W aktualnej testowej juz nie powinno sie przesuwaclogis pisze:Dzień dobry,Już zakumałem, ja szukałem innego efektuJeśli chodzi o przesuwanie, po zaznaczeniu wszystkich punktów w danej bazie, widok dziennika przesuwa się do góry, myślę że nie potrzebnie.
Jacek
Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN
Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN
pozdrawiam
grzes
grzes
Witam.
Jaka jest idea ustawienia typu punktu jako "pomocniczego". Jeśli nie ma żadnej, można by było ustawić tak, by punkt o typie pomocniczym, nie był wysyłany do raportu. Dużo mam takich pikiet których nie chcę w raporcie, ale jednak w toku dalszych obliczeń mogą być przydatne. Teraz ratuję się usuwaniem tych punktów i zapisywaniem oddzielne zadania.
>{}
Jaka jest idea ustawienia typu punktu jako "pomocniczego". Jeśli nie ma żadnej, można by było ustawić tak, by punkt o typie pomocniczym, nie był wysyłany do raportu. Dużo mam takich pikiet których nie chcę w raporcie, ale jednak w toku dalszych obliczeń mogą być przydatne. Teraz ratuję się usuwaniem tych punktów i zapisywaniem oddzielne zadania.
>{}
Domyślnie, punktami pomocniczymi są punkty wykorzystywane do pomiarów mimośrodowych. W tabeli pomiarów muszą one być, ale w ostatecznej tabeli końcowej z wykazem współrzędnych już ich nie ma (bo były tylko dla potrzeb obliczenia pikiety mimośrodowej).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Aha rozumiem. Dziękuję za odpowiedz. Nie zmienia to faktu że kolejny typ punktu by się przydał, taki który widniałby w dzienniku, a nie był wysyłany do raportu. Taki typowo pomocniczy, archiwalny czy jak go ta nazwać. :0.FaFaL pisze:Domyślnie, punktami pomocniczymi są punkty wykorzystywane do pomiarów mimośrodowych. W tabeli pomiarów muszą one być, ale w ostatecznej tabeli końcowej z wykazem współrzędnych już ich nie ma (bo były tylko dla potrzeb obliczenia pikiety mimośrodowej).
Popieram. Też kasuję i zapisuję nowe zadania i drukuję do operatu.
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Miałbym dwie propozycje zmian, jedna dotyczy Dziennika RTK/RTN, druga dodatkowej opcji w konfiguracji programu.
1. Dodanie w dzienniku RTK/RTN lub w konfiguracji raportów, osobnego ustawienia wielkości trzcionek dla dziennika RTK ( osobiście przed zrobieniem raportu zmieniam rozmiar czcionki na najmniejszy, aby wszystkie linie raportu wyglądały porządnie i wydruk nie był za długi).
2. W opcjach programu, w zakładce TERYT-u przydała by się opcja ponownego pobrania z serwera bazy TERYT, ponieważ C-geo na komputerze instalowałem dawno i przez ten czas zmianom uległa baza TERYT ( np. zlikwidowano gminę Święta Katarzyna a utworzono Siechnice) i aby mieć aktualną bazę trzeba by instalować ponownie C-geo.
1. Dodanie w dzienniku RTK/RTN lub w konfiguracji raportów, osobnego ustawienia wielkości trzcionek dla dziennika RTK ( osobiście przed zrobieniem raportu zmieniam rozmiar czcionki na najmniejszy, aby wszystkie linie raportu wyglądały porządnie i wydruk nie był za długi).
2. W opcjach programu, w zakładce TERYT-u przydała by się opcja ponownego pobrania z serwera bazy TERYT, ponieważ C-geo na komputerze instalowałem dawno i przez ten czas zmianom uległa baza TERYT ( np. zlikwidowano gminę Święta Katarzyna a utworzono Siechnice) i aby mieć aktualną bazę trzeba by instalować ponownie C-geo.
PrzemekN
Ad1. W wersji testowej dodana opcja ustawiania rozmiaru czcionkiPrzemekN pisze:Miałbym dwie propozycje zmian, jedna dotyczy Dziennika RTK/RTN, druga dodatkowej opcji w konfiguracji programu.
Ad2. Lista TERYT jest edytowalna - najprościej wiec samemu wprowadzić zmiane (Del - usuniecie, Insert - wstawienie rekordu)
pozdrawiam
grzes
grzes
Ot taka mała propozycja.
