Mam tam ustawioną, ale mimo to nie wczytuje tego ustawienia z opcji.FaFaL pisze:Geoidę proszę sobie przestawić w opcjach programu. Moduł RTK pobiera wybór właśnie z opcji.
Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN
Re: Uwagi, propozycje Dziennik RTK/RTN
U mnie w module jest zawsze ta geoida, która jest wybrana w opcjach programu - czy po zmianie geoidy wyłączył Pan moduł i potem ponownie go włączył?
Pozdrawiam Jurek B.
Nagrałem szybki film, pokazujący problem. Po wczytaniu pliku z obserwacjami, zmienia się geoida, mimo poprawnego ustawienia w opcjach i zaraz po włączeniu modułu.Jurek B. pisze:U mnie w module jest zawsze ta geoida, która jest wybrana w opcjach programu - czy po zmianie geoidy wyłączył Pan moduł i potem ponownie go włączył?
https://www.youtube.com/watch?v=4pN6moM ... tu.be&hd=1
Witam.
A nie jest tak, że moduł wczytuje model geoidy jaki jest użyty w kontrolerze. Ja wczytywałem pomiaryz Trimble R2, jak i Kolidy. Też mi się geoida zmieniała.
A nie jest tak, że moduł wczytuje model geoidy jaki jest użyty w kontrolerze. Ja wczytywałem pomiaryz Trimble R2, jak i Kolidy. Też mi się geoida zmieniała.
- Załączniki
-
- 1.png (83.28 KiB) Przejrzano 8764 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Potwierdzam wczytuje model geoidy jaki jest użyty w kontrolerze.
geobar pisze:Potwierdzam wczytuje model geoidy jaki jest użyty w kontrolerze.
Pytanie czy to prawidłowe działanie, skoro ustawiam że ma liczyć według danych z C-Geo, to po wczytaniu też chcę by robił to w/g geoidy ustawionej w C-Geo. W przeciwnym wypadku ustawiam by liczył na podstawie danych z kontrolera.
Te aktualne modele geoidy z kontrolera raczej są zgodne z obowiązującym modelem GUGiKu (u mnie w R2 jest). Jeśli model c-geo ...(stacje ASG-EUPOS) odpowiada modelowi obowiązującemu modelowi GUGiK to nie powinno różnicy. Jednak szczerze, to nie badałem jakie są różnice wysokości po zmianie tego modelu.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Na naszym terenie różnice są około 4-6 cm na wysokości. Z tego co pamietam, gdzieś na początku tego tematu, była informacja od Fafala że model geoidy C-Geo PL-ETRF2000 (Stacje ASG-EUPOS) jest zgodny z obowiązującym wydanym przez GUGiK.piotr j. pisze:Te aktualne modele geoidy z kontrolera raczej są zgodne z obowiązującym modelem GUGiKu (u mnie w R2 jest). Jeśli model c-geo ...(stacje ASG-EUPOS) odpowiada modelowi obowiązującemu modelowi GUGiK to nie powinno różnicy. Jednak szczerze, to nie badałem jakie są różnice wysokości po zmianie tego modelu.
Różnice nie mogą być aż tak duże. Kontroler ma wgrany inny model , jak obowiązujący.
Sam tworzyłem model do swojego kontrolera z obowiązującego od 2011 r modelu. U mnie, jeśli
są różnice miedzy obliczeniem w programie RTK/RTN C-Geo, a danymi z kontrolera to są rzędu milimetra.
Pozdrawiam
Sam tworzyłem model do swojego kontrolera z obowiązującego od 2011 r modelu. U mnie, jeśli
są różnice miedzy obliczeniem w programie RTK/RTN C-Geo, a danymi z kontrolera to są rzędu milimetra.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
maxim
maxim
Proszę zmienić to okno na tę opcję. Wtedy wysokości wczytają się takie jak w pliku z kontrolera. Zauważyłem, że zmiana modelu geoidy nie wywołuje żadnych przeliczeń wysokości. Dane są cały czas takie same jak w pliku. Przy zmianie geoidy jest komunikat o przekiczeniu współrzędnych, jednak one w tym wypadku się nie przeliczają. Przy obliczeniach z modelu geoidy c-geo rzeczywiście przybierają inne wartości.
- Załączniki
-
- 1.png (7.82 KiB) Przejrzano 8671 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
No tak ale w przypadku takiego ustawienia, nie ma możliwości obliczenia wektorów do współrzędnych (dorobienia obserwacji), dlatego mi zależy by korzystać z danych z C-Geo, które według programistów, posiadają parametry aktualne.piotr j. pisze:Proszę zmienić to okno na tę opcję. Wtedy wysokości wczytają się takie jak w pliku z kontrolera. Zauważyłem, że zmiana modelu geoidy nie wywołuje żadnych przeliczeń wysokości. Dane są cały czas takie same jak w pliku. Przy zmianie geoidy jest komunikat o przekiczeniu współrzędnych, jednak one w tym wypadku się nie przeliczają. Przy obliczeniach z modelu geoidy c-geo rzeczywiście przybierają inne wartości.
