GML obiekty powierzchniowe

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
aspar1
_
_
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 1 marca 2016, 13:28

GML obiekty powierzchniowe

Post autor: aspar1 » czwartek, 19 marca 2020, 10:09

Szybkie pytanie, jak zrobić obiekt powierzchniowy (konkretnie jezioro) mając pomierzony tylko wycinek linii brzegowej na długości około 200 m? Kiedy tworzę obiekt wracając po tych samych pikietach linia staje się niewidoczna, nie ma możliwości pomierzenia jeziora tak aby wyszedł obiekt powierzchniowy. jakiś patent na taką sytuację ??

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6254
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML obiekty powierzchniowe

Post autor: Jurek B. » czwartek, 19 marca 2020, 10:27

A zwykłe połączenie punktów pomierzonego fragmentu linii brzegowej tak by ostatni punkt łączył się z pierwszym?
Pozdrawiam Jurek B.

aspar1
_
_
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 1 marca 2016, 13:28

Re: GML obiekty powierzchniowe

Post autor: aspar1 » czwartek, 19 marca 2020, 10:39

program tworzy obiekt zamknięty łącząc pierwszą pikietę z ostatnią

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6254
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML obiekty powierzchniowe

Post autor: Jurek B. » czwartek, 19 marca 2020, 10:47

Czyli powierzchnia powstaje - chyba że wszystkie punkty położone są prostej - wtedy trudno będzie zobaczyć że to powierzchnia, ale geometrycznie i tak obiekt jest poprawny.
Pozdrawiam Jurek B.

aspar1
_
_
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 1 marca 2016, 13:28

Re: GML obiekty powierzchniowe

Post autor: aspar1 » czwartek, 19 marca 2020, 10:53

Obiekt może i jest poprawny, ale nie jest widoczny, bo linia "podwojona" znika

aspar1
_
_
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 1 marca 2016, 13:28

Re: GML obiekty powierzchniowe

Post autor: aspar1 » czwartek, 19 marca 2020, 10:57

Linia jest łamana i połączenie jakie tworzy program domykając obiekt jest błędne więc dociągam tą linię do linii pomierzonej i w tym momencie obiekt staje się niewidoczny

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6254
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML obiekty powierzchniowe

Post autor: Jurek B. » czwartek, 19 marca 2020, 11:01

Dziwny przypadek - u siebie skartowałem fragment takiej linii brzegowej tworzącej linię prostą - widać ją dobrze, oczywiście obiekt musi mieć więcej niż 2 punkty:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (70.95 KiB) Przejrzano 643 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6254
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML obiekty powierzchniowe

Post autor: Jurek B. » czwartek, 19 marca 2020, 11:04

Może łatwiej będzie pomóc przez serwis na połączeniu zdalnym - przez forum się to chyba nie wyjaśni.
Pozdrawiam Jurek B.

aspar1
_
_
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 1 marca 2016, 13:28

Re: GML obiekty powierzchniowe

Post autor: aspar1 » czwartek, 19 marca 2020, 11:30

jeśli jest taka mżzliwośc to poproszę

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6254
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML obiekty powierzchniowe

Post autor: Jurek B. » czwartek, 19 marca 2020, 11:31

Proszę zadzwonić na nr kom. z Pomoc - O programie.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