Rastry - malutka propozycja

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
eGEO
_____
_____
Kontakt:

Rastry - malutka propozycja

Post autor: eGEO »

Po w±tku \"Propozycji kilka\" - nota bene - brak komentarza c-geo team :),
mam ma³± pro¶bê , która dotyczy rastrów:
po wpasowaniu rastra, jego plik zapisywany jest DOMY¦LNIE do katalogu /cgeo/raster.
Równie¿ wczytywanie rastrów z menu mapa raster , wczytaj raster jest z domy¶lnego katalogu.
Czy mo¿na w programie wstawiæ opcjê definiowaniu domy¶lnych katalogów, np.
- domy¶lny katalog plików rastrowych (do wpasownia) - czyli gdzie trzymamy zeskanowane rstray
-domy¶lny katalog przechowywania plików rcf. (obecne jest w³a¶nie sztywno ustaiony foleder rastryu w c-geo.
- proponowa³em kiedy¶ stwoerzenie menad¿era rastrów (ma³a baza zawieraj±ca dane: nazwa rastra, zakres xy, opis dodatkowy i mo¿liwo¶æ
interfejsowego odwo³ywania siê z okna mapy do mened¿era rastrów (czyli ,np. klikamy w mapê i przeszukiwana jest baza rastrów dla punktu wskzazanego.
Poniewa¿ jest przy tym sporo pracy, na razie pomy¶la³em, ¿eby przynajmniej
w opcji Wczytaj raster dodaæ mo¿liwo¶æ filtorwania nazw rastrów w zdefiniowanym folderze, co od strony programowej nie powinno stwarzaæ problemu.
I jeszcze jedna drobna rzecz - do mo¿liwo¶æ definiowania koloru sekcji dodaæ mo¿liwo¶æ definiowania koloru siatki krzy¿y...
Edytora napisów w warunkach bojowych nie testowa³em , ale sprawia
wra¿enie zaawansowanego narzêdzia...

Pozdrawiam,
Pawe³
wpspider
__
__

Re:Rastry - malutka propozycja

Post autor: wpspider »

Witam.
W takim przypadku najlepiej skorzystaæ z \"Legendy\". Mo¿na z tego poziomu bezpo¶rednio wpasowywaæ rastry, tworzyæ foldery dla rastrów a tak¿e przesuwaæ rastry ju¿ wpasowane
greywolf
____
____

Re:Rastry -jeszcze jedna malutka propozycja

Post autor: greywolf »

Ok.
Ale co do informacji o rastrach to brakuje mi jeszcze informacji przypisanej do danego rastra o ¶rednim b³êdzie wpasowania. Bardzo ³adnie siê wy¶wietla w czasie obliczeñ, ale potem nie ma go nigdzie. Oczywi¶cie mo¿na zapisaæ raport z wpasowania, lub zrobiæ to rêcznie w formie uwagi po uprzednim \"przeliczeniu\" punktów wpasowania (nie pamiêtam dok³adnie nazwy).
Bardzo mi tych informacji brakuje choæby w³a¶nie w momencie wy¶wietlenia \"w³a¶ciwo¶ci rastra\" w Legendzie.
[i]greywolf - dura lex sed lex[/i]
energeo
VIP
VIP

Post autor: energeo »

A ja chcia³bym zapytaæ o po¿yczanie rastrów z innych map, projektów oraz o / nie wiem na ile to dokuczliwe i istotne dla innych / fakt ¿e po kopiowaniu mapy rastra znikaj± i trzeba albo wstawiaæ rêcznie albo podkra¶æ sekcje z konfiguracji.
Je¶li nie jest to dla innych istotne to nie ma tematu, chyba ze kiedy¶ jak przyjdzie czas na polerowanie programu.
pozdrawiam
wini
eGEO
_____
_____
Kontakt:

Problemy mamy podobne, ale chyba zamêczymy kolegów programistów.
W trakcie pracy pomy¶la³em jeszcze nad takimi rzeczami:

- okienko p³ywaj±ce w oknie mapy z pogl±dem tabeli i aktualnie zaznaczonego punktu - co¶ na wzór podgl±du mapy w oknie tabeli

- pod¶witlenie aktualnego wiersza w tabeli punktów (jak w obiektach - bajer)

- mo¿e bagatelna, ale u........a rzecz - czy mo¿na zrobiæ tak, ¿e po klikniêciu
na dowolny napis ustawia³a siê edytowalno¶æ warstwy, na której on le¿y.
Obecnie przy czysczeniu i edytowaniu mapy trzeba zmieniaæ aktualno¶æ warstwy,¿eby przesun±æ tekst a nie jest to konieczne.