Może dało by się dodać do modułu możliwość podczytania pliku textowego z bazą punktów osnowy. Przydatne do porównywarki punktów kontrolnych. Aktualnie po każdym pomiarze punktu kontrolnego (2D i 3D) musimy przegrać współrzędne XYZ do tabeli roboczej, tak by moduł zaczytał współrzędne.
Przy okazji prosiłbym o poprawienie samej porównywarki, tak by po zmianie współrzędnych punktu kontrolnego, po kliknięciu ikonki oblicz, zaktualizowały się współrzędne w tabelce porównywania. Niestety nie zawsze się aktualizują automatycznie i trzeba to robić poprzez usunięcie numeru punktu, a następnie wpisaniu go na nowo.
Może przydało by się by moduł zapamiętywał ostatnio wybrane ustawienia w zakładce "Sposób wyznaczenia punktów". Korzystam tylko i wyłącznie z danych z C-GEO i za każdym razem muszę to zmienić i problemem jest gdy o tym zapomnę .
>{}MW
Może dało by się dodać do modułu możliwość podczytania pliku textowego z bazą punktów osnowy. Przydatne do porównywarki punktów kontrolnych. Aktualnie po każdym pomiarze punktu kontrolnego (2D i 3D) musimy przegrać współrzędne XYZ do tabeli roboczej, tak by moduł zaczytał współrzędne.
Przy okazji prosiłbym o poprawienie samej porównywarki, tak by po zmianie współrzędnych punktu kontrolnego, po kliknięciu ikonki oblicz, zaktualizowały się współrzędne w tabelce porównywania. Niestety nie zawsze się aktualizują automatycznie i trzeba to robić poprzez usunięcie numeru punktu, a następnie wpisaniu go na nowo.
Może przydało by się by moduł zapamiętywał ostatnio wybrane ustawienia w zakładce "Sposób wyznaczenia punktów". Korzystam tylko i wyłącznie z danych z C-GEO i za każdym razem muszę to zmienić i problemem jest gdy o tym zapomnę .
>{}MW
hmmm, do tego zawsze w C-GEO służy coś takiego jak "tabela podstawowa".MarekOtt pisze:Może dało by się dodać do modułu możliwość podczytania pliku textowego z bazą punktów osnowy. Przydatne do porównywarki punktów kontrolnych. Aktualnie po każdym pomiarze punktu kontrolnego (2D i 3D) musimy przegrać współrzędne XYZ do tabeli roboczej, tak by moduł zaczytał współrzędne.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Oho kompletnie zapomniałem o tej funkcji .. a rzeczywiście spełniała by tą funkcję o którą mi chodzi. Bardzo dziękuję za przypomnienie wiadomości chyba jeszcze z technikum .FaFaL pisze:hmmm, do tego zawsze w C-GEO służy coś takiego jak "tabela podstawowa".MarekOtt pisze:Może dało by się dodać do modułu możliwość podczytania pliku textowego z bazą punktów osnowy. Przydatne do porównywarki punktów kontrolnych. Aktualnie po każdym pomiarze punktu kontrolnego (2D i 3D) musimy przegrać współrzędne XYZ do tabeli roboczej, tak by moduł zaczytał współrzędne.
FaFaL pisze:hmmm, do tego zawsze w C-GEO służy coś takiego jak "tabela podstawowa".MarekOtt pisze:Może dało by się dodać do modułu możliwość podczytania pliku textowego z bazą punktów osnowy. Przydatne do porównywarki punktów kontrolnych. Aktualnie po każdym pomiarze punktu kontrolnego (2D i 3D) musimy przegrać współrzędne XYZ do tabeli roboczej, tak by moduł zaczytał współrzędne.
Niestety przy ustawionej tabeli podstawowej ze współrzędnymi punktów osnowy, nie są z niej podczytywane współrzędne punktów kontrolnych do Dzienniku RTK/RTN. Numery na pewno wpisuję poprawnie.
Dzień Dobry.
Prosiłbym o zwiększenie ilości znaków w polu kod. W programie do pomiarów stosuję kody indywidualne (dostosowane do opcji programu i upodobań), i ich kombinacje są czasami dość długie. Chodzi o to, że te kody oczywiście nie są zgodne z zestawem kodów w programie c-geo, przez co wstawiają się później do pola w tabeli kod2
Obecnie znaków w polu kod w module Dziennika raportów RTK/RTN jest 10, w związki z czym, są one ucinane, i traci się część informacji.
Wg instrukcji programu
"Indywidualny kod obiektu nie może być dłuższy niż 20 znaków. Jednak maksymalna długość wyrażenia w polu Kod to 42 znaki."
