Pomiar statyczny - C-Geo
Re: Pomiar statyczny - C-Geo
Dziękuję za wyjaśnienia.
Apropo 3) w moim przypadku, wykonuję wyrównanie tylko wektorów w celu określenia wysokości punktów. Przy m(0) dla GNSS = 1,000 otrzymuję błąd m0=0,67, im większa wartość m(0) dla GNSS tym mniejszy błąd m0. np. dla m(0) dna GNSS = 10,00, błąd m0=0.1000 .
Jednak liczyłem to wszystko dla błędu stałego wektora GNSS = 0,000 i dla GNSS [m/km] także = 0,000 bo niestety GNSS Solution chyba nie wyświetla tych błędów. Albo jeszcze ich nie znalazłem .
Apropo 3) w moim przypadku, wykonuję wyrównanie tylko wektorów w celu określenia wysokości punktów. Przy m(0) dla GNSS = 1,000 otrzymuję błąd m0=0,67, im większa wartość m(0) dla GNSS tym mniejszy błąd m0. np. dla m(0) dna GNSS = 10,00, błąd m0=0.1000 .
Jednak liczyłem to wszystko dla błędu stałego wektora GNSS = 0,000 i dla GNSS [m/km] także = 0,000 bo niestety GNSS Solution chyba nie wyświetla tych błędów. Albo jeszcze ich nie znalazłem .
Czyli m0 działa prawidłowo. Co do błędów to w instrukcji modułu wyrównania przedstawiono jak się wyciąga dane z GNSS Solution i wczytuje do C-GEO. Na Pana zrzutach ekranowych parametry q są wspisane, a to są właśnie informacje o błędach wektora uzyskane w wyniku postprocessingu.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Moje pytanie wzięło się stąd, że do końca nie rozumiem zasady działania tej opcji wstawiania błędu pomiaru. Rozumiem ze w przypadku gdybym nie wgrał błędów pomiaru wektora, wartości te zostały by wstawione zgodnie z tym co mamy ustawione właśnie w tych opcjach ?FaFaL pisze:Czyli m0 działa prawidłowo. Co do błędów to w instrukcji modułu wyrównania przedstawiono jak się wyciąga dane z GNSS Solution i wczytuje do C-GEO. Na Pana zrzutach ekranowych parametry q są wspisane, a to są właśnie informacje o błędach wektora uzyskane w wyniku postprocessingu.
Oczywiście parametry "q" wgrałem zgodnie z Pana opisem na Wiki CGEO za pomocą exportu z GNSS Solutions, więc dlatego zostały wstawione .
Dokładnie tak, a wartości które tam trzeba wprowadzić można wziąć z specyfikacji technicznej instrumentu (ewentualnie razy 1.4-2 jeśli instrument jest dwuczęstotliwościowy a liczono tylko na jednej).MarekOtt pisze:Moje pytanie wzięło się stąd, że do końca nie rozumiem zasady działania tej opcji wstawiania błędu pomiaru. Rozumiem ze w przypadku gdybym nie wgrał błędów pomiaru wektora, wartości te zostały by wstawione zgodnie z tym co mamy ustawione właśnie w tych opcjach ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Jednak nie ogarniam czegoś w tym programie .FaFaL pisze:teqc
Udało mi się wyczyścić rinexa o obserwację GLONASS, dałem rade też przerzedzić obserwacje z 1sec na 30 sec. Ze skróceniem obserwacji lub zwyczajnie ustaleniem czasu [od - do] który mnie interesuje w obliczeniach mam problem. Wychodzą jakieś dziwne pliki na output które mają po 0kb. Gdzie oryginalny plik obserwacyjny *.016 ma prawie 250 mb .
Czy mógłby Pan nakierować na komendę która była by odpowiedzialna za taką operacje na pliku obserwacyjnym ?. Byłbym wdzięczny ..