Pozdrawiam,
Pawe³
Anonimowy

Post autor: Anonimowy »

Do³±czam siê do propozycji Paw³a, aby po klikniêciu napisu ustawia³a siê warstwa edytowalna na której on le¿y i dajê mu za to jedn± klakê (bo wiêcej nie mogê!). Rozszerzaj±c ten w±tek chcia³bym dodaæ, aby proponowane ustawienie warstwy edytowalnej nie nastêpowa³o tylko przez klikniêcie tekstu, ale równie¿ przez klikniêcie dowolnego obiektu na mapie. Bêdzie to miec niew±tpliwie du¿e korzy¶ci praktyczne przy tworzeniu i redakcji ka¿dej mapy. Je¿eli nawet owa propozycja Paw³a przysporzy Programistom du¿o k³opotów to uwa¿am, ¿e warto siê do niej odnie¶æ pozytywnie.
Proszê Kolegów o dalsze wypowiedzi na opisany wy¿ej temat.
Janusz D.
janek
______
______

Post autor: janek »

Mam mieszane uczucia co do propozycji uaktywniania warstwy tylko poprzez wskazanie jej myszk±. Uwa¿am, ¿e w tej chwili jest w miare dobrze rozwiazana praca na warstwach, choæ mo¿e troszkê skomplikowana ( zagmatwana ). Spowodowanie aby dana wastwa by³a edytowalna, wg mnie powinno mimo wszystko wymagaæ potwierdzenia.
Janek B.
Sławomir

Post autor: Sławomir »

Podobnie jak Janek mam mieszane odczucia.
Wg mnie TAK dla w³±czania edytowalno¶ci klikniêtej warstwy ale jeszcze nie teraz, a to z uwagi na brak Cofnij.
Przy dzisiejszych mo¿liwo¶ciach programu w³±czanie edytowalno¶ci po klikniêciu a element mog³oby narobiæ wiêcej szkody ni¿ dobrego ... ale to tylko moja skromna opinia. :blink:
energeo
VIP
VIP

Post autor: energeo »

Jak wy¿ej ostro¿nie, zreszt± Ctrl + Q jest do¶æ porêczne.
pozdrawiam
wini
eGEO
_____
_____
Kontakt:

Spokojnie, nie dramatyzujmy tak.
W przypadku tekstów, fakt ich globalnej edytowalno¶ci z pewno¶ci±
nie wp³ynie na bezpieczeñstwo danych na mapie.

Wystarczy , ¿e zablokujemy opcjê kasowania poprzez potwierdzenie takiego zamiaru....

Je¿eli chodzi o warstwy liniowe i symbole - to wyobra¼cie sobie uk³ad:

(dla praworêcznych oczywiscie: ))) )

a teraz...:

- lewa rêka spoczywa po lewej stronie klawiatury w zasiêgu jest idealnie ESC...

- ¶migamy po mapie a¿ mi³o - nitka gazu na nitce enn a obok jeszzcze kd i co chwilê skaczmy po warstwach ...
- a teraz klikamy na warstwê, któr± chcemy rysowaæ, je¿eli by³a nieedtyowalna to pojakwa siê box uaktulniæ?.
Szybka akcja lew± rek± na ESC i jedziemy dalej bez problemu.....

Przy okazji - wstawianie punktów na mapê - dobrze by by³o poprawiæ tab index, tzn. kolejno¶æ przechodzenia do kolejnych pól - teraz trzeba klikax myszk± bo kolejne taby przechodz± od nr do y z y do kod itp.
Przyda³aby siê kolejnosæ : nr, kod , , x itp.

Równie¿ przy szukaniu punktów w tabeli uaktywniæ zwyk³y ENTER teraz bez myszki ani rusz..:)

W opcji F2 na mapie dodaæ wyszukiwanie numeru dzia³ki z bazy dzia³ek...
Niby proste, ale brakuje tego...

Rzecz mo¿e trudniejsza, ale mam pytanie do Grzesia : - czy jest mo¿liwe
w okienkach edycji punktu i innych pojawienie siê pól zdefiniowanych w tabeli (dodatkowych)?? - co¶ na wzór klasy obs³uguj±cej dodatkowe
pola zdefiniowane w tabeli punktów?
Oczywi¶cie zmierzam tutaj do wprowadzenia dodatkowych informacji o punktach...:)

Jest w c-geo obecnie wiele rzeczy, które z pocz±tku mog³y wydawa³y siê dziwne (widoki, definiowanie wydruków itp.) a teraz nie wyobra¿am sobie bez nich pracy...

Dodanie obs³ugi dodatkowych kolumn w c-geo mo¿e byæ kolejnym miowym krokiem w jego rozwoju nie naruszaj±c obecnej strukury danych.