Osobiście takich długich kombinacji jeszcze nie stosowałem, ale w nielicznych przypadkach może się to zdarzyć, że będą potrzebne. A każdy użytkownik ma przecież swój zestaw kodów, których długości nie znamy.
Prosiłbym o zwiększenie ilości znaków w polu kod. W programie do pomiarów stosuję kody indywidualne (dostosowane do opcji programu i upodobań), i ich kombinacje są czasami dość długie. Chodzi o to, że te kody oczywiście nie są zgodne z zestawem kodów w programie c-geo, przez co wstawiają się później do pola w tabeli kod2
Obecnie znaków w polu kod w module Dziennika raportów RTK/RTN jest 10, w związki z czym, są one ucinane, i traci się część informacji.
Wg instrukcji programu
"Indywidualny kod obiektu nie może być dłuższy niż 20 znaków. Jednak maksymalna długość wyrażenia w polu Kod to 42 znaki."
Osobiście takich długich kombinacji jeszcze nie stosowałem, ale w nielicznych przypadkach może się to zdarzyć, że będą potrzebne. A każdy użytkownik ma przecież swój zestaw kodów, których długości nie znamy.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Tylko ze w czasie zapisu do pola kod2 i tak zostaną ucięte do 10 znakow - wiec mogą być tylko w samym dzienniku RTK dluzsze. Jesli to wystarczy to ile znakow ustawic?piotr j. pisze:Dzień Dobry.
pozdrawiam
grzes
grzes
W sumie to w samym raporcie taka zmiana niewiele daje. W takim wypadku okno kod2 w tabeli też musiałoby zostać zwiększone. W czasie opracowywanie mapy włączam sobie wyświetlanie opisu kod2 i wiem wtedy o co chodzi
Jeśli chodzi o zmianę wielkości okna, a co tam... niech będzie 50 . Od przybytku głowa nie boli . Skoro kombinacja znaków kodu może mieć 42 znaki, to te 50 będzie z lekkim zapasem.
Jeśli chodzi o zmianę wielkości okna, a co tam... niech będzie 50 . Od przybytku głowa nie boli . Skoro kombinacja znaków kodu może mieć 42 znaki, to te 50 będzie z lekkim zapasem.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Problem tylko w tym ze zapis do pola kod2 odbywa sie za posrednictwem naszego 10-cio znakowego pola kod. I zmiana wielkosci kod2 nic nie da bo i tak utnie. W wolnej chwili pomysle czy cos sie da z tym zrobic - na ten moment nie do przejscia.
pozdrawiam
grzes
grzes
Dzięki za informację. Cierpliwie będę czekał .
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
ILOŚĆ SATELIT W RAPORCIE
Czy jest jakaś możliwość wyłączenia umieszczania w raporcie danych o ilości satelit (pozycja jest pod ilością epok)?
Mój sprzęt nie podaje tych inf. w transmisji i wszędzie mam domyślnie zero a to nie zawsze jest dobrze widziane przez mądre głowy w ośrodkach.
Gdyby nie było nic to nie mam problemu a tak kłuje w oczy.
Mógłbym coś nawymyślać, ale to bez sensu i czasochłonne przy wielu pikietach, natomiast kasowanie całej kolumny jest szybsze ale często potrzebuję wykazać ilość epok.
Jak niewykonalne to wnioskuję:
- o taką opcję
- lub np. aby w raporcie pola zostały puste (bez zer). Wtedy tylko wystarczy ręcznie skasować nagłówek kolumny i po sprawie
Czy jest jakaś możliwość wyłączenia umieszczania w raporcie danych o ilości satelit (pozycja jest pod ilością epok)?
Mój sprzęt nie podaje tych inf. w transmisji i wszędzie mam domyślnie zero a to nie zawsze jest dobrze widziane przez mądre głowy w ośrodkach.
Gdyby nie było nic to nie mam problemu a tak kłuje w oczy.
Mógłbym coś nawymyślać, ale to bez sensu i czasochłonne przy wielu pikietach, natomiast kasowanie całej kolumny jest szybsze ale często potrzebuję wykazać ilość epok.
