Pare propozycji zmian i udogodnien
Re: Pare propozycji zmian i udogodnien
Proszę o wprowadzenie możliwości powiększania tego okna, w szczególności możliwości rozszerzenia okienka ścieżek projektu. Niestety jest za wąskie by można było zobaczyć pełne ścieżki, co utrudnia prace.
Dziękuję.
Dziękuję.
- Załączniki
-
- Przechwytywanie1.JPG (81.29 KiB) Przejrzano 7456 razy
Proszę o dodanie opcji importu wybranych współrzędnych z innego projektu C-Geo, bez konieczności zamykania bieżącego projektu.
Niestety takiej funkcji nie da się zrobić w obecnej strukturze programu.Proszę o dodanie opcji importu wybranych współrzędnych z innego projektu C-Geo, bez konieczności zamykania bieżącego projektu.
Pozdrawiam Jurek B.
kiedy w tym miesiącu ukaże się aktualizacja
A dlaczego Pan pyta?kiedy w tym miesiącu ukaże się aktualizacja
Pozdrawiam Jurek B.
Jeśli chodzi o import np przez plik txt to da się zrobić. Otwieram c-geo (projekt docelowy), klikam jeszcze raz ikonkę i otwieram drugie c-geo (projekt źródłowy). W projekcie źródłowym zaznaczam i eksportuję punkty do txt. Domyślnie jest proponowany katalog z projektem docelowym. Później import txt.kasprol pisze:Proszę o dodanie opcji importu wybranych współrzędnych z innego projektu C-Geo, bez konieczności zamykania bieżącego projektu.
MarekOtt pisze:Warto by było się też zastanowić nad edytorem wypełnienia obiektu skarpami. Przy bardzo złożonych (długich) skarpach ciężko się je edytuje. Szczególnie okno w którym jest podgląd skarpy mogło by być większe (lub zwyczajnie możliwość własnego ustawienia jego wielkości poprzez rozciągnięcie okna). Przydała by się też możliwość przybliżania i przesuwania za pomocą myszki, a nie tak jak dotychczas tylko guzikami.
Chciałem zapytać, czy można liczyć w najbliższym czasie na poprawę tej funkcji. Znowu czeka mnie kilkadziesiąt wypełniania skarp o długości paruset metrów każda i na samą myśl ... L4 ?
Właśnie robię takie długie skarpy... oj przydało by się, przydało...
Pozdrawiam
MarekOtt pisze:Proszę o wprowadzenie możliwości powiększania tego okna, w szczególności możliwości rozszerzenia okienka ścieżek projektu. Niestety jest za wąskie by można było zobaczyć pełne ścieżki, co utrudnia prace.
Dziękuję.
O i tutaj też przydała by się możliwość rozszerzenia, bo nie widać ścieżek projektów.
- Załączniki
-
- Przechwytywanie_2.jpg (83.77 KiB) Przejrzano 7188 razy
a propos długich nazw projektów i przykrótkich okien, czy można by było zrobić wyświetlanie pełnej nazwy projektu "w dymku" po najechaniu kursorem? Tak jak jest to przy ikonach. Rozwiązałoby sprawę i nie trzeba by było ruszać okien, np. przy eksporcie między projektami.
- Załączniki
-
- Schowek01.gif (20.59 KiB) Przejrzano 7114 razy
Fajny pomysł, tylko że ja potrzebowałbym czegoś takiego w liście projektów i legendzie, gdzie jeżeli mam dłuższą nazwę projektu (tabeli) lub warstwy (albo nazwy wczytanego rastra), to trzeba rozciągać okno. Byłoby to spore ułatwienie.tuvalu pisze:a propos długich nazw projektów i przykrótkich okien, czy można by było zrobić wyświetlanie pełnej nazwy projektu "w dymku" po najechaniu kursorem? Tak jak jest to przy ikonach. Rozwiązałoby sprawę i nie trzeba by było ruszać okien, np. przy eksporcie między projektami.
