Szkic orientacyjny

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: lfLF » poniedziałek, 13 października 2014, 10:10

W ODGiK zażądano licencji na wykorzystanie mapy z GEOPORTALU do utworzenia szkicu orientacyjnego. Czy ktoś jeszcze ma podobny problem?
Z poważaniem flFL

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6108
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 13 października 2014, 10:35

Dochodziły już do mnie o tym sygnały - niektórzy geodeci stwierdzają, że szkic orientacyjny nie jest obowiązkowy i go nie umieszczają.
Ktoś inny policzył, że taniej będzie zapłacić karę za wykorzystanie danych bez licencji niż tracić czas na jej zakup.
Poza tym można próbować ładować dane nie z serwisów państwowych ale z OpenStreetMap - są gorszej jakości ale bezpłatne.
Można też zapłacić za dane w WODGiK.
Pozdrawiam Jurek B.

lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: lfLF » poniedziałek, 13 października 2014, 10:41

Może dołożyć opcję, przy tworzeniu szkicu orientacyjnego, wyboru innego serwisu np. proponowanego OpenStreetMap.
Z poważaniem flFL

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6108
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 13 października 2014, 11:13

Jest to już - ikonka WMS
Pozdrawiam Jurek B.

fancegeo
_____
_____
Posty: 259
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 22:24

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: fancegeo » poniedziałek, 13 października 2014, 14:18

A można umożliwić wpisanie dowolnego serwisu?
pozdrawiam
fancegeo

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » poniedziałek, 13 października 2014, 14:56

fancegeo pisze:A można umożliwić wpisanie dowolnego serwisu?
Teoretycznie mozna to zrobic, ale to by trzeba przeniesc wsio do klienta WMS, bo oprocz wpisania adresu dochodzi wskazanie warstw, formatu, odwzorowania itd. Na szybko sie tego zrobic nie da.
Jesli w grę wchodzi 1-2 adresy to moge recznie dodac do tego co juz jest
pozdrawiam
grzes

lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: lfLF » wtorek, 14 października 2014, 12:57

grzes pisze:
fancegeo pisze:A można umożliwić wpisanie dowolnego serwisu?
Teoretycznie mozna to zrobic, ale to by trzeba przeniesc wsio do klienta WMS, bo oprocz wpisania adresu dochodzi wskazanie warstw, formatu, odwzorowania itd. Na szybko sie tego zrobic nie da.
Jesli w grę wchodzi 1-2 adresy to moge recznie dodac do tego co juz jest
Jestem za dwoma adresami! :D
Z poważaniem flFL

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6108
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 października 2014, 15:48

Jestem za dwoma adresami! :D
Super :) ale Grzesiowi chodziło o podanie dwóch konkretnych adresów, które oprogramuje.
Pozdrawiam Jurek B.

dancom
__
__
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 14:56
Lokalizacja: OPLE

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: dancom » środa, 17 grudnia 2014, 14:18

Czy dałoby się jeszcze dorzucić średnicę szkicu orientacyjnego 7-8 cm? - taki byłby w sam raz.
Pozdro.

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 289
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: arttiq » środa, 17 grudnia 2014, 14:48

wystarczy zmienić szerokość obrazka w edycji.

edit- oraz zaznaczyć opcję zachowania proporcji.
Załączniki
Schowek02.jpg
Schowek02.jpg (143.75 KiB) Przejrzano 3026 razy
pozdrawiam
arttiq

dancom
__
__
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 14:56
Lokalizacja: OPLE

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: dancom » środa, 17 grudnia 2014, 15:59

Wszystko ładnie, pięknie, tylko skala szkicu się nie zgadza...

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 289
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: arttiq » środa, 17 grudnia 2014, 16:36

niby tak, ale chyba nikt nie będzie sprawdzać skali szkicu orientacyjnego ? :roll:
pozdrawiam
arttiq

Tomek83
____
____
Posty: 112
Rejestracja: sobota, 31 marca 2007, 20:15

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Tomek83 » niedziela, 17 marca 2019, 10:21

Czy coś się zmieniło odnoście danych z geoportal.gov.pl i możliwości ich wykorzystania do tworzenia szkicu orientacyjnego?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6108
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 18 marca 2019, 20:26

Ciągle czekamy na zmianę prawa geodezyjnego w kierunku uwolnienia danych BDOT10k - reszta będzie na pewno nadal tylko odpłatnie dostępna.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