GML "Eksportuj do..."

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
chodys
___
___
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 13 lipca 2014, 11:47

GML "Eksportuj do..."

Post autor: chodys » piątek, 19 czerwca 2020, 21:03

Proszę żeby program pamiętał warstwy które były zaznaczone podczas poprzedniego eksportu oraz wszystkie "zaptaszkowane" opcje, daty modyfikacji itp (Eksportuj do... -> Export XML-GML MZ2015). W tej chwili przy każdym eksporcie trzeba to wszystko ustawiać od nowa, więc łatwo o pomyłkę, albo o zapomnienie co było poustawiane ostatnio.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6390
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML "Eksportuj do..."

Post autor: Jurek B. » sobota, 20 czerwca 2020, 11:47

Program nie zapamiętuje wyłączeń warstw przy eksporcie, dlatego, że lista warstw jest na tyle duża, że jeśli ktoś raz wyłączyłby jedną z nich, a w przyszłości chciałby wykonać eksport do GML, musiałby zawsze przeglądać całą listę i sprawdzać czy któraś warstwa nie jest wyłączona z eksportu.
Poprawny eksport do GML powinien zawierać wszystkie warstwy mapy zasadniczej, dlatego zawsze są one włączone. Jeśli ktoś doda do mapy własną warstwę, nie zostanie ona zapisana do GML, bo nie jest ona przewidziana przez przepisy rozporządzeń w sprawie poszczególnych baz danych (EGiB, GESUT, BDOT500, BDSOG, itd.). Dlatego nie ma potrzeby wyłączania takiej własnej warstwy przy eksporcie do GML.
Jeśli zaś, chciałby Pan wykonać eksport do GML tylko jednej z baz danych (np. tylko EGiB), to proszę skorzystać z opcji podziału na odrębne pliki z bazami danych.
Oczywiście może być potrzeba eksportu do GML tylko wybranych warstw, np. BDZ_Jezdnia ..., po to by potem np. zaimportować ją do innej mapy zawierającej łączone bazy z różnych stanowisk programu. Wówczas rzeczywiście trzeba samodzielnie oznaczyć warstwy do eksportu.
Podsumowując, ze względu na powyższe, nie będziemy wprowadzać zapamiętywania wyłączonych warstw w oknie eksportu do GML.
Pozdrawiam Jurek B.

chodys
___
___
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 13 lipca 2014, 11:47

Re: GML "Eksportuj do..."

Post autor: chodys » sobota, 20 czerwca 2020, 17:02

W porządku, co do warstw rozumiem Pańskie podejście, natomiast przyjmuję, że opcje "ptaszkowane" są niezmienne przy każdym eksporcie (przynajmniej w zdecydowanej większości przypadków), więc może program mógłby pamiętać chociaż te ustawienia?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6390
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML "Eksportuj do..."

Post autor: Jurek B. » niedziela, 21 czerwca 2020, 19:30

Sam wielokrotnie łapałem się na tym, że musiałem robić ponownie eksport do DXF bo tam jest okno z wyborem warstw i zapamiętaniem wyłączenia warstw. Potem okazywało się, że wygenerowany DXF nie zawierał akurat teraz potrzebnych warstw. Na własnej skórze przekonałem się ile czasu tracę na sprawdzanie pliku wynikowego, a potem ponowny eksport ze sprawdzeniem, które warstwy są z niego wyłączone.
Tak jak jest w eksporcie do GML, tak musi pozostać - nie będziemy jako producent oprogramowania odpowiadać za reklamacje ze strony użytkowników, którzy będą mieli negatywne protokoły weryfikacji ze względu na braki w przekazanych plikach GML do zasobu.
Wolę by geodeta ponarzekał na program, że musi sam wyłączyć konkretne warstwy, których nie chce z jakichś powodów zapisać do GML.
Pozdrawiam Jurek B.

chodys
___
___
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 13 lipca 2014, 11:47

Re: GML "Eksportuj do..."

Post autor: chodys » piątek, 26 czerwca 2020, 23:48

Na wszelki wypadek piszę, czy się dobrze zrozumieliśmy. Już nie chodzi mi o to, żeby program pamiętał zaznaczenie warstw w oknie eksportu, tylko, żeby pamiętał zaznaczenie przy opcjach np "Bez archiwum obiektów zmodyfikowanych", "Bez etykiet", "Nie wysyłaj referencji.." itp. To są opcje raczej niezmienne, czyli większość eksportów wykonuje się z tymi samymi opcjami, choć czasami z różnymi warstwami.
Przy okazji pytanie, skoro program eksportuje tylko warstwy zgodne z GML, to jaki jest sens, że w oknie "Wybierz warstwy" wyświetlają się wszystkie warstwy z projektu? Utrudnia to wyszukanie warstw GML, które chcemy zaznaczyć do eksportu.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6390
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML "Eksportuj do..."

Post autor: Jurek B. » sobota, 27 czerwca 2020, 19:40

Ok, to można zrobić by opcje eksportu były zapamiętywane. Co do warstw, które nie dotyczą baz danych PZGiK - myślę, że można je też będzie ukrywać w oknie eksportu GML.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