Z tego co się orientuje, a było to też tematem kiedyś dyskusji na forum, jedynym ułatwieniem w pozyskiwaniem punktów do porównanie współrzędnych jest przez punkty bliskie na zadany promień. Być może są takie miejsca w Polsce gdzie np przy wznowieniach te wielkości są na tyle przyzwoite że nie wychodzi tragedia, ale rzadko mam z takimi do czynienia bo obecnie tzw. bazy egib są zbudowane z poelpisowskich digitalizacji i rozbieżności wyraża się w metrach i czasem przekraczają odległości między punktami granicznymi. Metoda ma też tą wadę, że porównuje każdy punkt z każdym, a nie np. dane z pomiaru i dane z bazy. Stąd też moja propozycja dodatkowej funkcji.
Mam na myśli dodatkową możliwość w "Pomiarach i obliczeniach na mapie" poprzez klikanie kolejno punktów (tak jak np przy przecięciu punktów) a potem opcja eksportu do porównanie. W ten sposób choć manualnie to bardzo szybko by można by wprowadzać dane do porównanie współrzędnych, a jak wiem, standardy wymagają zestawienia współrzędnych oraz wykazów zmian numerycznego opisu granic, konturów użytków i budynków. Bez sensownych narzędzi zginiemy. Robiąc teraz akurat wznowienia na łączną sumę 200 znaków już chyba tydzień straciłem na wszelkie porównania i próby wprowadzenia punktów. Przesiewanie automatu zajmuje tyle samo co przyklejanie z dwóch tabel identyfikatorów punktów. Proszę bardzo o rozważenie stworzenia narzędzi, które pozwolą normalnie pracować na zbiorach danych ewidencyjnych i ich atrybutach
Kunzite
Pozyskiwanie punktów do porównania.
-
- ___
Re: Pozyskiwanie punktów do porównania.
Proszę zrobić to tak:
-ustawić edytowalną np. warstwę zerową, wybrać funkcję rysowania obiektu otwartego,
- połączyć punkty do porównania (te z ewidencji), wcisnąć ikonkę "kopiuj zaznaczone punkty", wkleić je do modułu Porównanie...
- połączyć punkty z pomiaru (w tej samej kolejności co poprzednie, co będzie łatwe bo będzie widoczna poprzednia łamana), wcisnąć ikonkę "kopiuj zaznaczone punkty", wkleić je do modułu Porównanie...
-ustawić edytowalną np. warstwę zerową, wybrać funkcję rysowania obiektu otwartego,
- połączyć punkty do porównania (te z ewidencji), wcisnąć ikonkę "kopiuj zaznaczone punkty", wkleić je do modułu Porównanie...
- połączyć punkty z pomiaru (w tej samej kolejności co poprzednie, co będzie łatwe bo będzie widoczna poprzednia łamana), wcisnąć ikonkę "kopiuj zaznaczone punkty", wkleić je do modułu Porównanie...
Pozdrawiam Jurek B.
-
- ___
Testuję właśnie tę metodę i wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, że przy takim wklejaniu nie są importowane atrybuty punktów. Wszystko byłoby dobrze gdyby przy porównaniu została dodana moja propozycja z innego wątku, by można było faktycznie synchronizować dane między tabelą roboczą a porównaniem w zakresie atrybutów, albo tego typu opcja która by aktualizowała dane o atrybutach zgodnie tabelą roboczą. Mógłby chociaż działać "enter" na punktach lub inny klawisz... Chwilowo muszę to robić tak: klik na nr punktu, dopisanie znaku, skasowanie znaku, enter i wtedy uaktualnia się, ale to nie robota przy dziesiątkach punktów. Proszę bardzo o jakiś ruch w tym kierunku.
Kunzite
Kunzite
W wersji testowej powinna działać synchronizacja atrybutów i wklejanie po zaznaczeniu na mapie.
pozdrawiam
grzes
grzes
wydaje mi się, że w obecnej sytuacji punkty zawsze muszą być powiązane z atrybutami i przy każdej działalności związanej z punktami musi być chociaż w opcji do wyboru możliwość związania ich z atrybutami.