Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN
Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN
zauważyłem, że część plików daje się zaimportować, wcześniej wszystkie importowały się bez problemu,
Przesyłam dwa pliki do importu, 70-2016 importuje się a 74-2016 nie.
Przesyłam dwa pliki do importu, 70-2016 importuje się a 74-2016 nie.
- Załączniki
-
- 2016.zip
- (40.23 KiB) Pobrany 133 razy
a korzystał Pan z wersji testowej w której poprawiliśmy to rozpoznawanie kierunku czy może czekał Pan na wersję oficjalną ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Tak, korzystałem z wersji testowej i nie zauważyłem żadnych problemów.
Zaktualizowałem C-geo na drugim komputerze i obserwacje się zaimportowały ale kierunek bazy nie jest poprawnie wykrywany?
Zaktualizowałem C-geo na drugim komputerze i obserwacje się zaimportowały ale kierunek bazy nie jest poprawnie wykrywany?
Poprawione - w wersji testowejkasprol pisze:Tak, korzystałem z wersji testowej i nie zauważyłem żadnych problemów.
pozdrawiam
grzes
grzes
Wgrałem plik testowy i nadal występuje problem z poprawnym liczeniem mimośrodów, w załączeniu przesyłam pliki ze współrzędnym i obserwacjami zgranymi z rejestratora. C-geo nadal nie odczytuje poprawnie kierunku bazy przy liczeniu mimośrodów liniowych.
- Załączniki
-
- 74-2016.zip
- (32.95 KiB) Pobrany 160 razy
grzes pisze:Z tymi krzakami to raczej przypadek ze w poprzedniej wersji jest ok - bo nic nie bylo zmieniane.MarekOtt pisze: Import z Trimbla, wróciłem do poprzednich wersji programu, i wszystko działa poprawnie.
Zauważyłem też, że moduł źle sortuje wykaz punktów bazowych, co z kolei wpływa na kolejność występowania punktów w raporcie. Fakt, zmieniałem trochę daty pomiarów, ale mimo wszystko program powinien sobie sam przesortować te bazy, tak by kolejność punktów bazowych była taka sama jak pikiety. Na załączonym screenie widać o co mi chodzi.
Sortowanie baz z automatu nie do zrobienia - moge jedynie zaproponowac do testów (w wersji testowej) opcję samodzielnego przeciągania (najłatwiej chwytać wiersz w pierwszej kolumnie przed "Zaz."):
drag_drop.gif
Chyba nie do końca działa to "dragowanie".
http://youtu.be/XyMFxGNc1mM?hd=1
Proszę sprawdzić aktualną wersję testową.kasprol pisze:Wgrałem plik testowy i nadal występuje problem z poprawnym liczeniem mimośrodów, w załączeniu przesyłam pliki ze współrzędnym i obserwacjami zgranymi z rejestratora. C-geo nadal nie odczytuje poprawnie kierunku bazy przy liczeniu mimośrodów liniowych.
pozdrawiam
grzes
grzes
a mozna prosić to zadanie na grzes małpa xgeo.pl (i ew. plik zródłowy z instrumentu jesli nie bylo to testowane po zapisie i odczycie zadania) bo cos nie moge tego powtorzyc.
pozdrawiam
grzes
grzes
Poszłogrzes pisze:a mozna prosić to zadanie na grzes małpa xgeo.pl (i ew. plik zródłowy z instrumentu jesli nie bylo to testowane po zapisie i odczycie zadania) bo cos nie moge tego powtorzyc.
Zaznaczając punkt jako kontrolny osnowy 2D, w raporcie mimo wszystko pojawia się jego wysokość przy wyłączeniu "Drukuj H".
I od razu, można by było zapamiętywać wybór włączenia/wyłączenia drukowania H dla każdego następnego otworzenia dziennika RTN/RTK, niezależnie od projektu, tak jak to ma miejsce dla pozostałych opcji.
I od razu, można by było zapamiętywać wybór włączenia/wyłączenia drukowania H dla każdego następnego otworzenia dziennika RTN/RTK, niezależnie od projektu, tak jak to ma miejsce dla pozostałych opcji.
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (41.49 KiB) Przejrzano 6580 razy
jest w wersji testowejMarekOtt pisze:Zaznaczając punkt jako kontrolny osnowy 2D, w raporcie mimo wszystko pojawia się jego wysokość przy wyłączeniu "Drukuj H".
pozdrawiam
grzes
grzes
Czy jest możliwość stworzenia raportu w którym wszystkie pozycje byłyby w jednym wierszu?
Tak jak w załączniku to co jest zaznaczone kolorem czerwonym. Ewentualnie czy jest możliwość samemu wyedytować ten szablon?
Tak jak w załączniku to co jest zaznaczone kolorem czerwonym. Ewentualnie czy jest możliwość samemu wyedytować ten szablon?
- Załączniki
-
- Printing 21_36_291.jpg (195.35 KiB) Przejrzano 6534 razy
Pozdrawiam
mypal
mypal
Według mnie coś takiego nie jest dziennikiem pomiarowym. Rozumiem, że w dziennikach tachimetrycznych też usuwa Pan kolumny Hz V i D ?
Tak poważnie pytam, niezależnie od tego czy inna forma raportu by powstała.
