Witam szanownych kolegów.
Sprawa dotyczy możliwości płynnego przejścia z prostej na łuk i odwrotnie w trakcie rysowania obszarów zamkniętych. C-geo ładnie "zaczytuje" takie "kombinowane" obszary z plików GML wydawanych do zgłoszeń, natomiast nie odkryłem możliwości wygenerowania takich obszarów bezpośrednio w programie. Można byłoby taką funkcję zainicjować podobnie jak rysowanie prostopadłe lub wzdłuż linii (w trakcie rysowania prawy klawisz myszy i powiedzmy "zacznij łuk", odznaczenie oznaczałoby powrót do standardowego łączenia punktów).
M_B pisze: ↑18 mar 2021, 14:41
Witam szanownych kolegów.
Sprawa dotyczy możliwości płynnego przejścia z prostej na łuk i odwrotnie w trakcie rysowania obszarów zamkniętych. C-geo ładnie "zaczytuje" takie "kombinowane" obszary z plików GML wydawanych do zgłoszeń, natomiast nie odkryłem możliwości wygenerowania takich obszarów bezpośrednio w programie. Można byłoby taką funkcję zainicjować podobnie jak rysowanie prostopadłe lub wzdłuż linii (w trakcie rysowania prawy klawisz myszy i powiedzmy "zacznij łuk", odznaczenie oznaczałoby powrót do standardowego łączenia punktów).
Wystarczy narysowany już obiekt wybrać, ustawić mu warstwę edytowalną, a następnie z wciśniętym lewym ALTem na klawiaturze kliknąć na środkowy wierzchołek łuku - powinien się od razu narysować
Asia dzięki za odpowiedź. Niestety nie działa u nas opisany przez Ciebie sposób postępowania (sprawdzone na 3 stanowiskach z najnowszą aktualizacją). Może była jakaś wtyczka o której nie wiem?
Ok działa. Załącznik mnie naprowadził. Trzeba zaznaczyć i kliknąć z altem na narysowanym już wierzchołku (nasze nieudane próby polegały na "naciąganiu linii" z altem na docelowy wierzchołek). Dzięki za pomoc. Temat zamknięty.