Program do wykonywania szkiców

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Aoschin
____
____
Posty: 128
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: Aoschin »

Po podmianie szkic.exe brak zmian :(

To jest taka sama sytuacja jak gdy w C-GEO mamy bardzo dużą mapę/gęstego dxf'a.
Pozdrawiam
Ao
pomiar
____
____
Posty: 205
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: pomiar »

1 - Przy rysowaniu linia przerywana robi się jako ciągła
2- wysypują się wypełnienia skarp i schodów
3- Przy wpisywaniu tekstu nie widać w pierwszym wierszu co się wpisuje
4- Brakuje przysuwania mapy z wcisiniętym scrollem albo z shiftem
5- Brakuje anulowania esc
6- brak przyciągania
7- brak w domiarach opisu czy napewno kliknąłem na dobry punkt
9 - Przy przesuwaniu obiektów czołowki zostają w starej pozycji
10- Brak możliwości manipulacji czołówkami ( przesuwanie itp.)
11- Przy wyborze obiektu powinno domyślnie powinna być opcja przesuwania obiektów a ewentualnie z jakimś skrótem obrót i skalowanie
12- Ogrodzenia nie importują się z symbolem tylko jako ciągła linia
13- Fajną opcją by było np. zaznaczyć kilka obiektów i przesunąć je w inne miejsce o wskazany wektor, i tak samo pojedyncze obiekty a także poszczególne warstwy
Bardzo fajne wykonanie ale rzeczywiście wydaje mi się że chodziło o to żeby dało się to szybko edytować a tutaj w tym module działa to po prostu wolno, wydaje mi się że nie potrzebne jest importowanie gmla i przez to tak zwalnia. Wystarczyło by tylko żeby stylizacja została zachowana bo to szkic
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 320
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: arttiq »

proszę o dodanie: 411591468
pozdrawiam
arttiq
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2611
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: grzes »

arttiq pisze: wtorek, 1 czerwca 2021, 16:59 proszę o dodanie: 411591468
dodane
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1311
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: MarekOtt »

Aoschin pisze: wtorek, 1 czerwca 2021, 15:30 Po podmianie szkic.exe brak zmian :(

To jest taka sama sytuacja jak gdy w C-GEO mamy bardzo dużą mapę/gęstego dxf'a.
U mnie też niestety bez różnicy.

Ja mam wrażenie, że pracując na tym programie, poruszam się po jakimś geoportalu. Nie wiem czy to wina interface programu, czy mojego komputera, ale generalnie coś "zamula". To nie jest to samo, co przyjemna praca na mapie C-Geo, AutoCada, czy Corel Drawa, bo właśnie na wzór tego ostatniego programu, warto by się było wzorować.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2611
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: grzes »

A czy ktoś ma możliwość nagrania video z tych momentów przycinek? Może to coś podpowie.
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 431
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: piotr j. »

Może kilka uwag ode mnie:
- przy kodowaniu geo-info nie widać symboli punktów z c-geo,
- brak możliwości wstawienia symboli,
- brak widoczności numerów punktów,
- przydało by się opcja rysowania linii: "rysuj prostopadle", "zakończ prostopadle" itp. jak to jest na mapie w c-geo,
- "edycja punktów załamań obiektów" - u mnie edytuje ciągle jeden i ten sam obiekt, mimo zaznaczenia innego,
- brak możliwości obrotu napisów,
- bardziej intuicyne jest wybieranie etykiet klikając w napis, niż w symbol x,
- przesuwają się pojedyncze elementy symboli: np latarnia - słup osobno i wąsy osobno. Podobnie jest z drzewem,
- brakuje odnośników do wysokości gesut,
- przydała by się możliwość wyborów kolorów wg mz2015,
Pozdrawiam.
piotr j.
maxim
____
____
Posty: 107
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: maxim »

Proszę o dodanie : 408826788
Pozdrawiam
maxim
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 320
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: arttiq »

Ja w pierwszym kroku proponowałbym ustalić podział na szkice A4/A3/... a następnie wpasowanie pomiaru w te szkice, aby było ich jak najmniej. I teraz tu ma sens przesuwania, zmieszania, obrotu pomiarów (obiektów). Zastosowanie skal typu 1:xxx mija się z celem (ewentualnie informacja o przybliżonej skali), ponieważ SP i tak jest bez skali. Dlatego w kroku 1 - zbadanie ile miejsca (kartkowego) zajmie pomiar. Potem ustalenie numeracji punktów oraz wysokość, kolor, font czcionki. Następnie dodanie podkładu mapowego (lub nie). Manipulacja obiektami i druk do PDFa.