Tak poważnie pytam, niezależnie od tego czy inna forma raportu by powstała.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Pełna zgoda. Przyrosty współrzędnych są częścią dziennika pomiarowego.
Czy jest możliwość stworzenia takiego "jednowierszowego" szablonu?
Pozdrawiam
mypal
mypal
Ale jak beda te wszystkie dane w jednej linijce to nijak sie to nie zmiesci na szerokosc kartkimypal pisze:Pełna zgoda. Przyrosty współrzędnych są częścią dziennika pomiarowego.
pozdrawiam
grzes
grzes
Używając np. czcionki century gothic w rozmiarze 6 mieści się bez problemu. Przykład w załączniku.
Myślę, że rozmiar 7 także by się zmieścił.
Myślę, że rozmiar 7 także by się zmieścił.
- Załączniki
-
- Mapa_ mapa 121-21a1.jpg (160.49 KiB) Przejrzano 6481 razy
Pozdrawiam
mypal
mypal
Ha!!! O to chodziło. Dziękuję pięknie. Wszystko się ładnie mieści nawet w rozmiarze 7.
Proponuję jeszcze przerobić na wersje jednowersową tabelę w odchyłkach na punktach kontrolnych.
Proponuję jeszcze przerobić na wersje jednowersową tabelę w odchyłkach na punktach kontrolnych.
Pozdrawiam
mypal
mypal
Jest w wersji testowej.mypal pisze: Proponuję jeszcze przerobić na wersje jednowersową tabelę w odchyłkach na punktach kontrolnych.
pozdrawiam
grzes
grzes
Świetna sprawa !!!
Jeśli tak fajnie Panowie działacie, to może dało by się zrobić coś aby przy przenumerowaniu pikiet - pikiety, które są przenumerowane mimiośrodowo też np. dopisywały się kropki z automatu tak jak w pikietach pomierzonych normalnie.
Jeśli tak fajnie Panowie działacie, to może dało by się zrobić coś aby przy przenumerowaniu pikiet - pikiety, które są przenumerowane mimiośrodowo też np. dopisywały się kropki z automatu tak jak w pikietach pomierzonych normalnie.
Ogólnie prze numerowanie mogło by być na wzór tych w tachimetri czy tabeli roboczej, czyli dodaj przedrostek, usuń przedrostek itp.kristof pisze:Świetna sprawa !!!
Coś jest jeszcze nie tak w zaznaczaniu wszystkich w bazie. po zaznaczeniu dziwnie przesuwa się obraz, co przez chwile powoduje dezorientacje. Lepiej chyba by było by po użyciu tej funkcji obraz pozostał bez zmian. No i ikonki (a raczej ich kolor) trochę nie jest zgodny z tym co mamy w pozostałych miejscach w c-geo, dlatego można by było też zamienić kolorami te ikonki i wtedy będzie zgodność.
Dzień dobry,
niestety ale nie udało mi się uzyskać takiego efektu przesuwania i zamieszania na ekranie przy zaznaczaniu wszystkich punktów. To występuje w tych ostatnich wersjach testowych czy było już przedtem ?
A co do różnego koloru i wyglądu ikon, to chodzi o np. takie różnice jak poniżej ?
Czyli np. przycisk z ,,ptaszkiem'' raz jest jasny, potem zielony, a jeszcze gdzie indziej niebieski ?
Jacek
niestety ale nie udało mi się uzyskać takiego efektu przesuwania i zamieszania na ekranie przy zaznaczaniu wszystkich punktów. To występuje w tych ostatnich wersjach testowych czy było już przedtem ?
A co do różnego koloru i wyglądu ikon, to chodzi o np. takie różnice jak poniżej ?
Czyli np. przycisk z ,,ptaszkiem'' raz jest jasny, potem zielony, a jeszcze gdzie indziej niebieski ?
Jacek
logis pisze:Dzień dobry,
iko1.png
iko2.png
Jacek
Jeśli chodzi o przesuwanie, po zaznaczeniu wszystkich punktów w danej bazie, widok dziennika przesuwa się do góry, myślę że nie potrzebnie. Chyba lepiej by było by pozostawał bez zmian.
Filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=5OtO3yjuGmk
Jeśli chodzi o ikonki, po prostu chodzi mi o zmianę kolorami ikon odpowiedzialnych za zaznaczanie (ptaszek, zaznacz odwrotnie odznacz wsyztskie itp). Czyli niebieskie by były czerwonymi, a czerwone niebieskimi. W tabeli roboczej ikony niebieskie odpowiedzialne są za zaznaczenie wszystkich punktów, a w dzienniku RTN/RTK dotyczą tylko wybranej bazy.
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (12.58 KiB) Przejrzano 6327 razy
Z dodaniem czegos nie powinno byc problemu - gorzej z pełnym przenumerowaniem.kristof pisze:Świetna sprawa !!!
pozdrawiam
grzes
grzes
Dzień dobry,
Jacek
Już zakumałem, ja szukałem innego efektuJeśli chodzi o przesuwanie, po zaznaczeniu wszystkich punktów w danej bazie, widok dziennika przesuwa się do góry, myślę że nie potrzebnie.
Jacek