Czy dałoby się pod PPM>Obiekt dodać opcję "kopiuj numerację obiektu" ? Chodzi o to, żeby numeracja była skopiowana w formacie 2-25-31-7-32, czyli każdy numer oddzielony myślnikiem.
Chciałbym to wykorzystać do gotowego wklejania jako numeryczny opis budynku oraz przy opisie granic gdy pisze, że granica przebiega przez punkty.
Ewentualnie coś takiego dodać w Edytorze obiektów. Chyba, że funkcjonuje coś takiego, ale o tym nie wiem?
kopiowanie do schowka numeracji obiektu
Re: kopiowanie do schowka numeracji obiektu
Pod PPM jest opcja "Zaznacz w tabeli..." (F7) - punkty obiektu są wówczas we właściwej kolejności oznaczane w tabeli współrzędnych. W oknie tabeli, w ikonce "?", jest możliwość określenia co ma trafiać do schowka Windows - np. tylko Nr. Po kliknięciu ikonki Kopiuj do schowka w oknie tabeli współrzędnych, w schowku są w kolejnych wierszach nr punktów obiektu, np.:
@1356
@1357
@1358
@1359
Przekażę programiście by dodał opcję wyświetlania numerów punktów wybranego obiektu na mapie co ułatwi ich kopiowanie, ale nie mam pewności kiedy to będzie dostępne, więc proszę korzystać na razie z powyższego rozwiązania.
@1356
@1357
@1358
@1359
Przekażę programiście by dodał opcję wyświetlania numerów punktów wybranego obiektu na mapie co ułatwi ich kopiowanie, ale nie mam pewności kiedy to będzie dostępne, więc proszę korzystać na razie z powyższego rozwiązania.
Pozdrawiam Jurek B.
Myślałem o tym rozwiązaniu, ale punkty nie są kopiowane zgodnie z kolejnością rysowania obiektu, tylko zgodnie z sortowaniem w tabeli.Jurek B. pisze: ↑17 wrz 2021, 10:48 Pod PPM jest opcja "Zaznacz w tabeli..." (F7) - punkty obiektu są wówczas we właściwej kolejności oznaczane w tabeli współrzędnych. W oknie tabeli, w ikonce "?", jest możliwość określenia co ma trafiać do schowka Windows - np. tylko Nr. Po kliknięciu ikonki Kopiuj do schowka w oknie tabeli współrzędnych, w schowku są w kolejnych wierszach nr punktów obiektu, np.:
@1356
@1357
@1358
@1359
Racja, ale jest prostsze rozwiązanie - wystarczy zrobić wydruk z edycji obiektu - wtedy łatwo się zaznacza kolumnę numerów:
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (43.98 KiB) Przejrzano 2000 razy
Pozdrawiam Jurek B.
jest to jakieś rozwiązanie. Ale gdyby kiedyś udało się wprowadzić kopiowanie w formacie numer-numer-numer to byłoby dużo łatwiej. Bo teraz trzeba wygenerować ten raport, a potem jeszcze to obrobić, żeby numery były w jednej linii i oddzielone myślnikiem.
Popieram, ewentualnie przy generowaniu wzde do budynku z bazy danych niech z automatu program odczytuje nr punktów
Też popieram. Przy przyjęciach kompleksów działek, opisy granic są niepotrzebnie czasochłonne ze względu na łatwość pomyłki przy numeracji. Taka opcja pomogłaby to jakoś ogarnąć.
Pozdrawiam
Ao
Ao