Import z EwMapy...

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Zibi123
______
______
Posty: 547
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Import z EwMapy...

Post autor: Zibi123 » wtorek, 19 maja 2020, 12:45

Witam. Po dokonaniu importu z EwMapy w oknie projektu pokazuje mi się coś takiego jak na załączonym rysunku. Etykieta budynku jest a jakby jej nie było... Po wybraniu do edycji danego napisu pokazuje się nawet że wielkość czcionki wynosi 2,5. To samo z etykietami adresowymi (kropeczka powyżej...). Aby etykieta była widoczna i w wielkości odpowiadającej np. 2.5 muszę dokonać zmiany wielkości czcionki na tej konkretnej warstwie...
Załączniki
rys..jpeg
rys..jpeg (65.64 KiB) Przejrzano 2252 razy
Pozdrawiam
Zibi

trazja
Team
Team
Posty: 529
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import z EwMapy...

Post autor: trazja » wtorek, 19 maja 2020, 13:02

Zibi123 pisze:
wtorek, 19 maja 2020, 12:45
Witam. Po dokonaniu importu z EwMapy w oknie projektu pokazuje mi się coś takiego jak na załączonym rysunku. Etykieta budynku jest a jakby jej nie było... Po wybraniu do edycji danego napisu pokazuje się nawet że wielkość czcionki wynosi 2,5. To samo z etykietami adresowymi (kropeczka powyżej...). Aby etykieta była widoczna i w wielkości odpowiadającej np. 2.5 muszę dokonać zmiany wielkości czcionki na tej konkretnej warstwie...
Witam,
proszę sprawdzić, jakie ma Pan ustawienia w Opcje -> Parametry programu -> Mapa -> sekcja "Teksty" -> czcionka - wielkość (czy czasami nie jest wpisana mała wartość).
Jeśli to nie tutaj tkwi przyczyna to proszę przesłać plik na at@geo.pl

Zibi123
______
______
Posty: 547
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Import z EwMapy...

Post autor: Zibi123 » wtorek, 19 maja 2020, 15:43

Czy o to chodziło...? Tak dzieje się tylko z dwoma warstwami. Jedna opisująca funkcję budynku, druga numer adresowy. Po wybraniu napisu i wejściu do edycji wielkość opisu jest prawidłowa (np. 2.5 lub 1.8, przynajmniej tak to wygląda jak na załączonym poprzednio rysunku. Natomiast na ekranie widoczna jest tylko kropeczka...
Załączniki
rys2.jpeg
rys2.jpeg (30.58 KiB) Przejrzano 2193 razy
Pozdrawiam
Zibi

Zibi123
______
______
Posty: 547
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Import z EwMapy...

Post autor: Zibi123 » wtorek, 19 maja 2020, 15:59

To jest import z innego projektu. Poza opisami dot. budynku wszystkie opisy wydają się ok. Chociaż dodatkowo muszę za każdym razem poprawiać styl linii...
Załączniki
rys3.jpeg
rys3.jpeg (114.82 KiB) Przejrzano 2185 razy
Pozdrawiam
Zibi

trazja
Team
Team
Posty: 529
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import z EwMapy...

Post autor: trazja » środa, 20 maja 2020, 08:03

Proszę podesłać pliki na at@geo.pl, bez nich chyba nic nie wymyślimy.

Zibi123
______
______
Posty: 547
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Import z EwMapy...

Post autor: Zibi123 » wtorek, 2 czerwca 2020, 15:03

Wysłałem. Dodatkowo wysłałem drugi plik otrzymany z PODGiK w dniu dzisiejszym, zgodny z rysunkiem dołączonym poniżej ...
Załączniki
rys..jpeg
rys..jpeg (114.93 KiB) Przejrzano 1605 razy
Pozdrawiam
Zibi

trazja
Team
Team
Posty: 529
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import z EwMapy...

Post autor: trazja » środa, 3 czerwca 2020, 11:04

Zibi123 pisze:
wtorek, 2 czerwca 2020, 15:03
Wysłałem. Dodatkowo wysłałem drugi plik otrzymany z PODGiK w dniu dzisiejszym, zgodny z rysunkiem dołączonym poniżej ...
Przesłałam temat do programisty, prawdopodobnie to coś u nas się psuje przy interpretacji tej wysokości z Ewmapy.

Zibi123
______
______
Posty: 547
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Import z EwMapy...

Post autor: Zibi123 » środa, 3 czerwca 2020, 12:11

OK. Proszę jeszcze zwrócić uwagę na to że te warstwy po imporcie mają ustawiony styl linii na 1,00. Może i z tym dało by radę coś zrobić. I nie tylko te warstwy. Cały folder EGBB ma takie parametry. Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Zibi

MarMar
__
__
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2014, 14:15

Re: Import z EwMapy...

Post autor: MarMar » środa, 2 września 2020, 14:51

Witam. Udało się coś zdziałać w temacie? Właśnie u siebie zauważyłem, że wszystkie warstwy z EwMapy (dotyczące etykiet z plików GML), które nie są ujęte w szablonie, mają taki problem z wyświetlaniem wysokości czcionki oraz odnośników.

Dołączam pliki po imporcie oraz po zmianie czcionki. O ile zmiana czcionki to mniejszy problem, tak już bardziej problemem przy dużej ilości sieci GESUT jest to, która wartość wysokości jest od której studzienki, zaworu, etc.
Załączniki
2.png
po zmianie czcionki na całej mapie
2.png (50.42 KiB) Przejrzano 496 razy
1.png
po imporcie z EwMapy
1.png (41.46 KiB) Przejrzano 496 razy

trazja
Team
Team
Posty: 529
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import z EwMapy...

Post autor: trazja » czwartek, 3 września 2020, 12:58

MarMar pisze:
środa, 2 września 2020, 14:51
Witam. Udało się coś zdziałać w temacie? Właśnie u siebie zauważyłem, że wszystkie warstwy z EwMapy (dotyczące etykiet z plików GML), które nie są ujęte w szablonie, mają taki problem z wyświetlaniem wysokości czcionki oraz odnośników.

Dołączam pliki po imporcie oraz po zmianie czcionki. O ile zmiana czcionki to mniejszy problem, tak już bardziej problemem przy dużej ilości sieci GESUT jest to, która wartość wysokości jest od której studzienki, zaworu, etc.
Witam,
proszę podesłać plik gml na at@geo.pl - jest duża szansa, że przy gml'u niestety są tak właśnie wysyłane odnośniki - na dwie współrzędne...

ODPOWIEDZ