Pozdrawiam,
Pawe³
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

Post autor: grzes »

eGEO napisa³:
Problemy mamy podobne, ale chyba zamêczymy kolegów programistów.
W trakcie pracy pomy¶la³em jeszcze nad takimi rzeczami:

- okienko p³ywaj±ce w oknie mapy z pogl±dem tabeli i aktualnie zaznaczonego punktu - co¶ na wzór podgl±du mapy w oknie tabeli

- pod¶witlenie aktualnego wiersza w tabeli punktów (jak w obiektach - bajer)
jak ustawimy obok siebie okno mapy i tabeli i na mapie bedzie wcisnieta ikonka \"i\" to wskazanie punktu na mapie powoduje podswietlenie odpowiedniego wiersza w tabeli (i odwrotnie)
- mo¿e bagatelna, ale u........a rzecz - czy mo¿na zrobiæ tak, ¿e po klikniêciu
na dowolny napis ustawia³a siê edytowalno¶æ warstwy, na której on le¿y.
Obecnie przy czysczeniu i edytowaniu mapy trzeba zmieniaæ aktualno¶æ warstwy,¿eby przesun±æ tekst a nie jest to konieczne.

Pozdrawiam,
Pawe³
pomyslimy zeby to bylo opcjonalne
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

Post autor: grzes »

eGEO napisa³:
- proponowa³em kiedy¶ stwoerzenie menad¿era rastrów (ma³a baza zawieraj±ca dane: nazwa rastra, zakres xy, opis dodatkowy i mo¿liwo¶æ
interfejsowego odwo³ywania siê z okna mapy do mened¿era rastrów (czyli ,np. klikamy w mapê i przeszukiwana jest baza rastrów dla punktu wskzazanego.
Pozdrawiam,
Pawe³
menadzer to super idea - pamietam o niej i bedzie na pewno zrobiony
pozdrawiam
grzes
greywolf
____
____

Post autor: greywolf »

A co z informacj± o b³êdzie wpasowania rastra? Da siê to gdzie¶ wsadziæ aby by³o pod rêk±? Czasem korzystam ze starych rastrów, lub wpasowanych przez innego urzytkownika i taka informacja wydaje mi siê przydatna. Tak jak napisa³em powy¿ej, wpisujê to w uwagach, ale wola³bym aby to dzia³o siê \"z automatu\".
[i]greywolf - dura lex sed lex[/i]
maciekwu
VIP
VIP

Post autor: maciekwu »

mo¿e trochê z boku tematu ale poniewa¿ o rastrach mowa to;
wczoraj wy³±czy³em rastry i za ¿adne skarby ¿adnym sposobem nie mogê ich zobaczyæ ponownie. Niby s± bo tak w legendzie jak i w opcji wczytaj ratry powinny byæ ale one o tym nie wiedz±!! Jak im to wyt³umaczyæ bo terminy goni±
pozdrawiam maciekwu
Adam
____
____

Post autor: Adam »

No w³a¶nie. Maciekwu poruszy³ temat, który od jakiego¶ czasu ju¿ le¿y mi na sercu. Zdaje siê, ¿e i Wini co¶ w tej materii pisa³. Znikaj±ce rastry to jedno, a drugie to dlaczego nie mogê jednego rastra u¿yæ w kilku projektach jednocze¶nie? Kiedy¶ by³a taka mo¿liwo¶æ i by³o dobrze. A mo¿e ja co¶ knocê, a mo¿e tak ma byæ? Pomy¶lcie Autorzy co¶ w tej sprawie, a przynajmniej napiszcie czego nale¿y oczekiwaæ po tych wszystkich modernizacjach.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Witam
Niestety po te¶cie u nas, niczego nieprawid³owego w zakresie wy¶wietlania rastrów pod³±czanych do kilku map w ró¿nych projektach nie stwierdzili¶my. Równie¿ nie mieli¶my takich problemów jak \"giniêcie\" rastrów.
Proszê wiêc o bli¿sze informacje na temat problemów z jednoczesnym u¿yciem rastrów w kilku projektach.
Pozdrawiam Jurek B.
Adam
____
____

Post autor: Adam »

Hmmm, nie wiem czy siê cieszyæ czy martwic, ale chcia³em co¶ wiêcej na ten temat napisaæ i równie¿ nie uda³o siê mi uzyskaæ wcze¶niej opisanych problemów. Widaæ samo spojrzenie SZEFA daje pozytywne rezultaty , albo ja wcze¶niej cos knoci³em. Obiecuje byæ \"czujnym\" w tej materii i gdyby co¶.... to bêdê krzycza³.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