Szkic orientacyjny

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
1447
__
__
Posty: 28
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 14:00

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: 1447 » wtorek, 21 stycznia 2014, 01:14

"Warto było czekać...", ale u nie 5cm drukuje się tylko na mapie w skali 1:500,pozostałe skale są "nieczułe" na tę zmianę i niezależnie od mojego wyboru drukuje się 10cm.

bartek1122
____
____
Posty: 234
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: bartek1122 » wtorek, 21 stycznia 2014, 09:38

A czy jest jakakolwiek szansa aby grafiki eksportowały się do plików dxf, dwg?

1447
__
__
Posty: 28
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 14:00

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: 1447 » wtorek, 21 stycznia 2014, 09:51

Już jest wszystko ok. Programowi pomógł restart a operatorowi sen do godz 7 rano.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2299
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » wtorek, 21 stycznia 2014, 10:04

Jakub Kwinta pisze:U mnie jest problem ze zrobieniem szkicu w wersji 10 cm. W trakcie generowania mapy na chwilę się pojawia raster a po wyświetleniu go w okienku ze strzałką znika. Dla 5 cm jest ok i dla samego rastra też ok.
Z zipa szkice.zip z poprzedniego posta trzeba wypakowac 2 pliki png (zastapic poprzedni wzor 10cm)
pozdrawiam
grzes

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 341
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jakub Kwinta » wtorek, 21 stycznia 2014, 10:19

Wszystko chodzi. Nie podmieniłem plików.

Pozdrawiam

Jakub

WueM
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2006, 21:12

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: WueM » wtorek, 21 stycznia 2014, 15:43

Witam
A dlaczego u mnie robi się jajko?
Wszystko jest w porządku, dopóki nie wstawię rysunku do mapy. W tym momencie okrąg szkicu orientacji zmienia się w elipsę i trzeba to rozciągać. Niby nic, ale nie zawsze zrobię idealne kółko.

Pozdrawiam
Witek M.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2299
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » wtorek, 21 stycznia 2014, 15:54

bartek1122 pisze:A czy jest jakakolwiek szansa aby grafiki eksportowały się do plików dxf, dwg?
Szansa jest ale trzeba to "rozgryźć"
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2299
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » wtorek, 21 stycznia 2014, 15:57

WueM pisze:Witam
A dlaczego u mnie robi się jajko?
Wszystko jest w porządku, dopóki nie wstawię rysunku do mapy. W tym momencie okrąg szkicu orientacji zmienia się w elipsę i trzeba to rozciągać. Niby nic, ale nie zawsze zrobię idealne kółko.

Pozdrawiam
Witek M.
Na pewno pobral Pan aktualny exe?
Jesli tak to prosze sprawdzic czy przed wstawieniem na mape szkicu 5cm sa wymiary takie jak w ramce ponizej. I czy jest wcisnieta ikonka w kólku (nie powinna być)
szkic2.png
szkic2.png (10.81 KiB) Przejrzano 2963 razy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
Maciej_o2
____
____
Posty: 233
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56
Kontakt:

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Maciej_o2 » wtorek, 21 stycznia 2014, 16:38

Ave
dupne :)
a da się jakoś to wpasować do istniejącej mapy, żeby widoczny był np. tylko zakres roboty i trzymało skalę? Jak na rysunku tylko żeby jedno z drugim spasowało?
Załączniki
orientacja.jpg
orientacja.jpg (113.32 KiB) Przejrzano 2945 razy
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2698
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: FaFaL » wtorek, 21 stycznia 2014, 16:54

Maciej_o2 pisze:Ave
dupne :)
a da się jakoś to wpasować do istniejącej mapy, żeby widoczny był np. tylko zakres roboty i trzymało skalę? Jak na rysunku tylko żeby jedno z drugim spasowało?
W tym celu to sobie samemu można pobrać mapę topograficzną przez WMS, później narzędziami edycji rastra obciąć go do zakresu roboty, a następnie funkcją wstaw grafikę dodać pusty rysunek strzałki północy jaka jest w pliku zip załączonym wcześniej przez Grzesia. Niewiele roboty i ten efekt.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

WueM
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2006, 21:12

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: WueM » wtorek, 21 stycznia 2014, 18:43

Witam
Dziękuję za podpowiedź Panu Grzesiowi. Teraz działa super.
Tylko jeszcze nie umiem sobie poradzić z przezroczystością. Klikam na [Ustaw przeźroczystość] - pokazuje się okienko [Wskaż myszką kolor] i nic się nie dzieje.
Proszę o oświecenie :oops:

