przesuwanie napisów

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 754
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

przesuwanie napisów

Post autor: marcinn »

Czy dałoby się zrobić przesuwanie zaznaczonych napisów na raz? Tzn. zaznaczam na mapie kilka napisów i przesuwam wszystkie jednym przesunięciem.
Fajnie gdyby też zaznaczanie odbywało się tak jak w ACAD- jeżeli ciągniemy od lewego górnego do prawego dolnego to zaznaczamy tylko elementy, które są w obszarze zaznaczenia, a jeżeli przeciwnie to wszystkie, których dotnie obszar zaznaczenia
pabik1
_____
_____
Posty: 329
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: przesuwanie napisów

Post autor: pabik1 »

Jestem za
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7049
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: przesuwanie napisów

Post autor: Jurek B. »

Niestety nie ma takiej możliwości, na razie programista nie ma prostego rozwiązania na to.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
____
____
Posty: 205
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: przesuwanie napisów

Post autor: pomiar »

Przesuwanie kilku napisów można zrobić. Wystarczy włączyć opcje przesuń zaznaczyć kilka napisów i wpisać przesunięcie dx lub dy
marcinn
VIP
VIP
Posty: 754
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: przesuwanie napisów

Post autor: marcinn »

ale to bez sensu, bo wieki będzie trwało wyliczanie wektorów do przesunięć. Generalnie chodzi mi tu o przesuwanie numerów i użytków dla działek przy robieniu mdcp. To już szybciej przeklikać każdy tekst z osobna i przesunąć, niż liczyć dx,dy dla każdego napisu (a są ich dziesiątki dla jednej mapy).
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7049
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: przesuwanie napisów

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: środa, 22 stycznia 2020, 22:52 ale to bez sensu, bo wieki będzie trwało wyliczanie wektorów do przesunięć. Generalnie chodzi mi tu o przesuwanie numerów i użytków dla działek przy robieniu mdcp. To już szybciej przeklikać każdy tekst z osobna i przesunąć, niż liczyć dx,dy dla każdego napisu (a są ich dziesiątki dla jednej mapy).
Mam tylko uwagę co do wektorów - będzie tylko jeden wektor skoro wszystkie wybrane napisy mają być jednocześnie przesunięte.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 754
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: przesuwanie napisów

Post autor: marcinn »

Tak jak pisałem- najwięcej z tym jest roboty przy robieniu mdcp, żeby poprzesuwać napisy (nr działek, nazwy użytków i konturów), żeby się znalazły w zakresie. W takim przypadku nie ma wspólnego wektora- każda paczka napisów (najczęściej jest nr działki a pod nią użytek i klasa) jest przesuwana indywidualnie
marioo
VIP
VIP
Posty: 1049
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: przesuwanie napisów

Post autor: marioo »

Było już kiedyś o dociąganiu numerów działek i użytków do zakresu. Inne programy podobno takie coś mają. Może już czas żeby taką funkcję opracować - jeśli się da.
Co do przesuwania o wektor - mi brakuje wskazywania wektora graficznie, na mapie, poprzez narysowanie linii. Ręczne wpisywanie wartości jest tak niewygodne, że już prawie o tej funkcji zapomniałem. Oczywiście wpisywanie wektora z palca też się przydaje, ale tylko do przesunięć precyzyjnych. Do zwykłych przesunięć np napisów, wpisywanie wartości przesunięć jest raczej uciążliwe.
Pozdrawiam
kasprol
____
____
Posty: 140
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: przesuwanie napisów

Post autor: kasprol »

odświeżę temat, przydała by się opcja przesuwania obiektu, tekstu o wybrany wektor. Do tego celu można by było użyć już istniejącej opcji "przesuń obiekt" z dodatkową opcją polegającą na wybraniu bezpośrednio na mapie dwóch punktów, początkowego i końcowego i na podstawie tego wskazania zostały by obliczane wartości dx, dy przesunięcia. Bardzo by to ułatwiło prace z edycją mapy.
pabik1
_____
_____
Posty: 329
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: przesuwanie napisów

Post autor: pabik1 »

Niby proste a niewykonalne.
Też czekam na takie udogodnienie.
ODPOWIEDZ