Być może mam w kontrolerze stary plik geoidy, ale tak naprawdę mi to nigdy nie przeszkadzało, bo zawsze obliczam ostateczną wysokość w c-geo, na podstawie geoidy PL-ETRF2000.
Potwierdzam ,że dzieje się tak , jak na filmie, czyli po wczytaniu następnego pliku następuje zamiana pliku geoidy na ten z kontrolera- tak jakby z automatu, a opcja jest bez zmian, a raport otrzymuje inf. o modelu geoidy z kontrolera.Nagrałem szybki film, pokazujący problem. Po wczytaniu pliku z obserwacjami, zmienia się geoida, mimo poprawnego ustawienia w opcjach i zaraz po włączeniu modułu.
pozdrawiam
Pozdrawiam
maxim
maxim
Proszę pobrać najnowszą wersję testową, powinno już być ok
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Następnie należy wprowadzić ręcznie model geoidy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- Nastepny krok to wprowadzenie modelu geoidy
- Przechwytywanie-2017051.JPG (16.15 KiB) Przejrzano 8652 razy
Pozdrawiam
maxim
maxim
Najnowsza aktualizacja nie rozwiązuje całkowicie problemu. Wczytywany plik ( u mnie rw5 ) narzuca z automatu plik geoidy kontrolera. Poruszenie opcji (sztuczne) "sposób wyznaczania punktów" daje efekt zmiany modelu.
- Załączniki
-
- Przechwytywanie-20170511.JPG (38.35 KiB) Przejrzano 8646 razy
Pozdrawiam
maxim
maxim
Tutaj źle podałem, gdyż wczytuję zadanie.Wczytywany plik ( u mnie rw5 )
pozdrawiam
Pozdrawiam
maxim
maxim
Najnowsza wersja testowa - u mnie jest już ok.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
U mnie liczy zgodnie ze "Sposobem wyznaczenia punktów"-opcja C-Geo, ale w raporcie pokazuje model geoidy z kontrolera.
pozdrawiam
pozdrawiam
Pozdrawiam
maxim
maxim
Dzisiejsza wersja z okolicy godziny 13 prawidłowo pokazuje model geoidy w nowo zaimportowanych plikach (przynajmniej u mnie na testowanym pliku RW5 działa prawidłowo). Jeśli u Państwa dalej jest nie tak, to proszę zamieszczać przykłady.
Czyli jeśli jest ustawione obliczenie z wykorzystaniem modelu geoidy z C-GEO i w takich ustawieniach importuje się nowe dane to program nie podmienia nazwy geoidy z pliku z danymi.
Czyli jeśli jest ustawione obliczenie z wykorzystaniem modelu geoidy z C-GEO i w takich ustawieniach importuje się nowe dane to program nie podmienia nazwy geoidy z pliku z danymi.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
W tej kolejności działa i nie podmienia nazwy geoidy.
pozdrowienia
pozdrowienia
Pozdrawiam
maxim
maxim
U mnie nie działa "znajdź położenie pomiarów". Przed ostatnimi aktualizacjami było dobrze.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Pozdrawiam
maxim
maxim
To nie aktualizacja c-geo tylko zmiany w geoportalu - w wersji testowej powinno juz dzialacmaxim pisze:U mnie nie działa "znajdź położenie pomiarów". Przed ostatnimi aktualizacjami było dobrze.![]()
Pozdrawiam
pozdrawiam
grzes
grzes
FaFaL pisze:Dzisiejsza wersja z okolicy godziny 13 prawidłowo pokazuje model geoidy w nowo zaimportowanych plikach (przynajmniej u mnie na testowanym pliku RW5 działa prawidłowo). Jeśli u Państwa dalej jest nie tak, to proszę zamieszczać przykłady.
Niestety dalej u mnie nie działa.
W opcjach programu geoida ustawiona na PL-ETRF2000/ep.2011 (stacje ASG-EUPOS), po wczytaniu pliku z Trimbla JXL, geoida zmienia się na PL_2011, mimo że sposób wyznaczenia jest na podstawie C-geo. W raporcie też PL_2011

Akurat jxl został przeoczony - dziś będzie aktualizacjaMarekOtt pisze:
Niestety dalej u mnie nie działa.
W opcjach programu geoida ustawiona na PL-ETRF2000/ep.2011 (stacje ASG-EUPOS), po wczytaniu pliku z Trimbla JXL, geoida zmienia się na PL_2011, mimo że sposób wyznaczenia jest na podstawie C-geo. W raporcie też PL_2011.
pozdrawiam
grzes
grzes
Co oznacza ten błąd przy imporcie pliku JXL z Trimbla:
- Załączniki
-
- 1.JPG (25.89 KiB) Przejrzano 8236 razy