Witek M.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2299
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » wtorek, 21 stycznia 2014, 19:21

WueM pisze:Witam
Dziękuję za podpowiedź Panu Grzesiowi. Teraz działa super.
Tylko jeszcze nie umiem sobie poradzić z przezroczystością. Klikam na [Ustaw przeźroczystość] - pokazuje się okienko [Wskaż myszką kolor] i nic się nie dzieje.
Proszę o oświecenie :oops:

Witek M.
Szkic orientacyjny ma juz zdefiniowana przezroczystosc. Ta opcja jest do innych grafik, ktore jej nie posiadaja, a chcemy jakis kolor zrobic przezroczystym. Po wybraniu tej opcji nalezy kliknac kolor na grafice ktory ma byc zastąpiony przeźroczystościa.
pozdrawiam
grzes

WueM
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2006, 21:12

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: WueM » wtorek, 21 stycznia 2014, 21:03

Dziękuję za odpowiedź. Czasem przydałoby się mieć szkic nieprzezroczysty, ale poradzę sobie w inny sposób. Już wiem jaki.

Pozdrawiam
Witek M.
Ostatnio zmieniony środa, 22 stycznia 2014, 13:11 przez WueM, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Maciej_o2
____
____
Posty: 233
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56
Kontakt:

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Maciej_o2 » wtorek, 21 stycznia 2014, 22:40

FaFaL pisze:
Maciej_o2 pisze:Ave
dupne :)
a da się jakoś to wpasować do istniejącej mapy, żeby widoczny był np. tylko zakres roboty i trzymało skalę? Jak na rysunku tylko żeby jedno z drugim spasowało?
W tym celu to sobie samemu można pobrać mapę topograficzną przez WMS, później narzędziami edycji rastra obciąć go do zakresu roboty, a następnie funkcją wstaw grafikę dodać pusty rysunek strzałki północy jaka jest w pliku zip załączonym wcześniej przez Grzesia. Niewiele roboty i ten efekt.
Tyz prowda, ale sprawa sie komplikuje jak jest 2 lub wiecej plikow rastra.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2299
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » środa, 22 stycznia 2014, 12:29

WueM pisze:Dziękuję za odpowiedź. Czasem przydałoby się mieć szkic nieprzezroczysty, ale poradzi się w inny sposób. Już wiem jaki.

Pozdrawiam
Witek M.
Najprosciej przezroczystosci pozbyc sie przez zapisanie do formatu ktory jej nie obsluguje (np jpg) i wczytanie na nowo.
pozdrawiam
grzes

WueM
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2006, 21:12

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: WueM » środa, 22 stycznia 2014, 13:08

Witam
Ja to wymyśliłem inaczej. Odpowiednio operując warstwami rysuję pod szkicem białe kółko i mam szkic nieporzezroczysty. Wydaje mi się to szybsze i nie muszę zapisywać na dysku dodatkowych plików.
Pozdrawiam
Witek M.

Manix1961
__
__
Posty: 25
Rejestracja: środa, 20 lutego 2013, 22:53

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Manix1961 » niedziela, 26 stycznia 2014, 22:44

Gratulacje za pomysł i wykonanie. Nie wiem co robię źle, ale wszystko jest OK do momentu wydruku. W tym momencie program robi się niestabilny i raz robi porządny wydruk ze wszystkimi rastrami, wektorami, wms i rtf, czasami się wywala a czasami drukuje np. tylko rastry i rtf bez wektora. Czasami robi eksport i zapis do pdf a czasami nie. Jeśli zdefiniować obszar do wydruku bez szkicu orientacji to nagle zdrowieje i jest wszystko OK. ( Win 7 , drukarka hp dj500 i epson WF 7525)

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2299
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 00:11

Manix1961 pisze:Gratulacje za pomysł i wykonanie. Nie wiem co robię źle, ale wszystko jest OK do momentu wydruku. W tym momencie program robi się niestabilny i raz robi porządny wydruk ze wszystkimi rastrami, wektorami, wms i rtf, czasami się wywala a czasami drukuje np. tylko rastry i rtf bez wektora. Czasami robi eksport i zapis do pdf a czasami nie. Jeśli zdefiniować obszar do wydruku bez szkicu orientacji to nagle zdrowieje i jest wszystko OK. ( Win 7 , drukarka hp dj500 i epson WF 7525)
Tez to zauwazylem u siebie - jeszcze szukamy przyczyn. Najgorsze ze czasem drukuje OK a czasem nie.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6103
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 09:52

Czasami robi eksport i zapis do pdf a czasami nie.
Proszę sprawdzić ustawienie "Metoda wydruku rastra" - jeśli jest na 1, ustawić 0 (lub odwrotnie)
Pozdrawiam Jurek B.

