pobieranie wsp

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
drelson
_____
_____

pobieranie wsp

Post autor: drelson »

Witam, czy można zmodyfikować funkcję pobierania współrzędnych o dodatkową opcję aby pobierał punkt (przez wskazanie) ale nie że gdziekolwiek kliknę tylko żeby pobierał wsp konkretnego punktu, któremu nadam nowy numer ?

Sytuacja: Pomierzony słup przewodów napowietrznych, pomiar = w granicy tolerancji współrzędnym z zasobu więc przyjmuje te już istniejące. Ośrodek wymaga jednak aby numerować te istniejące słupy..
Wiem że jest opcja pod PPM kopiuj punkt - spoko, ale z automatu wstawia symbol warstwę i kolor kopiowanego punktu.
Może jest opcja zaznaczenia w tabeli tych punktów z @ i jakieś przenumerowanie ale z opcją kopiowania ?
Jak to rozwiązać ?
geoproj5
____
____

Re: pobieranie wsp

Post autor: geoproj5 »

Ja w takiej sytuacji z menu rysowania wybieram te ikone z kropka i wlaczam snap do punktow Bez numeru i klik w ten slup O ktorym mowisz
drelson
_____
_____

Myślałem nad tym ale jednak nie zawsze to snapowanie działa, tzn. pomimo zaznaczenia opcji snapuj do pkt bez numeru ta funkcja i tak działa w każdym miejscu mapy (na białym tle) , faktycznie jak sie najedzie idealnie w punkt slupa to wylapie, ale mi bardziej chodzi o to zeby dodac funkcje ktora tylko bedzie lapac do pkt / pkt bez numeru, a nie bedzie w tym momencie lapala gdziekolwiek na bialym tle.
drelson
_____
_____

Tak jak rysuje sie linie, jak jest do pkt to ni diabła nie złapiesz gdziekolwiek na białym tle (dopiero po opcji zaczepiaj bez pkt).
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Post autor: FaFaL »

a nie prościej tak
2024-12-14 - 072928.png
2024-12-14 - 072928.png (22.23 KiB) Przejrzano 330 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

drelson pisze: 13 gru 2024, 20:12 Tak jak rysuje sie linie, jak jest do pkt to ni diabła nie złapiesz gdziekolwiek na białym tle (dopiero po opcji zaczepiaj bez pkt).
To wszystko kwestia ustawionego zakresu przyciągania:
Pozdrawiam Jurek B.
drelson
_____
_____

FaFaL pisze: 14 gru 2024, 07:30 a nie prościej tak
2024-12-14 - 072928.png
Fajna opcja, jeśli jednak punkt pierwotny ma kod i jest na jakiejś warstwie to kopia tworzy identyczny punkt, trzeba więc zmieniać kod i zmieniać warstwę i kolor. Bardziej chodzi żeby szybko pobrać konkretne współrzędne i nadać im nowy numer. Druga rzecz że nie działa dla mapy w tle :)
Ostatnio zmieniony 14 gru 2024, 19:49 przez drelson, łącznie zmieniany 1 raz.
drelson
_____
_____

Jurek B. pisze: 14 gru 2024, 18:18
drelson pisze: 13 gru 2024, 20:12 Tak jak rysuje sie linie, jak jest do pkt to ni diabła nie złapiesz gdziekolwiek na białym tle (dopiero po opcji zaczepiaj bez pkt).
To wszystko kwestia ustawionego zakresu przyciągania:
No dobra, nie jest źle. Czasem wyłapuje obok, ale w większej mierze jak zmieniłem na 7 czy 10 to łapie za ten punkt. Trzeba tylko usuwać kod bo pobiera. Ale można z tym żyć :)
Jednak mam wrażenie że opcja pobierania współrzędnych lepiej by działała na zasadzie jak rysowanie lini. Że jeśli jest do punktu to ma łapać tylko do punktu, a nie gdziekolwiek. Jak ustawię zaczepiaj bez punktu wtedy niech łapie gdziekolwiek. Ale wszystko kwestia indywidualnego gustu :D
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Jednak mam wrażenie że opcja pobierania współrzędnych lepiej by działała na zasadzie jak rysowanie lini.
Ta funkcja powstała w celu kartowania nowych punktów, więc z zasady i przede wszystkim działać musi na pustej przestrzeni. Do tego o czym Pan pisze potrzebne byłoby utworzenie innego narzędzia.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