wybieranie wielobokiem i linią

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
marcinn
______
______
Posty: 559
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

wybieranie wielobokiem i linią

Post autor: marcinn » środa, 4 września 2019, 10:19

Czy byłaby możliwość dodania wybierania obiektów w formie wskazania wieloboku (obiekty wewnątrz wieloboku) oraz linią (zaznaczałyby się obiekty, które mają styczność ze wskazaną linią)? Dobrze, żeby linie można było budować z wielu odcinków. Znacznie ułatwiłoby to sprawę wybierania obiektów.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: wybieranie wielobokiem i linią

Post autor: Jurek B. » czwartek, 5 września 2019, 10:10

Wskazanie wielobokiem to klawisz Ctrl i obrysowanie myszką obszaru przez kliknięcia na załamaniach,
Wybranie obiektów przeciętych wybraną linią nie jest teraz możliwe, można jedynie wybrać obiekty leżące na konkretnej warstwie przecinane przez wskazaną linię (ikonka Przecięcie obiektem liniowym).
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 559
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: wybieranie wielobokiem i linią

Post autor: marcinn » wtorek, 10 września 2019, 12:24

Z tym wybieraniem chodziło mi raczej o narzędzie jak w poniższym filmiku. Żeby po prostu tworzyć wielobok i zaznaczone byłyby obiekty w jego środku


Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: wybieranie wielobokiem i linią

Post autor: Jurek B. » wtorek, 10 września 2019, 12:58

Wydaje mi się, że podobnie działa to w C-GEO
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 559
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: wybieranie wielobokiem i linią

Post autor: marcinn » wtorek, 10 września 2019, 13:05

Faktycznie. Ale trzeba to zrobić z klawiszem ALT. Dlatego kontynuowałem temat, bo nie mogłem tego efektu uzyskać z klawiszem CTRL (tak jak było napisane). W takim razie wybór wielokątem działa.
A jest możliwość zaznaczenia elementów we wnętrzu istniejącego obiektu zamkniętego?
Fajnie, gdyby w przyszłości udało się też zrobić wybór linią-

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: wybieranie wielobokiem i linią

Post autor: Jurek B. » wtorek, 10 września 2019, 13:18

Przepraszam, to mój błąd -faktycznie teraz widzę że wcześniej napisałem o CTRL - a ma być z Altem.
Wybieranie linią i wskazanym istniejącym obiektem dołożymy w najbliższych aktualizacjach.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