Translacja
Translacja
Czy można wprowadzić w opcji Tabela->Zaznaczone punkty->Translacja aby domyślnym parametrem był dla "zaznaczonych punktów" a nie dla "całej mapy" jak jest obecnie.
pozdrawiam
fancegeo
fancegeo
Re: Translacja
U mnie domyślnie jest ustawione na "zaznaczonych punktów" oraz wartości ostatniego działania. Czyli została zapamiętana ciągle powtarzana akcja. Mam wersję najnowszą C-geo
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ja nigdy nie wykonuję działania tej funkcji dla całej mapy, ale za każdym razem mam tą opcję zaznaczoną.
pozdrawiam
fancegeo
fancegeo
U mnie zapamiętuje ostatnio wybrany wybór, także po restarcie C-GEO.
Być może ma Pan ograniczenia uprawnień do katalogu C-GEO - we właściwościach folderu, zakładka Zabezpieczenia, ostatni użytkownik na liście - czy jest włączony Zapis i modyfikacja?
Być może ma Pan ograniczenia uprawnień do katalogu C-GEO - we właściwościach folderu, zakładka Zabezpieczenia, ostatni użytkownik na liście - czy jest włączony Zapis i modyfikacja?
Pozdrawiam Jurek B.
zapamietuje ale do kazdej tabeli oddzielnie i domyslnie na starcie jest "cala mapa" - zmienię to
pozdrawiam
grzes
grzes
Witam,
Nieważne jak będą domyślnie ustawione te parametry , to i tak pozostanie pewna niekonsekwencja.
Przebieg działania jest mniej więcej taki :
Ścieżka :
1.Tabela ->
2.Zaznaczone punkty ... -> (czyli w domyśle kolejna operacja będzie wykonywana dla jakiegoś wyboru, nie dla wszystkich pkt)
3.Translacja -> pojawia się wybór "zaznaczonych punktów" lub "Całej mapy". ( skoro zostało już wcześniej narzucone w pkt.2 "Zaznaczone punkty" to niejako gryzie się ,z opcją "Całej mapy". Tylko w jednym przypadku, taki zapis jest częściowo poprawny ,a mianowicie wtedy gdy na wstępie zaznaczymy wszystkie punkty w tabeli.)
Nie sugeruję jak to lepiej uporządkować , bo nic lepszego jak jest teraz, nie przychodzi mi do głowy ,choć często korzystam z tych opcji.
Nieważne jak będą domyślnie ustawione te parametry , to i tak pozostanie pewna niekonsekwencja.
Przebieg działania jest mniej więcej taki :
Ścieżka :
1.Tabela ->
2.Zaznaczone punkty ... -> (czyli w domyśle kolejna operacja będzie wykonywana dla jakiegoś wyboru, nie dla wszystkich pkt)
3.Translacja -> pojawia się wybór "zaznaczonych punktów" lub "Całej mapy". ( skoro zostało już wcześniej narzucone w pkt.2 "Zaznaczone punkty" to niejako gryzie się ,z opcją "Całej mapy". Tylko w jednym przypadku, taki zapis jest częściowo poprawny ,a mianowicie wtedy gdy na wstępie zaznaczymy wszystkie punkty w tabeli.)
Nie sugeruję jak to lepiej uporządkować , bo nic lepszego jak jest teraz, nie przychodzi mi do głowy ,choć często korzystam z tych opcji.
Pozdrawiam Zbigniew P.
Tylko o to mi chodzi. Dziękuję.grzes pisze:zapamietuje ale do kazdej tabeli oddzielnie i domyslnie na starcie jest "cala mapa" - zmienię to
pozdrawiam
fancegeo
fancegeo
Jedynie wtedy gdy zaznaczymy faktycznie wszystkie punkty w tabeli, łącznie z ukrytymi i @.zbigniew pisze:3.Translacja -> pojawia się wybór "zaznaczonych punktów" lub "Całej mapy". ( skoro zostało już wcześniej narzucone w pkt.2 "Zaznaczone punkty" to niejako gryzie się ,z opcją "Całej mapy". Tylko w jednym przypadku, taki zapis jest częściowo poprawny ,a mianowicie wtedy gdy na wstępie zaznaczymy wszystkie punkty w tabeli.)
W takim razie Translację należałoby wyrzucić z menu "zaznaczone punkty"
Have a nice day
Nie działa prawidłowo translacja - proszę o sprawdzenie czy tylko u mnie?
Jeśli chodzi o translację punktów w tabeli współrzędnych lub o translację na mapie (obie metody: odsunięcie i przesunięcie) to u mnie działają prawidłowo.Zbysiu pisze:Nie działa prawidłowo translacja - proszę o sprawdzenie czy tylko u mnie?
Dobrze by było napisać co to znaczy "nie działa prawidłowo".
Pozdrawiam Jurek B.
Dziwna sprawa, nie działa prawidłowo translacja w tabeli, w której mam tylko same wysokości i chcę do wybranych lub wszystkich dodać wartość. Zmiana następuje tylko w niektórych punktach lub wcale bez względu czy zaznaczam "zmień w zaznaczonych" czy całej mapy (zmienia się w sposób losowy). W innych projektach jest ok. Wysyłam plik do serwisu.
Sprawdziliśmy na dwóch komputerach i jest zawsze ok - popatrzy jeszcze programista - może on coś zobaczy w kodzie.
Pozdrawiam Jurek B.
A jednak coś było na rzeczy bo po zainstalowaniu nowego exe z wątku sąsiedniego, wszystko wskazuje na to, że jest OK.
Super - dzięki Pana projektowi udało się znaleźć przyczynę tego błędu w translacji.Zbysiu pisze:A jednak coś było na rzeczy bo po zainstalowaniu nowego exe z wątku sąsiedniego, wszystko wskazuje na to, że jest OK.
Pozdrawiam Jurek B.
Przydałaby się opcja w Translacji automatycznej translacji z punktu A na punkt B, oczywiście wybranej/wybranych warstw. Jeśli chodzi o wgrywane projekty otrzymane od projektantów w formacie CAD możliwość przemnożenia całej mapy o 100
Ok dodamy to, a co do zmiany skali to jest to możliwe w menu Tabela-Zaznaczone punkty- Translacja - tam podać skalę mnożenia po osi X i Y, operator mnożenia i zaznaczyć Dotyczy- całej mapy.marcin0583 pisze:Przydałaby się opcja w Translacji automatycznej translacji z punktu A na punkt B, oczywiście wybranej/wybranych warstw. Jeśli chodzi o wgrywane projekty otrzymane od projektantów w formacie CAD możliwość przemnożenia całej mapy o 100
Pozdrawiam Jurek B.
Przeszedłem na nową wersje CGEO i w zakładce Tabela nie mam translacji, ktoś coś doradzi?
Wersja CGEO v. 8.9.12.15
Wersja CGEO v. 8.9.12.15
Jak się człowiek spieszy...
Dzięki!
Dzięki!