baza budynków

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 853
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

baza budynków

Post autor: maciekwu » środa, 20 listopada 2019, 10:25

pracuj na rysunku założonym bez szablonu. Utworzyłem warstwę budynków i bazę obiektów dla tej warstwy. Wstawiłem potrzebne mi kolumny między innymi pow.zabudowy. Powierzchnia ta zostaje wstawiana do 4 znaku po przecinku (czy można to zmienić?). Przy eksporcie bazy do pliku tekstowego powierzchnia ta jest wykazywana do 12 znaków po przecinku.Czy jest możliwość aby móc powierzchnię wstawiać z eksportować z dokładnością do metra?

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: baza budynków

Post autor: logis » środa, 20 listopada 2019, 11:43

Dzień dobry,
a czy to pole Powierzchnia zabudowy jest ustawione w bazie danych jako pole do przechowywania powierzchni ? Przykładowo tak jak na poniższym zrzucie z okna projektowania bazy danych:
pow.png
pow.png (9.21 KiB) Przejrzano 929 razy
Jeśli coś jest zadeklarowane jak powierzchnia, to potem jest wyświetlane tak jak się to ustawi w Opcje, parametry programu > Obliczenia > Dokładności (powierzchnie).

Jacek

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 853
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: baza budynków

Post autor: maciekwu » środa, 20 listopada 2019, 13:27

dane zdefiniowane są prawidłowo. Po zmianie jednostek w bazie pokazywane są powierzchnie w m2 prawidłowo ale w eksporcie bazy do pliku tekstowego dalej jest 12 lub 13 miejsc po przecinku

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6108
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: baza budynków

Post autor: Jurek B. » czwartek, 21 listopada 2019, 19:35

Proszę użyć ikonki Drukuj w pasku narzędzi okna bazy danych: po wybraniu kolumn do druku wygeneruje się podgląd wydruku, z którego wystarczy skopiować do schowka kolumnę powierzchni i wkleić do notatnika, itp. Powierzchnie będą zaokrąglone zgodnie z dokładnością ustawioną dla powierzchni.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 853
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: baza budynków

Post autor: maciekwu » piątek, 22 listopada 2019, 10:16

Aby uzyskać taki efekt muszę zmienić opcje programu na powierzchnia w m2 dokładność 0 miejsc. Takie przestawianie opcji programu raczej uciążliwe i może powodować zamieszanie w pracy. Nie rozwiązuje to jednak problemu. Potrzebuję wygenerować dane do pliku tekstowego do dalszych prac.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6108
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: baza budynków

Post autor: Jurek B. » piątek, 22 listopada 2019, 10:48

Sądzę, że to nie powinno sprawić żadnych problemów, wystarczy po wykonaniu tego raportu, wrócić do poprzednich ustawień dokładności powierzchni.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