przejrzano 3709 razy
Pozdrawiam Jurek B.

kouczan
____
____
Posty: 112
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: kouczan » czwartek, 24 października 2019, 12:17

Dziękuję. Czasami najciemniej pod latarnią :)

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1156
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 2 grudnia 2019, 14:30

Czy można by było dodać dwa skóry klawiszowe z okna mapy:

Wywołania okna "Pomiary i obliczenia na mapie" oraz "Odśwież okno mapy"?

edit: i jeszcze wywołanie okna legendy. Przy okazjo można by było tak zrobić, by legendę zarówno wywoływało się jak i zamykało tą samą ikonką ?

Wszystkie skróty pomocne przy szybszej i wygodniejszej pracy z myszką wieloprzodkową.

Damian
_
_
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: Damian » poniedziałek, 2 grudnia 2019, 17:13

Odświeżanie okna mapy - klawisz F5 ;)

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1156
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: MarekOtt » wtorek, 3 grudnia 2019, 16:18

Damian pisze:
poniedziałek, 2 grudnia 2019, 17:13
Odświeżanie okna mapy - klawisz F5 ;)
Dzięki .. może pozostałe też mają ;).

Najbardziej jednak zależało by mi na włączeniu wyłączeniu legendy.. często się ją wyłącza by mieć większy obraz mapy, a wyłączenie jej możliwe jest tylko przez jedną ikonkę [X]

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: grzes » wtorek, 3 grudnia 2019, 19:07

Sam się zdziwiłem ale mają:
Shift F2 legenda
Shift F3 pomiary
W wersji testowej dodałem tylko zeby Shift F2 tez ukrywało legendę, bo do tej pory działało tak, że tylko dało się ją włączyć.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1156
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: MarekOtt » wtorek, 3 grudnia 2019, 22:27

grzes pisze:
wtorek, 3 grudnia 2019, 19:07
Sam się zdziwiłem ale mają:
Shift F2 legenda
Shift F3 pomiary
W wersji testowej dodałem tylko zeby Shift F2 tez ukrywało legendę, bo do tej pory działało tak, że tylko dało się ją włączyć.

Aaaa jednak :)
Dziękuję

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1156
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: MarekOtt » środa, 4 grudnia 2019, 09:30

grzes pisze:
wtorek, 3 grudnia 2019, 19:07
Sam się zdziwiłem ale mają:
Shift F2 legenda
Shift F3 pomiary
W wersji testowej dodałem tylko zeby Shift F2 tez ukrywało legendę, bo do tej pory działało tak, że tylko dało się ją włączyć.
A czy można by było tutaj tak samo jak w przypadku legendy, że kombinacja klawiszy powoduje zarówno zamknięcie jak i otwarcie okna ?

I jeszcze jedno, do pełni szczęścia brakuje jeszcze tylko ustawienie snapowania pod jednym klawiszem, tak by kolejne kliknięcie tego samego guzika powodowało zmianę opcji snapowania:

1 click = CTRL + 1
1Przechwytywanie.JPG
1Przechwytywanie.JPG (9.23 KiB) Przejrzano 678 razy
2 click = CTRL + 2
2Przechwytywanie.JPG
2Przechwytywanie.JPG (9 KiB) Przejrzano 678 razy
3 = itp itp
3Przechwytywanie.JPG
3Przechwytywanie.JPG (9.01 KiB) Przejrzano 678 razy
i po tej opcji znowu powtarza się click 1 czyli:
1Przechwytywanie.JPG
1Przechwytywanie.JPG (9.23 KiB) Przejrzano 678 razy
Być może wielu użytkownikom wydaje się to nie potrzebne, ale pracując na dwóch monitorach 24 calowych, miec taką opcję pod guzikiem na myszy to spore ułatwienie

marioo
VIP
VIP
Posty: 996
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: marioo » środa, 4 grudnia 2019, 11:12

