obiekt zamknięty- wstawienie powierzchni

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
marcinn
VIP
VIP

obiekt zamknięty- wstawienie powierzchni

Post autor: marcinn »

Czy można byłoby dodać funkcję opisu powierzchni obiektów zamkniętych? Coś na styl jak są opis opis do punktu, opis do linii... I tam dodać kolejną ikonkę opis do powierzchni. Przydałoby się coś do wstawiania powierzchni, bez zakładania baz danych. Super gdyby można było wybrać dokładność opisu oraz jednostki (hektary, ary, metry kwadratowe)
Multiprojekt-Geo
__
__

Re: obiekt zamknięty- wstawienie powierzchni

Post autor: Multiprojekt-Geo »

Popieram.
+ możliwość wyboru powierzchni 3D. :-)

Oraz aby nie zakładać nowego wątku czy jest możliwość aby powierzchnia podawana na dolnym pasku (po zaznaczeniu obiektu) była sumowana wraz z zaznaczaniem kolejnych obiektów.
Pozdrawiam.
R.N.
Damiien
__
__

Post autor: Damiien »

Popieram, obie propozycje są przydatne.
drelson
_____
_____

Post autor: drelson »

Multiprojekt-Geo pisze: 06 mar 2025, 16:28 Popieram.
+ możliwość wyboru powierzchni 3D. :-)

Oraz aby nie zakładać nowego wątku czy jest możliwość aby powierzchnia podawana na dolnym pasku (po zaznaczeniu obiektu) była sumowana wraz z zaznaczaniem kolejnych obiektów.
Pozdrawiam.
R.N.
Super pomysł, a dodatkowo czy można aby powierzchnia na pasku pojawiała się ta zredukowana ? Obecnie jest nie zredukowana. Załącznik.
A druga sprawa czy da się jakoś ścisnąć tak żeby ten informacje były widoczne nawet gdy otwarte są okna projekty i legenda ?
Załączniki
Zrzut ekranu 2025-03-08 151430.png
Zrzut ekranu 2025-03-08 151430.png (212.72 KiB) Przejrzano 2474 razy
Zrzut ekranu 2025-03-08 151502.png
Zrzut ekranu 2025-03-08 151502.png (141.61 KiB) Przejrzano 2474 razy
mach99
___
___

Post autor: mach99 »

Dobre pomysły
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Czy można byłoby dodać funkcję opisu powierzchni obiektów zamkniętych? Coś na styl jak są opis opis do punktu, opis do linii... I tam dodać kolejną ikonkę opis do powierzchni. Przydałoby się coś do wstawiania powierzchni, bez zakładania baz danych. Super gdyby można było wybrać dokładność opisu oraz jednostki (hektary, ary, metry kwadratowe)
Ciekawa propozycja ale wymaga napisania nowej funkcji "etykiet" dla obiektów powierzchniowych/liniowych, także tych bez bazy danych. Dodałem do listy życzeń.
To przekazałem do programisty, być może da się to tam umieszczać.
Super pomysł, a dodatkowo czy można aby powierzchnia na pasku pojawiała się ta zredukowana ? Obecnie jest nie zredukowana. Załącznik.
A druga sprawa czy da się jakoś ścisnąć tak żeby ten informacje były widoczne nawet gdy otwarte są okna projekty i legenda ?
Miejsce na dolnym pasku jest ograniczone, ale już na monitorze o rozdzielczości FHD (1920x1080) widać wszystko:
Zrzut ekranu 2025-03-12 095355.jpg
Zrzut ekranu 2025-03-12 095355.jpg (52.61 KiB) Przejrzano 2293 razy
Proszę informację o powierzchni na dolnym pasku traktować jedynie jako informację szacunkową, nie jest ona przeznaczona do wykorzystania w raportach, analizach itd. Nie można jej skopiować do schowka, zapisać jako raport itd. Jeśli potrzeba danych powierzchni, proszę korzystać np. z okna Informacje (CTRL-I).
Ostatnio zmieniony 13 mar 2025, 07:18 przez Jurek B., łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

marcinn pisze: 06 mar 2025, 12:02 Czy można byłoby dodać funkcję opisu powierzchni obiektów zamkniętych? Coś na styl jak są opis opis do punktu, opis do linii... I tam dodać kolejną ikonkę opis do powierzchni. Przydałoby się coś do wstawiania powierzchni, bez zakładania baz danych. Super gdyby można było wybrać dokładność opisu oraz jednostki (hektary, ary, metry kwadratowe)
Na razie zrobiliśmy tak jak to pokazane jest na tym filmie, czyli ułatwiliśmy tworzenie etykiet z dodatkowymi tekstami z bazy danych:
Pozdrawiam Jurek B.
chodys
____
____

Post autor: chodys »

Jurek B. pisze: 12 mar 2025, 10:04 Proszę informację o powierzchni na dolnym pasku traktować jedynie jako informację szacunkową, nie jest ona przeznaczona do wykorzystania w raportach, analizach itd. Nie można jej skopiować do schowka, zapisać jako raport itd. Jeśli potrzeba danych powierzchni, proszę korzystać np. z okna Informacje (CTRL-I).
Witam

Dla mnie akurat informacja o powierzchni zredukowanej jest bardzo ważna, bo przepisuję ją sobie do innego programu. Obecnie jak mam podział na 100 nowych działek, to każdą z nich muszę zaznaczyć 100 razy i tyle samo razy otworzyć i zamknąć okno Informacje, co jest czasochłonne i niewygodne. Skoro na pasku znajduje się informacja o powierzchni, to przecież może pokazywać się tam także powierzchnia zredukowana (np jak na załączniku). Dodatkowo fajnie by było jakby wyświetlały tam się jednocześnie która warstwa jest "wybrana" i "edytowalna", bo obecnie pokazuje się tylko jedna z nich, więc jeżeli mam wybrany jakiś obiekt i chcę wstawić napis, to nie wiem na jaką warstwę go wstawiam (tzn. która jest obecnie ustawiona jako edytowalna).
Załączniki
document.jpg
document.jpg (114.41 KiB) Przejrzano 2108 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Dla mnie akurat informacja o powierzchni zredukowanej jest bardzo ważna, bo przepisuję ją sobie do innego programu. Obecnie jak mam podział na 100 nowych działek, to każdą z nich muszę zaznaczyć 100 razy i tyle samo razy otworzyć i zamknąć okno Informacje, co jest czasochłonne i niewygodne.
W takiej sytuacji najlepiej zaznaczyć te wszystkie działki i zrobić raport z ich powierzchniami, a potem już robić co trzeba z nimi:
Zrzut ekranu 2025-03-17 184957.jpg
Zrzut ekranu 2025-03-17 184957.jpg (154.77 KiB) Przejrzano 2100 razy
Samo info o wartości pow. zredukowanej raczej ostatecznie wprowadzimy i tak.
Co do dodania informacji o nazwach warstw edytowalnej i wybieralnej, z tym nie ma szans, tam naprawdę jest mało miejsca, a nazwy warstw mogą być bardzo długie i nie będzie ich widać i tak. Sama informacja, która warstwa jest obecnie edytowalna, jest widoczna w legendzie - na czerwono. Osobiście zawsze mam włączoną legendę - jest tam wiele informacji i możliwości do wykorzystania.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