Zmiana kolorów warstw w legendzie.

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
herrtur
____
____
Posty: 140
Rejestracja: piątek, 6 stycznia 2012, 19:36

Zmiana kolorów warstw w legendzie.

Post autor: herrtur » piątek, 13 września 2019, 23:20

Witam.
Chcę zmienić całą mapę na cz-b, więc w legendzie zaznaczam wszystkie warstwy, wybieram opcję ,ustal kolor i typ linii' (typu nie zmieniam), potem po kliknięciu w jakąś warstwę w legendzie zmienia się kolor ich wyświetlania w legendzie,a na mapie dalej jest jak było.
Muszę kliknąć wtedy w dany obiekt na mapie, w legendzie pod prawym klawiszem dać tej warstwie ,ustaw obiektom domyślny kolor' i tak całą mapę.
To jest koszmar...

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Zmiana kolorów warstw w legendzie.

Post autor: Jurek B. » sobota, 14 września 2019, 06:13

Witam. Zmienia Pan kolor domyślny dla warstw, ale każdy obiekt na warstwie może też, ale nie musi, mieć własny, niezależny od niej kolor, styl linii.
Jeśli po zmianie koloru dla warstw, są obiekty, których kolor się nie zmienił, oznacza to, że właśnie te obiekty mają ustalony kolor niezależnie od parametrów warstwy - najczęściej takie odrębne atrybuty mają obiekty pochodzące z plików DXF.
Wtedy może Pan ustalić kolor dla każdego obiektu odrębnie, ale jest też inne proste rozwiązanie - w legendzie na najwyższym poziomie - Warstwy, jest funkcja "Ustaw obiektom domyślny kolor".
Pozdrawiam Jurek B.

herrtur
____
____
Posty: 140
Rejestracja: piątek, 6 stycznia 2012, 19:36

Re: Zmiana kolorów warstw w legendzie.

Post autor: herrtur » sobota, 14 września 2019, 20:50

Dziękuję za info, pomogło.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Zmiana kolorów warstw w legendzie.

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 16 września 2019, 06:21

A propos kolorów, można by było dodać przy zaznaczeniu kilku warstw w legendzie, możliwość "ustaw obiektom domyślny kolor".

Aktualnie, możliwość ta dostępna jest tylko przy wybraniu jednej warstwy.

ODPOWIEDZ