Co do zmiany snapowania, lepsze byłoby ustawienie jakiejś jednej litery na klawiaturze, co byłoby dużo łatwiejsze i szybsze w obsłudze. Takie wygibasy z wciskaniem "CTRL+1" przy dość częstym używaniu tego klawisza - bo z doświadczenia wiem, że to będzie bardzo często używane - są niewygodne, męczące i dużo osób może dać sobie spokój z tym skrótem właśnie z tego względu. Jeżeli taki skrót wprowadzać to proponuję raczej jedną literę, a pomysł jak najbardziej popieram.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1156
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: MarekOtt » środa, 4 grudnia 2019, 12:17

marioo pisze:
środa, 4 grudnia 2019, 11:12
Co do zmiany snapowania, lepsze byłoby ustawienie jakiejś jednej litery na klawiaturze, co byłoby dużo łatwiejsze i szybsze w obsłudze. Takie wygibasy z wciskaniem "CTRL+1" przy dość częstym używaniu tego klawisza - bo z doświadczenia wiem, że to będzie bardzo często używane - są niewygodne, męczące i dużo osób może dać sobie spokój z tym skrótem właśnie z tego względu. Jeżeli taki skrót wprowadzać to proponuję raczej jedną literę, a pomysł jak najbardziej popieram.
Oczywiście, także jestem za, skróty łączone są bardzo: A) trudne do zapamiętania, B) jeszcze trudniejsze do wykonania ... no chyba że mówimy o kombinacji ALT + TAB :)

Mi jednak chodziło o jedną kombinację, która umożliwi przeskakiwania po kolei podstawowymi i najczęściej używanymi kombinacjami snapowania.

marioo
VIP
VIP
Posty: 996
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: marioo » środa, 4 grudnia 2019, 12:20

MarekOtt pisze:
środa, 4 grudnia 2019, 12:17
Mi jednak chodziło o jedną kombinację, która umożliwi przeskakiwania po kolei podstawowymi i najczęściej używanymi kombinacjami snapowania.
A mi chodzi o to, żeby nie była to "kombinacja" klawiszy tylko jedna litera, więc jeszcze prościej :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: grzes » środa, 4 grudnia 2019, 12:56

Jednoliterowe skroty to problem. Teraz korzystamy z mechanizmów windows. Chcąc zrobić skrót, który będzie literą, trzeba by to bardzo uważnie oprogramować samodzielnie. Bo co w sytuacji kiedy skrót to np litera "S" a stoimy kursorem w polu szybkiego wstawiania tekstu na mapie (czy w innym polu edycyjnym) - ma się wpisać "S" czy odpalić to co jest przewidziane pod skrótem. Nie wiadomo czego oczekuje użytkownik.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1156
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: MarekOtt » środa, 4 grudnia 2019, 13:03

grzes pisze:
środa, 4 grudnia 2019, 12:56
Jednoliterowe skroty to problem. Teraz korzystamy z mechanizmów windows. Chcąc zrobić skrót, który będzie literą, trzeba by to bardzo uważnie oprogramować samodzielnie. Bo co w sytuacji kiedy skrót to np litera "S" a stoimy kursorem w polu szybkiego wstawiania tekstu na mapie (czy w innym polu edycyjnym) - ma się wpisać "S" czy odpalić to co jest przewidziane pod skrótem. Nie wiadomo czego oczekuje użytkownik.
Tak własnie myślałem, chyba kiedyś o tym Pan pisał.

A jest możliwość dodania tego co pisałem 2 posty wyżej. ?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Brakujące skróty klawiszowe

Post autor: grzes » środa, 4 grudnia 2019, 14:02

MarekOtt pisze:
środa, 4 grudnia 2019, 13:03
A jest możliwość dodania tego co pisałem 2 posty wyżej. ?
Mysle ze nie bedzie problemu - dam znac jak cos bedzie do testów (ale raczej jutro)
pozdrawiam
grzes

ODPOWIEDZ