Szkic orientacyjny

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
MACIERZ
____
____
Posty: 120
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: MACIERZ » wtorek, 11 lutego 2014, 00:10

Szkic orientacyjny jest obecnie bardzo potrzebny. Mam jedynie pytanie - czy można by było zrobić do wyboru inną skalę np. 1:20000 lub 1:25000? Taka skala na terenach rolnych daje większą możliwość orientacji. Nie wiem również czy jest możliwość obrotu szkicu a wydaje mi się to niezbędne.
Pozdrawiam MM

dobrowolski
___
___
Posty: 94
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 19:53

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: dobrowolski » wtorek, 11 lutego 2014, 10:40

Czy mógłby Pan przybliżyć sposób zmiany grubosci kółka np. w Paincie bez konieczności jego wymazywania? Próbuję to zrobić ale bezskutecznie.
Co do pańskiej propozycji projektu szkicu, to jest ona ciągle aktualna ale trzeba trochę poczekac.
pozdrawiam-Janusz D.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » wtorek, 11 lutego 2014, 11:45

MACIERZ pisze:Szkic orientacyjny jest obecnie bardzo potrzebny. Mam jedynie pytanie - czy można by było zrobić do wyboru inną skalę np. 1:20000 lub 1:25000? Taka skala na terenach rolnych daje większą możliwość orientacji. Nie wiem również czy jest możliwość obrotu szkicu a wydaje mi się to niezbędne.
Pozdrawiam MM
Skale mozemy dodac.
Obrot na mapie jest
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6108
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jurek B. » wtorek, 11 lutego 2014, 12:07

Nie wiem również czy jest możliwość obrotu szkicu a wydaje mi się to niezbędne.
Taki obiekt po wstawieniu na mapę obraca się podobnie jak symbole.
Co do wyboru innej skali - zobaczymy co da radę zrobić programista.
Zmiana grubości kółka które jest utworzone z pikseli w obrazie rastrowym nie jest możliwa jak w przypadku rysunku wektorowego - w plikach rastrowych jedyna możliwość to wymazanie dotychczasowego obrazu i narysowanie nowego, cieńszego (czyli o mniejszej ilości pikseli na łuku).
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1156
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: MarekOtt » wtorek, 11 lutego 2014, 12:17

A co może być powodem tego błędu.

Błąd wyskakuje po uruchomieniu efekty - szkic orientacyjni itp.

Plik *.png o którym informuje błąd napewno znajduje się w tej lokalizacji.
Załączniki
1.jpg
1.jpg (111.84 KiB) Przejrzano 2977 razy

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » wtorek, 11 lutego 2014, 12:21

MarekOtt pisze:A co może być powodem tego błędu.

Błąd wyskakuje po uruchomieniu efekty - szkic orientacyjni itp.

Plik *.png o którym informuje błąd napewno znajduje się w tej lokalizacji.
prosze podeslac plik cgeo8.elf na grzes małpa xgeo.pl
pozdrawiam
grzes

dobrowolski
___
___
Posty: 94
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 19:53

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: dobrowolski » wtorek, 11 lutego 2014, 15:10

Panie Jurku, dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam
Janusz D.

MACIERZ
____
____
Posty: 120
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: MACIERZ » piątek, 21 lutego 2014, 16:51

Chciałem przypomnieć się z pytaniem odnośnie wyboru skali. Niestety przy skali 1:10000 i większych obiektach ta skala jest nieprzydatna (nawet z kółkiem średnicy 10 cm). Co do obrotu to oczywiście jest ok.
pozdrawiam MM

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » poniedziałek, 24 lutego 2014, 17:26

MACIERZ pisze:Chciałem przypomnieć się z pytaniem odnośnie wyboru skali. Niestety przy skali 1:10000 i większych obiektach ta skala jest nieprzydatna (nawet z kółkiem średnicy 10 cm). Co do obrotu to oczywiście jest ok.
pozdrawiam MM
Tu jest nowy exe
A ponizej zalaczony zip z ktorego nalezy wypakowac 2 pliki (zamienic istniejace) do katalogu BIN
bin.zip
(87.2 KiB) Pobrany 152 razy
pozdrawiam
grzes

MACIERZ
____
____
Posty: 120
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: MACIERZ » poniedziałek, 24 lutego 2014, 21:49

O to właśnie mi chodziło. Dziękuję bardzo za błyskawiczną reakcję.
Pozdrawiam MM

kristof
____
____
Posty: 183
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:40

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: kristof » czwartek, 27 lutego 2014, 08:47

To działa bardzo dobrze ale coś się stało i w pustych kolumnach pojawia się rekord - "1E20" -dało by się coś z tym zrobić ?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2699
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: FaFaL » czwartek, 27 lutego 2014, 08:59

