Odnosnik automatyczny

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 314
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Odnosnik automatyczny

Post autor: arttiq »

Witam,
czy można by było dodać do Ctrl+D, np. Ctrl+F do tego aby zmieniał położenie odnośnika góra <> dół..
/--------
/ 125.25

\ 125.25
\---------
pozdrawiam
arttiq
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6885
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Odnosnik automatyczny

Post autor: Jurek B. »

Witam, fajny pomysł, może jednak być problem z zastosowaniem go w kontekście mapy zasadniczej. Tam położenie wysokości nad/pod kreską zależy od tego czy dotyczy ona rzędnej górnej czy dolnej urządzenia, a to są atrybuty w bazie danych. Jeśli redakcyjnie zmieni się położenie samego tekstu względem kreski odnośnika, bez zmiany wartości atrybutów w bazie danych, spowoduje to niezgodność treści mapy z bazą.
Ponadto ponowne wygenerowanie etykiety przywróci stary stan, a kontrolujący mapę też może zarzucić tu niezgodność z bazą.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 726
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Odnosnik automatyczny

Post autor: marcinn »

To może dodać możliwość włączenia tego w opcjach programu? Nie wszyscy korzystają z c-geo do edycji gml i pracy z bazami danych
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1282
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Odnosnik automatyczny

Post autor: MarekOtt »

Generalnie odnośnik automatyczny działa perfekcyjnie.
Podoba mi się skrót CTRL+D, który automatycznie dodaje odnośnik do tekstu. Czy można by było dodać jeszcze możliwość taką, która po kliknięciu w napis już z odnośnikiem a następnie wciśnięciu CTRL+D - kasowała by odnośnik ?. Jeśli to nie możliwe to po prostu przydałby się skrót do usuwania odnośnika (najlepiej bliski CTRL+D)
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 314
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Odnosnik automatyczny

Post autor: arttiq »

Witam,
Chodzi mi o rysowanie mapy bez kontekstu bazodanowego.
pozdrawiam
arttiq
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6885
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Odnosnik automatyczny

Post autor: Jurek B. »

arttiq pisze: czwartek, 14 stycznia 2021, 00:28 Witam,
Chodzi mi o rysowanie mapy bez kontekstu bazodanowego.
Tak, rozumiem to podejście, temat przekazałem programiście, jak będzie gotowe - dam znać.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