Manipulacja obiektami: najszybciej kliknąć na obiekt zaznaczając go i pod klawiszami specjalnymi dodać funkcje, np.: Shift - skalowanie, ALT - obrót, CTRL - manipulacja wierzchołkami, sam kursor - przesunięcie obiektu. Ewentualnie dodanie obrazka funkcyjnego do zaznaczonego obiektu:
obiekt z funkcjami.jpg
obiekt z funkcjami.jpg (45.3 KiB) Przejrzano 1184 razy
.
Przypisana numeracja (z tabeli/ręcznie) do punktów załamań winna podążać za edycją wierzchołków obiektu.
Wstawianie RTPW01 i RTPW02 z zaznaczenia z tabeli oraz swobodnie przez kliknięcie myszką - tak samo jak pozostałe symbole z rozporządzenia.
Dodanie zasobnika z możliwością tworzenia własnych symboli, pieczątek, napisów - adekwatnie do kartki szkicu polowego.
dodanie do łączonych szkiców opisu łączenia kiców (numeracja: łączy szkic nr: 1, ....) oraz szkic łączenia szkiców. Na niebieski zaznaczono pola aktywne do wstawienia numeracji łączenia szkiców. Można podzielić na 3/4 pola, bo czasami łączy się w jednym miejscu kilka szkiców.
Na czarno "pieczątka" znaku północy.
szkic.jpg
szkic.jpg (24.48 KiB) Przejrzano 1184 razy
Generowanie do PDF automatycznie z numeracją szkicu.
pozdrawiam
arttiq
marq13
_
_
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 9 lutego 2017, 15:07

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: marq13 »

Również chętnie potestuję [527583357]
Jak zacząłem czytać temat to pomyślałem że jest to nie do zrobienia, w zasadzie trzeba by dodać wszystkie opcje rysowania z cgeo plus skalowanie, pomysł z lokalnymi współrzędnymi- mistrzostwo. Jako tako rysuję szkice w cgeo od jakiegoś czasu i mimo trudności raczej nie wrócę już do ołówka. Poprzednicy pisali że przydałaby się opcja "lupy" do powiększania bardziej zagęszczonych miejsc- od biedy można sobie z tym poradzić formularzem i polem tekstowym ale to dość karkołomne :)
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2611
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: grzes »

marq13 pisze: poniedziałek, 7 czerwca 2021, 01:59 Również chętnie potestuję [527583357]
dodane
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2611
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: grzes »

Krótkie podsumowanie.
Na początek dziękuję wszystkim za testy. Stanowią doskonałą bazę do dalszych przemyśleń. Póki co wygląda, że jesteśmy daleko od użytecznego narzędzia. To co powstało bazuje na pracy wykonanej przy innym temacie i dlatego mogło powstać w miarę szybko. Myślę jednak, że dalsze ciągnięcie w tym kierunku może nie mieć sensu. Niektórych ograniczeń pewnie nie uda się przeskoczyć, a nakład pracy może być niewspółmierny do efektów. Pomyślimy nad ugryzieniem tematu od innej strony.
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1311
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: MarekOtt »

grzes pisze: poniedziałek, 7 czerwca 2021, 12:45 Krótkie podsumowanie.
Na początek dziękuję wszystkim za testy. Stanowią doskonałą bazę do dalszych przemyśleń. Póki co wygląda, że jesteśmy daleko od użytecznego narzędzia. To co powstało bazuje na pracy wykonanej przy innym temacie i dlatego mogło powstać w miarę szybko. Myślę jednak, że dalsze ciągnięcie w tym kierunku może nie mieć sensu. Niektórych ograniczeń pewnie nie uda się przeskoczyć, a nakład pracy może być niewspółmierny do efektów. Pomyślimy nad ugryzieniem tematu od innej strony.
Brawo za podejście .. to się ceni .. !
ODPOWIEDZ