dodawanie NOWEG punktu GRANICZNEGO

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
GEOGRAD
__
__

dodawanie NOWEG punktu GRANICZNEGO

Post autor: GEOGRAD »

Bardzo by się przydała opcja dodawania nowego punktu granicznego po przez modyfikację istniejącego.
tj.
Wchodzę na listę punktów w tabeli punktów i po prostu zmieniam identyfikator punktu i ewentualnie eykietę/numer.
Niby mogę tak zrobić ale dodany, zmodyfikowany w ten sposób punkt nie jest widoczny w module EGiB tj nie możemy zrobić protokołów, które wykonuje się na podstawie wykazu punktów.
W samym wykazie punktów po zaznaczeniu opcji wczytaj NOWE PUNKTY, MODYFIKOWANE PUNKTY system nie wczytuje żadnego punktu choć w tabeli roboczej punktów mamy datę utworzenia pierwotną i datę modyfikacji zgodną z datą zmiany.

Dlaczego potrzebne?

W mojej okolicy (wyk. podz., ustalenia, rozgr, w 5 powiatach) w okresie kiedy konwertowaliśmy mapę ewid. z analogu do wersji wektorowej w celu rozróżnienia punktów wektoryzowanych od obliczonych na osnowę stosowaliśmy rozróżnienie przez numer punktu, pkt obliczone/ustalone numerowane od 1 (jedynki), pkt z wektoryzacji mapy numerowane od 30000.

Obecnie w trakcie ustaleń, rozgraniczeń zmieniamy numerację (30000 na pierwszy wolny w obrębie). Sam nie wiem jak taką zmianę traktować, czy jest to nowy punkt czy modyfikacja istniejącego. Punkt nr "30000" leżący na trój miedzy ma przypisany operat z założenia ewidencji cechy nie-ustalony, nie-spełna, niestabilizowany.
Wstawiając nowy numer na tą samą trój-miedzę to czy punkt modyfikuję czy dodaję nowy punkt, chciał bym zachować historię tj operat (utworzenie pkt to operat z założenia) nowy numer z ustalenia.

Reasumując, najważniejsze żeby punkt dodany/zmodyfikowany przez zmianę identyfikatora był widoczny w module EGiB i zachował powiązania z działką.
GEOGRAD
__
__

Re: dodawanie NOWEG punktu GRANICZNEGO

Post autor: GEOGRAD »

dziękuję, już to mamy
ODPOWIEDZ