Transformacja rastrów-ścieżki katalogów

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____

Transformacja rastrów-ścieżki katalogów

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
czy jest możliwość aby po kliknięciu Mapa-Raster-Transformacja rastrów katalog źródłowy i katalog docelowy były ustawione z automatu na aktywnym projekcie?
Obecnie pamięta ostatni używany, a chyba rastry większość przechowuje w projektach?
Mniej klikania.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
marioo
VIP
VIP

Re: Transformacja rastrów-ścieżki katalogów

Post autor: marioo »

Ja też przechowuję rastry w projektach - popieram.
Pozdrawiam
prezesmaciej
__
__

Post autor: prezesmaciej »

Witam
Też jestem za.
Męczące jest ciągłe poszukiwanie folderu docelowego
wygodniej z automatu aby program pamiętał
w jakim obiekcie pracuje się
pozdraiam
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

Post autor: grzes »

będzie w najbliższej aktualizacji
pozdrawiam
grzes
marcinn
VIP
VIP

Post autor: marcinn »

A czy dałoby radę, żeby transformacja rastrów przebiegała równocześnie z transformacją mapy? Ewentualnie mogłaby być opcja przy transformacji mapy "transformuj rastry". Wtedy zmieniałby się plik TFW. Ewentualnie powstawałby nowy plik tiff z przedrostkiem danego układu
marcinn
VIP
VIP

Ścieżka katalogu docelowego dalej się nie aktualizuje. Zauważyłem też problem z transformacją rastrów w zakładce "Współczynniki". Po wczytania zadania z transformacji powstają pliki rastra, ale po wczytaniu do C-GEO nic nie ma.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

marcinn pisze:Ścieżka katalogu docelowego dalej się nie aktualizuje.
tzn?
Zauważyłem też problem z transformacją rastrów w zakładce "Współczynniki". Po wczytania zadania z transformacji powstają pliki rastra, ale po wczytaniu do C-GEO nic nie ma.
:) super ale kompletnie nic mądrego nie mozna napisac po takiej uwadze. Plik tfw jest? Jak tak to prosze zobaczyc na poczatek jakie tam sa wspolrzedne przed i po transformacji.
pozdrawiam
grzes
marcinn
VIP
VIP

Odnośnie ścieżki- nie doczytałem uwag powyżej ( w zamyśle i wprowadzonej zmianie było ustalenie ścieżki na aktualnie używany projekt). Ja myślałem, że folder docelowy zmieniał będzie się automatycznie po wyborze folderu źródłowego (co nawiasem byłoby dobrym udogodnieniem). Fajnie gdyby okno wybierania projektu było takie jak okno systemowe (np takie jak przy imporcie współrzędnych txt) jest dużo wygodniejsze do wskazywania ścieżek.

A odnoście samej transformacji- wszystko się generuje: tif,tfw,rc2. Plik TFW ma same zera (przed i po transformacji 0.0). Transformacja mapy natomiast na tym samym pliku .trf działa bez problemu
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

marcinn pisze: A odnoście samej transformacji- wszystko się generuje: tif,tfw,rc2. Plik TFW ma same zera (przed i po transformacji 0.0). Transformacja mapy natomiast na tym samym pliku .trf działa bez problemu
skoro w tfw sa zera przed transformacja to on wogole jest wpasowany? Prosze wysalc dane (tif, tfw, i zadanie z trasnformacji) na grzes małap xgeo.pl
pozdrawiam
grzes
marcinn
VIP
VIP

Nie jest wpasowany. Po dodania rastra na mapę widok mapy się oddala (czyli wrzuca jakąś lokalizacje- przypuszczam, ze wsp X=0,Y=0). Jak wyłącze wszystkie warstwy i zostawię tylko raster to jest pusta mapa. Wysłałem pliki na maila.
ODPOWIEDZ