Pare propozycji zmian i udogodnien
Re: Pare propozycji zmian i udogodnien
Witam,
to może ja dorzucę parę groszy...
- oznaczenie zaznaczonych punktów w bazie kółkiem - nie działa jak jesteśmy na mapie, trzeba się przełączyć na tabelę, kliknąć ikonkę i z powrotem przełączyć na mapę. Dobrze jakby działało również na mapie.
- Uśrednianie punktów - 1) przydałoby się dodanie pod PPM - zaznacz/odznacz wszystkie, 2) przy zapisywaniu raportu jeżeli zostało ustawione tylko XY, nie powinna drukować się kolumna z H, 3) Jeżeli wprowadzono numer punktu uśrednionego, to powinien zapisać się także w raporcie; teraz są tylko współrzędne.
- w niwelacji możliwość ukrycia kolumn (odległość i II pomiar/pośrednie)
- dodania ikon na pasek lub skrutów klawiaturowych dla importu /exportu <> TXT/CAD
[edit]
- dla zaznaczonych punktów w bazie wstawić automatycznie opis - pojawia się okienko dialogowe jak przy wstawianiu opisów do punktu na mapie.
to może ja dorzucę parę groszy...
- oznaczenie zaznaczonych punktów w bazie kółkiem - nie działa jak jesteśmy na mapie, trzeba się przełączyć na tabelę, kliknąć ikonkę i z powrotem przełączyć na mapę. Dobrze jakby działało również na mapie.
- Uśrednianie punktów - 1) przydałoby się dodanie pod PPM - zaznacz/odznacz wszystkie, 2) przy zapisywaniu raportu jeżeli zostało ustawione tylko XY, nie powinna drukować się kolumna z H, 3) Jeżeli wprowadzono numer punktu uśrednionego, to powinien zapisać się także w raporcie; teraz są tylko współrzędne.
- w niwelacji możliwość ukrycia kolumn (odległość i II pomiar/pośrednie)
- dodania ikon na pasek lub skrutów klawiaturowych dla importu /exportu <> TXT/CAD
[edit]
- dla zaznaczonych punktów w bazie wstawić automatycznie opis - pojawia się okienko dialogowe jak przy wstawianiu opisów do punktu na mapie.
pozdrawiam
arttiq
arttiq
oznaczanie kółkiem na mapie już działaja na mapie (wersja testowa), natomiast pozostałe uwagi są ok, ale nie wejdą już w kwietniu.
Pozdrawiam Jurek B.
Witam
A gdzie znajdę wersję testową z kółkiem?
Witek
A gdzie znajdę wersję testową z kółkiem?

Witek
Wersja testowa zawsze pod tym linkiemWueM pisze:Witam
A gdzie znajdę wersję testową z kółkiem?![]()
Witek
W tej wersji takze powiazanie punktow w tabeli z google maps:
pozdrawiam
grzes
grzes
Wyszukiwanie google maps można by było jednak rozbudować o wyskakiwanie nazw miejscowości. Teraz po wpisaniu nazwy, przenosi nas w piewszą lepszą miejscowość o danej nazwie. Niestety wiele miejscowości się dubluje i wtedy jest problem. Może da się uruchomić jakąś wyskakującą listę, tak jak to działa np. na geoportalach. Jeśli się nie da, to można by było wprowadzić zapisywanie lokalizacji, czyli klikamy w dowolne miejsce wpisujemy nazwę i przy następnym szukaniu możemy zacząć od wybranej z listy lokalizacji.grzes pisze:Wersja testowa zawsze pod tym linkiemWueM pisze:Witam
A gdzie znajdę wersję testową z kółkiem?![]()
Witek
W tej wersji takze powiazanie punktow w tabeli z google maps:
Zdawać by się mogło że to tylko dodatek, ale ja np. używam opcji google w C-Geo do zgłaszania robót. Lokalizuję daną robotę, nastepnie "click", "click", i mi się tworzy z szablonu zgłoszenie do druku. Działa perfekt