To chyba najwygodniej będzie wykorzystać nakładkę: http://teqc.silkwerks.com
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Nakładka załatwiła wszystko. Super jest to że z każdej operacji generuje plik *.bat, który później można sobie przerobić do własnych potrzeb i tak by modyfikować z automatu pliki rinex.FaFaL pisze:To chyba najwygodniej będzie wykorzystać nakładkę: http://teqc.silkwerks.com
Dziękuję
Na razie wersja beta programu umożliwiający postprocessing danych GNSS wygląda tak:
https://www.dropbox.com/s/1czcpvn0fqwqy ... A.wmv?dl=0
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Fajne bo szybkie . Nie wiem jakie pliki obserwacyjne wrzuciłeś (jak długie obserwacje), ale wyliczyło dosyć szybko. Czasami w GNSS Solution czekam 15 minut na wektory do 2 pkt z 5 stacji referencyjnych z obserwacji 45min.FaFaL pisze:Na razie wersja beta programu umożliwiający postprocessing danych GNSS wygląda tak:
Czy planujesz też dodać jakieś narzędzie do czyszczenia surowych obserwacji np. z zakłóceń itp ? Mogło by to działać na zasadzie emulatora TEQC, coś na wzór programu p. Pażusa.
No i ciekawi mnie jeszcze jak będzie rozwiązany problem definicji anten, czy będzie można wczytać definicje czy samemu będzie trzeba je wpisać.
Czyszczenie też jest w planach, tak samo jak baza anten. a pliki były raczej krótkie. Co do szybkości GNSSolutions to musi to być bardzo słaby komputer, mi się nigdy wektory tak długo nie liczyły.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Cześć, mierząc osnowę statycznie i nawiązując ja do stacji ASG to jakiej klasy mamy osnowę: pomiarową czy wyższą?
W zależności od umiejętności geodety:
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 352&type=2
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 352&type=2
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Mam jeszcze jedno pytanie tylko oczekuję szczerej odpowiedzi Pana Kocierza. Po co wogóle mierzyć coś statycznie skoro można szybciej wykonać pomiar RTN (nawet w kilku inicjalizacjach) potem w tak wykonany pomiar można wykonać transformacje wyrównanego pomiaru klasycznego?
Nie jest moją rolą aby zachwalać metodę statyczną, jest to jedna z metod i tyle. Są przypadki w których jest to konieczne i każdy świadomy geodeta wie kiedy należy zastosować pomiar statyczny, a kiedy wystarczy RTK/RTN.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Jakie są obecnie obowiązujące przepisy regulujące: pomiar, wyrównanie, dokładności osnowy realizacyjnej?
Wydaje się mi, że jeśli jest Pan geodetą, musi Pan sam umieć na to odpowiedzieć.
Pozdrawiam Jurek B.
Rozumiem że jest to wymijająca odpowiedź oznaczająca brak takich regulacji prawnych.
Nie wiem do końca o co Panu chodzi, jeśli ktoś nie chce używać metody statycznej to jej nie używa. Jeśli panu wystarcza pomiar RTN do wszystkich pomiarów z jakimi zmaga się pan w swojej działalności, no to jasna sprawa że statyka Panu nie będzie potrzebna. Jedni wolą wykonać klasycznie niwelację geometryczną o długości np. 3km ( zakładając że znajdują się w okolicy repery), drudzy wolą wykonać pomiar metodą statyczną otrzymując zbliżone dokładności nie zważając na istnieje reperów. O jednoznaczności pomiaru RTN względem statyki nie ma co dyskutować, bo każdy kto na co dzień wykonuje pomiary RTN'em wie jak to z tą jednoznacznością jest.Zmetra pisze:Rozumiem że jest to wymijająca odpowiedź oznaczająca brak takich regulacji prawnych.
Co do regulacji prawnych, pod GNIOTA można podpiąć każdą metodę pomiaru, jedynym warunkiem jest by spełniała ona określone dokładności.
Czy są jeszcze prowadzone prace nad modułem do statyki ?
-
- __
Przyznam, że chwilowo straciłem motywację aby z tym działać, ale postaram się wieczorami coś podłubać, aby po feriach udostępnić jakąś wersję testową.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
-
- __
I jak tam z motywacją ?FaFaL pisze:Przyznam, że chwilowo straciłem motywację aby z tym działać, ale postaram się wieczorami coś podłubać, aby po feriach udostępnić jakąś wersję testową.
Czyli można robić niewelaxje, będzie można potestowacFaFaL pisze:Już lepiej po weekendzie wersja beta