Manix1961
__
__
Posty: 25
Rejestracja: środa, 20 lutego 2013, 22:53

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Manix1961 » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 10:38

Dzień dobry
Po kilku próbach ( metoda wydruku rastra 0) wygląda na to, że Pan Jurek ( jak zwykle) ma rację;)
Zapis do pdf działa OK, no może z jednym wyjątkiem. Przy deklaracji druku czarno-białego opisy, wektory itp
ładnie zamienia na BW poza warstwicami ze szkicu orientacji - jak była sienna palona tak jest, ale to nie problem, zmienimy na szarości w oknie wstawiania
obrazków. Dziękuję i Pozdrawiam ciepło, mimo -10˚C
Maryjan W.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2299
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » środa, 29 stycznia 2014, 12:48

Z tym drukowaniem grafik był znacznie wiekszy problem jeśli gafika miala ustawioną przeźroczystość. Czasem drukowało sie ok, a czasem nie. Niezaleznie od ustawionej metody wydruku rastra. W końcu udało sie to zwalczyć. Przynajmniej tak nam sie wydaje.
Tu jest nowy exe. Jeśli ktoś miał problemy z wydrukiem to proszę pobrac ten plik i potestowac
pozdrawiam
grzes

dobrowolski
___
___
Posty: 94
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 19:53

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: dobrowolski » piątek, 7 lutego 2014, 13:27

Włączając się do ogółnej dyskusji chciałbym zadac pytanie, w jaki sposób mazna poddać edycji poszczególne elementy szkicu np. grubość linii okręgu , napisu czy też grubość samego kierunku północy, którego kształt uważam za bardzo archaiczny.
pozdrawiam Janusz D.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2299
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » sobota, 8 lutego 2014, 14:03

dobrowolski pisze:Włączając się do ogółnej dyskusji chciałbym zadac pytanie, w jaki sposób mazna poddać edycji poszczególne elementy szkicu np. grubość linii okręgu , napisu czy też grubość samego kierunku północy, którego kształt uważam za bardzo archaiczny.
pozdrawiam Janusz D.
Mozna sobie przeedytowac pliki:
-BIN/szkic_orientacyjny.png (wersja 10-cio centymetrowa)
-BIN/szkic_orientacyjny5.png (wersja 5-cio centymetrowa)
Nalezy tylko zachowac polozenie kółka - reszte mozna wymazac i pozmieniac. Bede wdzieczny za upublicznienie na forum innych wzorow.
Mozna tez zalaczyc jakies przyklady - postaram sie wtedy opracowac inne wersje.
pozdrawiam
grzes

dobrowolski
___
___
Posty: 94
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 19:53

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: dobrowolski » poniedziałek, 10 lutego 2014, 11:34

Panie Grzegorzu, dziękuje za wyjaśnienia, ale rad bym dowiedzieć sie w jaki sposób można zmienic grubośc linii konstrukcyjnych szkicu, aby dostosować je
do indywidualnych upodobań Geodetów.Ustalona przez Was grubość tych linii na wydruku wynosi około 0,8mm i wg mnie jeast zbyt gruba, 0,25mm byłaby
zupełnie wystarczająca, albo jeszcze cieńsza (po co "wylewać tyle tyszu"). Dodam również, że pomysł opracowania tego szkicu jest bardzo dobry i warto by
dołożyc starań dla podkreślenia jego walorów użytkowych i estetycznych.
Łącze pozdrowienia - Janusz D.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2299
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » poniedziałek, 10 lutego 2014, 12:40

Co ma Pan na mysli piszac o grubosci linii? Grubosc linii kolka i strzalki? To moze Pan wymazac w dowolnym programie grficznym w plikach wskazanych wyżej i wstawic takie jakie sie Panu podobaja.
A moze prosciej skorzystac z mojej propozycji i zalaczyc projekt szkicu?
pozdrawiam
grzes

ODPOWIEDZ