Nie korzystam z c-geo ale przy okazji chciałem o coś zapytać.
Dlaczego mapa google nie jest pokazywana jako "tło" pod normalną mapą w c-geo lecz w oddzielnym okienku?
Dlaczego mapa google nie jest pokazywana jako "tło" pod normalną mapą w c-geo lecz w oddzielnym okienku?
Grześ, który rozpracował ten temat sprawdził warunki korzystania z google maps - nie pozwalaja one na tego rodzaju operacje i wykorzystywanie danych w innych aplikacjach poza oknem przeglądarki.
Pozdrawiam Jurek B.
Witam ! Na mapie można wstawiać za pomocą ikony "opis do punktu " m.in. wysokości pikiet. Czy jest możliwość ustawienia znaku dziesiętnego w postaci przecinka zamiast ,jak dotychczas kropki? Teraz można wstawiać np. 725.6 ,a powinno być 725,6.
Witam, na razie przecinki w liczbach tylko poprzez zamianę kropek w menu Mapa-Edytor napisów - tam zaznaczyć opisy wysokości (najlepiej jeśli są umieszczone jednej warstwie), i zamienić w nich "." na ","
Czekamy na wykonanie przez programistę opcji wyboru znaku dziesiętnego podczas umieszczania opisów.
Czekamy na wykonanie przez programistę opcji wyboru znaku dziesiętnego podczas umieszczania opisów.
Pozdrawiam Jurek B.
Witam
W opcjach warstw jest możliwość skopiowania stylu linii i wypełnienia z warstwy do obiektu. Chciałbym zaproponować operację w drugą stronę, to znaczy z obiektu do warstwy. Nie wiem jak innym ale mnie taka opcja przydałaby się.
Pozdrawiam w majowe lenistwo...
Witek
W opcjach warstw jest możliwość skopiowania stylu linii i wypełnienia z warstwy do obiektu. Chciałbym zaproponować operację w drugą stronę, to znaczy z obiektu do warstwy. Nie wiem jak innym ale mnie taka opcja przydałaby się.
Pozdrawiam w majowe lenistwo...
Witek
dzien dobry,
ostatnio często korzystam z wcięć i brakuje mi automatycznego zapisywania zadania pod nazwą jak nr punktu wcinanego, oraz zapamiętywania opcji rysunku do raportu (zmienia się po wyjściu z modułu obliczeniowego).
pozdrawiam
ostatnio często korzystam z wcięć i brakuje mi automatycznego zapisywania zadania pod nazwą jak nr punktu wcinanego, oraz zapamiętywania opcji rysunku do raportu (zmienia się po wyjściu z modułu obliczeniowego).
pozdrawiam
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
Dzień dobry. Nie ma w zastawie symboli "mapa zasadnicza" symbolu bramy (kod KTOK02)...
Poradziłem sobie jakoś poprzez skopiowanie symbolu o numerze 124 w edytorze symboli i wklejeniu go pod kod KTOK02...
Rozporządzenie potraktowało ten obiekt jako linię - więc tak go zdefiniowalismy, ale na potrzeby rysowania można sobie poradzić tak jak Pan to zrobił.Nie ma w zastawie symboli "mapa zasadnicza" symbolu bramy (kod KTOK02)
Nazwy zadań z wcięć - ok, wprowadzimy je do programu.
Pozdrawiam Jurek B.
Witam
Dokładnie chodziło mi o to, że symbolu bramy brak w zbiorze "Wybór symboli" ( znalazłem natomiast symbol furtki- również obiekt liniowy) i dlatego trzeba przeszukiwać go w "edytorze symboli" po czym wklejać pod kod.
Dokładnie chodziło mi o to, że symbolu bramy brak w zbiorze "Wybór symboli" ( znalazłem natomiast symbol furtki- również obiekt liniowy) i dlatego trzeba przeszukiwać go w "edytorze symboli" po czym wklejać pod kod.
Jurek B. pisze:
Nazwy zadań z wcięć - ok, wprowadzimy je do programu.
dziękuję