A teraz małe zadanie ze statystyki: Jaka jest korelacja tematu "Szkic orientacji" z "W pustych komórkach tabeli pojawiają się wartości 1e20"?
a) 0.0
b) 0.1
c) 0.5
d) 1.0
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » czwartek, 27 lutego 2014, 13:57

kristof pisze:To działa bardzo dobrze ale coś się stało i w pustych kolumnach pojawia się rekord - "1E20" -dało by się coś z tym zrobić ?
prosze pobrac raz jeszcze plik exe
pozdrawiam
grzes

zwierz84
__
__
Posty: 33
Rejestracja: piątek, 4 marca 2011, 12:45

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: zwierz84 » wtorek, 4 marca 2014, 13:11

Witam
Mam takie pytanko: Dało by radę żeby szkic orientacyjny przy wydruku lewostronnym drukował się tak jak mapa...czyli lewostronnie?
A jeśli już tak można to gdzie to ustawić?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » środa, 5 marca 2014, 12:21

zwierz84 pisze:Witam
Mam takie pytanko: Dało by radę żeby szkic orientacyjny przy wydruku lewostronnym drukował się tak jak mapa...czyli lewostronnie?
A jeśli już tak można to gdzie to ustawić?
Pozdrawiam
Moze wejsc do edycji tego szkicu i Efekty->Odbij w poziomie?
pozdrawiam
grzes

KunziteSan
___
___
Posty: 52
Rejestracja: wtorek, 18 marca 2014, 12:06

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: KunziteSan » poniedziałek, 24 marca 2014, 14:02

Co zrobić, żeby strzałka i szkic nie przysłaniały mapy, a konkretnie chodzi mi o to, bym mógł co na szkicu dorysować lub dopisać. Wcześniej nie miałem z tym problemów, ale teraz męczę się i nie udaje mi się niezależnie od kolejności warstw.
Kunzite

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » poniedziałek, 24 marca 2014, 19:24

KunziteSan pisze:Co zrobić, żeby strzałka i szkic nie przysłaniały mapy, a konkretnie chodzi mi o to, bym mógł co na szkicu dorysować lub dopisać. Wcześniej nie miałem z tym problemów, ale teraz męczę się i nie udaje mi się niezależnie od kolejności warstw.
Kunzite
Chyba najszybciej bedzie otworzyc szkic w dowolnym programie do edycji grafiki i tam go zedytowac. Plik szkicu w formacie png znajduje sie w katalogu projektu podkatalog images (nazwa pliku zaczyna sie na "topo_")

Potestowalem jeszcze tą kolejność warstw i jesli warstwe ze szkicem przesunę na sam dol to wszystko rysuje sie nad szkicem.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2699
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 24 marca 2014, 19:36

W razie czego chyba też można spróbować Opcje->Mapa .. Rysuj zgodnie z kolejnością warstw - jakoś tak.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

KunziteSan
___
___
Posty: 52
Rejestracja: wtorek, 18 marca 2014, 12:06

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: KunziteSan » wtorek, 25 marca 2014, 08:47

Motyw z opcją w menu zadziałał, przekładanie warstw bez tej opcji nic mi nie dały=o.
Kunzite

MACIERZ
____
____
Posty: 120
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: MACIERZ » poniedziałek, 7 kwietnia 2014, 14:56

Cgeo jak zwykle zaskakuje. Nie mogę zrobić szkicu orientacyjnego, nie wczytuje się mapa z geoportalu. Nie wiem gdzie tkwi problem, bo kilka godzin wcześniej było wszystko ok.
pozdrawiam MM

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » poniedziałek, 7 kwietnia 2014, 15:12

MACIERZ pisze:.... Nie wiem gdzie tkwi problem, bo kilka godzin wcześniej było wszystko ok.
pozdrawiam MM
I jaki z tego wniosek (zakladajac ze sa wlasciwe wspolrzedne)?
Odp.:
Raczej nie c-geo Pana zaskakuje a usluga wms geoportal-u
pozdrawiam
grzes

MACIERZ
____
____
Posty: 120
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: MACIERZ » poniedziałek, 7 kwietnia 2014, 16:36

Oczywiście racja jest po Pana stronie. Ale cgeo potrafi zaskakiwać. Np. komunikatami błędów po usuwaniu tabel.
pozdrawiam MM

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » poniedziałek, 7 kwietnia 2014, 18:40

MACIERZ pisze: Np. komunikatami błędów po usuwaniu tabel.
pozdrawiam MM
To poprosze o plik cgeo8.elf na grzes małpa xgeo.pl - zobaczymy cos sie tam dzieje
pozdrawiam
grzes

Tomek83
____
____
Posty: 112
Rejestracja: sobota, 31 marca 2007, 20:15

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Tomek83 » poniedziałek, 21 lipca 2014, 13:33

Czemu nie działa opcja tworzenia szkicu orientacyjnego.

U mnie nie chce pobrać mapy topograficznej? Czy u was też jest ten sam problem?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » poniedziałek, 21 lipca 2014, 13:50

Tomek83 pisze:Czemu nie działa opcja tworzenia szkicu orientacyjnego.

U mnie nie chce pobrać mapy topograficznej? Czy u was też jest ten sam problem?
http://softline.xgeo.pl/forum/viewtopic ... 545#p24515
pozdrawiam
grzes

ODPOWIEDZ