Grubość linii na ekranie

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Zbysiu
_____
_____
Posty: 276
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Grubość linii na ekranie

Post autor: Zbysiu » wtorek, 23 czerwca 2020, 15:50

Wznawiam wątek zakończony w 2006 r. Musiałem przeinstalować c-geo po awarii dysku (zakładam, że to mało istotne), ale przy okazji zakupu nowego dysku poszalałem i dokupiłem nowy monitor o rozdzielczości 5120 x 1440, 48.8" w proporcjach 32:9 . Posypały się grubości linii na ekranie i wyglądają grubiutko. Kombinowałem w opcjach z przekątną ekranu, ale nic to nie zmienia.
http://softline.geo.pl/forum/download/f ... 49c90dcd7b

Inaczej wygląda obraz tej samej mapy na laptopie:
http://softline.geo.pl/forum/download/f ... ew&id=5038
Załączniki
Z Della.png
Z Della.png (114.69 KiB) Przejrzano 217 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6390
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Grubość linii na ekranie

Post autor: Jurek B. » środa, 24 czerwca 2020, 00:09

Czy jest włączone skalowanie w C-GEO lub w Windows (według tego opisu na Wiki) lub według tego ?
Te ustawienia mogą wpływać na grubość linii.
Ponadto trzeba mieć świadomość, że takie duże monitory, mimo wydawałoby się dużej rozdzielczości, mają piksel wielkości 0.23 mm, a mniejsze, np. 14 calowe o rozdzielczości FHD (1920x1080) - piksel 0.16 mm.
Nie da się wyświetlić linii cieńszej niż grubość piksela - więc na tym dużym monitorze dla najcieńszej stosowanej w geodezji linii (0.13 mm) o szerokości 1 piksela rozmiar linii to 0.23 mm, a linia 0.18 mm ma grubość dwóch pikseli - czyli 0.46 mm, itd... To może sprawiać wrażenie linii grubszych niż na obok stojącym notebooku o mniejszym ekranie.
Wielkości te są bardziej zbliżone do rzeczywistych gdy pracuje się na mniejszych monitorach niż te np. 50".
Pozdrawiam Jurek B.

Zbysiu
_____
_____
Posty: 276
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Grubość linii na ekranie

Post autor: Zbysiu » środa, 24 czerwca 2020, 07:49

Włączyłem skalowanie w Windows - nic, zmieniłem skalowanie okien w c-geo - zmiana tylko w wielkości ikon i menu, a co do mankamentów związanych z tak dużym monitorem, to poniżej zrzut tej samej mapy z okna c-geo i okna Delty:
Załączniki
C-geo_Delta.png
C-geo_Delta.png (68.72 KiB) Przejrzano 163 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6390
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Grubość linii na ekranie

Post autor: Jurek B. » środa, 24 czerwca 2020, 08:34

Faktycznie dość kiepsko to w Delcie wygląda - po budynkach widać, że nie różnicują grubości linii.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6390
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Grubość linii na ekranie

Post autor: Jurek B. » środa, 24 czerwca 2020, 14:49

Dałem ten temat do analizy programiście, wprowadził możliwość podania w opcjach programu większych rozmiarów przekątnych monitorów (32" i 48") - powinny być teraz lepiej odwzorowane grubości linii na tych większych ekranach - proszę sprawdzić na wersji testowej.
Pozdrawiam Jurek B.

Zbysiu
_____
_____
Posty: 276
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Grubość linii na ekranie

Post autor: Zbysiu » środa, 24 czerwca 2020, 15:55

O to chodziło, jest OK. Dzięki bardzo.

ODPOWIEDZ