Jak niewykonalne to wnioskuję:
- o taką opcję
- lub np. aby w raporcie pola zostały puste (bez zer). Wtedy tylko wystarczy ręcznie skasować nagłówek kolumny i po sprawie
czy można by było wprowadzić:
a) zapamiętywanie ustawień zakładki "sposobu wyznaczenia punktów" (aktualnie zawsze z pliku pomiarowego)
b) aktualizacji obliczeń przyrostów (dx, dy, dz) po kliknięciu ikonki "oblicz" w zakładce punkty kontrolne (aktualnie po dokonaniu korekt punktów kontrolnych, przyrosty są obliczone dopiero po skasowaniu numeru punku osnowy, a następnie ponownym wpisaniu jego numeru)
c) w zakładce punkty kontrolne, przy wpisywaniu numeru punktu osnowy, gdy nie ma go w tabeli roboczej, nie są pobierane jego współrzędne z tabeli podstawowej (w której współrzędne punktu występują).
d) numeracja, przydała by się możliwość kasowania, dodawania przedrostku/przyrostku itp. Tak jak to jest np. w tabeli.
Ogólnie moduł ten jest już naprawdę bliski ideału. Co prawda ciężko było się do niego dostosować (bo niektóre funkcje działają inaczej niż w tabelach c-geo), ale gdy w końcu się udało, jest naprawdę bardzo przydatny i nie zamieniłbym go na żaden inny, proponowany przez konkurencję.
a) zapamiętywanie ustawień zakładki "sposobu wyznaczenia punktów" (aktualnie zawsze z pliku pomiarowego)
b) aktualizacji obliczeń przyrostów (dx, dy, dz) po kliknięciu ikonki "oblicz" w zakładce punkty kontrolne (aktualnie po dokonaniu korekt punktów kontrolnych, przyrosty są obliczone dopiero po skasowaniu numeru punku osnowy, a następnie ponownym wpisaniu jego numeru)
c) w zakładce punkty kontrolne, przy wpisywaniu numeru punktu osnowy, gdy nie ma go w tabeli roboczej, nie są pobierane jego współrzędne z tabeli podstawowej (w której współrzędne punktu występują).
d) numeracja, przydała by się możliwość kasowania, dodawania przedrostku/przyrostku itp. Tak jak to jest np. w tabeli.
Ogólnie moduł ten jest już naprawdę bliski ideału. Co prawda ciężko było się do niego dostosować (bo niektóre funkcje działają inaczej niż w tabelach c-geo), ale gdy w końcu się udało, jest naprawdę bardzo przydatny i nie zamieniłbym go na żaden inny, proponowany przez konkurencję.
Witam!
Co do punktu b) to jest taka możliwość. Trzeba zaznaczyć w tabeli dziennika punkty którym chcemy zmienić przyrosty i wcisnąć prawy klawisz myszy, wybrać "wczytaj współrzędne z tabeli roboczej-dla zaznaczonych pikiet" i wcisnąć ikonę obliczeń, gotowe.
Co do punktu b) to jest taka możliwość. Trzeba zaznaczyć w tabeli dziennika punkty którym chcemy zmienić przyrosty i wcisnąć prawy klawisz myszy, wybrać "wczytaj współrzędne z tabeli roboczej-dla zaznaczonych pikiet" i wcisnąć ikonę obliczeń, gotowe.
PrzemekN
Tak tak, bo źle się wyraziłem, nie chodziło mi o przyrosty, tylko odchyłki w punktach kontrolnych. Np. po dokonaniu pierwszego obliczenia i przypisaniu punktów osnowy do porównania, po zmianie punktów kontrolnych, tabela porównania się nie aktualizuje. Jedyną możliwością jest wtedy zrobienie "myku" z numeracja punktów osnowy. Np,. wykasowanie numeru i wpisanie go na nowo.PrzemekN pisze:Witam!
- Załączniki
-
- kont.JPG (55.98 KiB) Przejrzano 7047 razy
Pkt b) - w pełni popieram, też to zauważyłem (zapomniałem ostatnio opisać) i tak samo musiałem sobie radzić
Punkty a) (dla niektorych instrumentów), b) i d) są we wersji testowej. Natomiast c) wydaje mi się ze dziala OKMarekOtt pisze:czy można by było wprowadzić:
PS. Dzięki serdeczne za miłe słowa - 99% zasług należy do Rafała (FaFal)
pozdrawiam
grzes
grzes
Zauważyłem że od jakiegoś czasu program zapamiętuje tą opcję, problem jednak jest taki że nie zapamiętuje pozycji "Model geoidy". Do szczęścia brakuję już niewiele .MarekOtt pisze:Ot taka mała propozycja.
>{}MW
Geoidę proszę sobie przestawić w opcjach programu. Moduł RTK pobiera wybór właśnie z opcji.
Pozdrawiam Rafał Kocierz