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przy wstawianiu punktu przez wskazanie, po wpisaniu numeru nie da się np. Tabulatorem przeskoczyć na KOD, od razu przeskakuje na współrzędne. Wcześniej się dało i niestety zdążyłem się do tego przyzwyczaić.
W wersji testowej już coś zostało poprawione, jednak jeszcze taki mały szczególik: przy przeskoczeniu Tabulatorem na KOD, kod i jego opis mógłby być od razu zaznaczony, teraz jest tylko kursor przed kodem i kasowanie jest trochę uciążliwe.MarekOtt pisze:Przy wstawianiu punktu przez wskazanie, po wpisaniu numeru nie da się np. Tabulatorem przeskoczyć na KOD, od razu przeskakuje na współrzędne. Wcześniej się dało i niestety zdążyłem się do tego przyzwyczaić.
Zawartość pola KOD nie jest podświetlona, ale kasowanie poprzez klawisz DEL działa i tak. Podświetlenie przywrócimy.
Pozdrawiam Jurek B.
Witam
Proponuję dodać nową funkcjonalność do listy projektów.
Pod prawym klawiszem myszy (menu kontekstowe) "przenieś do archiwum".
Archiwum to np katalog w projektach C-Geo.
Struktura, np:
C:\C-GEO\projekty\ARCHIWUM\2011
C:\C-GEO\projekty\ARCHIWUM\2012
C:\C-GEO\projekty\ARCHIWUM\2013
Osobiście mam problem z dużą ilością projektów (tak to jest przy drobnicy). Radzę sobie jakoś ale taka funkcja byłaby pomocna.
Może pomysł się spodoba....?!
Proponuję dodać nową funkcjonalność do listy projektów.
Pod prawym klawiszem myszy (menu kontekstowe) "przenieś do archiwum".
Archiwum to np katalog w projektach C-Geo.
Struktura, np:
C:\C-GEO\projekty\ARCHIWUM\2011
C:\C-GEO\projekty\ARCHIWUM\2012
C:\C-GEO\projekty\ARCHIWUM\2013
Osobiście mam problem z dużą ilością projektów (tak to jest przy drobnicy). Radzę sobie jakoś ale taka funkcja byłaby pomocna.
Może pomysł się spodoba....?!
a repozytorium nie rozwiązuje tej potrzeby ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Panie Rafale
Repozytorium rozwiązuje ten problem ale tylko częściowo...
Minusy tego rozwiązania to potrzeba wpisywania nazwy "eksportowanego" projektu oraz potrzeba ręcznego usuwania zakończonego projektu.
Zależałoby mi jednym kliknięciu i projekt jest zamykany, przeniesiony do katalogu zgodnego z aktualnym rokiem lub nawet miesiącem.
Jeśli pomysł nie chwyci pozostaje zrobić sobie wtyczkę
Przykład w załączeniu
Repozytorium rozwiązuje ten problem ale tylko częściowo...
Minusy tego rozwiązania to potrzeba wpisywania nazwy "eksportowanego" projektu oraz potrzeba ręcznego usuwania zakończonego projektu.
Zależałoby mi jednym kliknięciu i projekt jest zamykany, przeniesiony do katalogu zgodnego z aktualnym rokiem lub nawet miesiącem.
Jeśli pomysł nie chwyci pozostaje zrobić sobie wtyczkę

Przykład w załączeniu
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (22.94 KiB) Przejrzano 9066 razy
Pomysł fajny. Czyli oprócz gałęzi Projekty powinna być gałąź Archiwum do którego dało by się przenosić projekty i podobnie w drugą stronę.
Problemem jest sposób porządkowania archiwum ponieważ pewnie różne osoby będą widziały to w inny sposób... No i ciekawe czy dużo osób by z tego korzystało. Po osobach w moim otoczeniu widzę, że coś takiego bardzo by się przydało
Problemem jest sposób porządkowania archiwum ponieważ pewnie różne osoby będą widziały to w inny sposób... No i ciekawe czy dużo osób by z tego korzystało. Po osobach w moim otoczeniu widzę, że coś takiego bardzo by się przydało

Pozdrawiam Rafał Kocierz