Obliczenia na mapie - porównanie xy
Obliczenia na mapie - porównanie xy
Proponuję dorzucić do obliczeń na mapie porównanie współrzędnych punktów. Chyba lepiej jest wskazywać punkty niż wpisywać ich numery (często ośrodki nakazują przy porównywaniu xy stosować pełne i długie numery punktów wg ich bazy egib).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Re: Obliczenia na mapie - porównanie xy
No ale przecież nie trzeba wpisywać z palca całych numerów do porównywarki... od jakiegoś czasu robi to automat

-
- _____
Automat robi robotę, ale wcześniej też proponowałem dodanie opcji wskazania na mapie par punktów do porównania. W niektórych przypadkach było by to bardziej korzystne rozwiązanie. Szczególnie jeżeli na mapie w pobliżu pomierzonego punktu jest już dużo elementów istniejących, albo w przypadku gdy część z punktów różni się znacząco od tych istniejących na mapie.
Tak jak mamy w module obliczeń ortogonalnych przy rzutowaniu na prostą można przejść na mapę i wskazane punkty są wczytywane do obliczeń.
Ten sam mechanizm zastosowany w porównaniu ułatwiłby działanie.
Tak jak mamy w module obliczeń ortogonalnych przy rzutowaniu na prostą można przejść na mapę i wskazane punkty są wczytywane do obliczeń.
Ten sam mechanizm zastosowany w porównaniu ułatwiłby działanie.
Może mnie coś ominęło,ale jak ten automat działa?
Ja jednak wolę kliknąć w dwa punkty i mieć je w porównywarce.
Ja jednak wolę kliknąć w dwa punkty i mieć je w porównywarce.
Opis jest tu
Wybrane na mapie punkty są wklejane np. do modułu Porównanie współrzędnych, co prawda nie tak, że pierwszy do lewej, a drugi do prawej kolumny. Ze względu na to, że jest to uniwersalna funkcja, wykorzystywana także w innych modułach, nie ma możliwości by od razu rozdzielać te dwa punkty na obie kolumny. Być może jednak programista wymyśli jakiś specjalny tryb dla tego modułu Porównanie współrzędnych.
Wybrane na mapie punkty są wklejane np. do modułu Porównanie współrzędnych, co prawda nie tak, że pierwszy do lewej, a drugi do prawej kolumny. Ze względu na to, że jest to uniwersalna funkcja, wykorzystywana także w innych modułach, nie ma możliwości by od razu rozdzielać te dwa punkty na obie kolumny. Być może jednak programista wymyśli jakiś specjalny tryb dla tego modułu Porównanie współrzędnych.
Pozdrawiam Jurek B.
Ponadto przy dwóch punktach to specjalnie nie ma czego przyspieszać, a przy większej ilości obecna funkcjonalność jest idealna - najpierw zaznaczyć na mapie wszystkie punkty "pierwotne" i wkleić do modułu, a potem zaznaczyć i wkleić punkty "wtórne".
Pozdrawiam Jurek B.
Można też zaznaczyć wszystkie punkty do do puli porównywania, następnie przez konrolę punktów położonych blisko siebie, dobrać punkty do pary. Bardzo dobrze sprawdza się przy porównywaniu punktów granicznych.
-
- _____
Klikanie na mapie w kolejne pary punktów było by świetnym uzupełnieniem obecnych możliwości modułu.
Czego nie ogarnie automat można by w szybki sposób uzupełnić klikając po mapie.
W wersji testowej dodaliśmy możliwość przydzielenia punktów z pary umieszczonej w schowku - odpowiednio do lewej i prawej tabeli modułu Porównania.
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.PNG (39.92 KiB) Przejrzano 9957 razy
Pozdrawiam Jurek B.
A mi brakuje w tym module sortowania które ustawiłoby pary punktów położonych blisko siebie. Wczytuję wszystkie punkty które chcę porównać, wciskam przycisk sortowania i program sam ustawia pary nie patrząc na numerację, a na to, jak blisko siebie są położone. Można by to ustawiać: np w odległości 0,20 m dla punktów osnowy byłoby idealne 

Pozdrawiam
Teraz można wykorzystać w tym celu to co opisał MarekOtt:A mi brakuje w tym module sortowania które ustawiłoby pary punktów położonych blisko siebie. Wczytuję wszystkie punkty które chcę porównać, wciskam przycisk sortowania i program sam ustawia pary nie patrząc na numerację, a na to, jak blisko siebie są położone. Można by to ustawiać: np w odległości 0,20 m dla punktów osnowy byłoby idealne
Post autor: MarekOtt » pn sty 14, 2019 8:57 am
Można też zaznaczyć wszystkie punkty do do puli porównywania, następnie przez konrolę punktów położonych blisko siebie, dobrać punkty do pary. Bardzo dobrze sprawdza się przy porównywaniu punktów granicznych.
Pozdrawiam Jurek B.
W wersji testowej dodaliśmy nową ikonkę w module Porównanie współrzędnych - po jej włączeniu, kliknięcie w punkt na mapie powoduje że jest on umieszczony w tabelce modułu.Jakub Kwinta pisze: ↑14 sty 2019, 15:33 ...
Klikanie na mapie w kolejne pary punktów było by świetnym uzupełnieniem obecnych możliwości modułu.
Czego nie ogarnie automat można by w szybki sposób uzupełnić klikając po mapie.
Pozdrawiam Jurek B.
-
- _____
O to chodziło. Teraz jest wszystko co potrzeba. Zauważyłem jeden mały problem. Dla drugiego punktu z pary nie wczytują się atrybuty punktów granicznych.
Poprawione - proszę raz jeszcze pobrać wersję testowąJakub Kwinta pisze: ↑15 sty 2019, 16:57 O to chodziło. Teraz jest wszystko co potrzeba. Zauważyłem jeden mały problem. Dla drugiego punktu z pary nie wczytują się atrybuty punktów granicznych.
pozdrawiam
grzes
grzes
-
- _____
Teraz wczytuje się wszystko poprawnie. Dzięki za poprawkę.