Pozdrawiam
Witam,
proszę o zamianę miejsc identyfikatora i nazwy - tak aby było to zgodne i spójne z podpisem - w wykazie współrzędnych punktów granicznych.
Można by było też dodać nawiasy kwadratowe do numerów ID.
proszę o zamianę miejsc identyfikatora i nazwy - tak aby było to zgodne i spójne z podpisem - w wykazie współrzędnych punktów granicznych.
Można by było też dodać nawiasy kwadratowe do numerów ID.
- Załączniki
-
- screen1.jpg (19.08 KiB) Przejrzano 7042 razy
pozdrawiam
arttiq
arttiq
Do testów (dziala tez kolko myszki)MarekOtt pisze:MarekOtt pisze:Warto by było się też zastanowić nad edytorem wypełnienia obiektu skarpami. Przy bardzo złożonych (długich) skarpach ciężko się je edytuje. Szczególnie okno w którym jest podgląd skarpy mogło by być większe (lub zwyczajnie możliwość własnego ustawienia jego wielkości poprzez rozciągnięcie okna). Przydała by się też możliwość przybliżania i przesuwania za pomocą myszki, a nie tak jak dotychczas tylko guzikami.
Chciałem zapytać, czy można liczyć w najbliższym czasie na poprawę tej funkcji. Znowu czeka mnie kilkadziesiąt wypełniania skarp o długości paruset metrów każda i na samą myśl ... L4 ?
pozdrawiam
grzes
grzes
1.) Przy zbliżeniu na dany fragment skarpy i po kliknięciu np. strzałki początek+, obraz podglądu wraca do "pokarz wszystko". Lepiej by było gdyby pozostawał "na podglądzie" po wcześniejszym ustawieniu zbliżonego miejsca.grzes pisze:Do testów (dziala tez kolko myszki)MarekOtt pisze:MarekOtt pisze:Warto by było się też zastanowić nad edytorem wypełnienia obiektu skarpami. Przy bardzo złożonych (długich) skarpach ciężko się je edytuje. Szczególnie okno w którym jest podgląd skarpy mogło by być większe (lub zwyczajnie możliwość własnego ustawienia jego wielkości poprzez rozciągnięcie okna). Przydała by się też możliwość przybliżania i przesuwania za pomocą myszki, a nie tak jak dotychczas tylko guzikami.
2.) Brakuje jeszcze możliwości rozciągnięcia tego całego okna wypełnienia warstwy, by można sobie było większy podgląd na ekranie ustawić.
Ogólnie jednak jest już blisko ideału.
Kolejne przybliżenie do ideałuMarekOtt pisze:
1.) Przy zbliżeniu na dany fragment skarpy i po kliknięciu np. strzałki początek+, obraz podglądu wraca do "pokarz wszystko". Lepiej by było gdyby pozostawał "na podglądzie" po wcześniejszym ustawieniu zbliżonego miejsca.
2.) Brakuje jeszcze możliwości rozciągnięcia tego całego okna wypełnienia warstwy, by można sobie było większy podgląd na ekranie ustawić.
Ogólnie jednak jest już blisko ideału.
pozdrawiam
grzes
grzes
A mi brakuje możliwości zapamiętania położenia i rozmiaru okna, tak jak to jest w innych oknach.
Pozdrawiam
Poniżej historyjka obrazkowa jak to zrobić i załącznik w postaci spakowanego zmodyfikowanego wzoru raportu ( do zapisu w katalogu C-GEO\BIN).proszę o zamianę miejsc identyfikatora i nazwy - tak aby było to zgodne i spójne z podpisem - w wykazie współrzędnych punktów granicznych.
Można by było też dodać nawiasy kwadratowe do numerów ID
Gdy samemu się modyfikuje wzór, należy pamiętać o tym by na końcu wykonać zapis pliku.
- Załączniki
-
- wykaz_wsp.rar
- (1.29 KiB) Pobrany 161 razy
-
- rrr.png (41.02 KiB) Przejrzano 6936 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Dodanemarioo pisze:A mi brakuje możliwości zapamiętania położenia i rozmiaru okna, tak jak to jest w innych oknach.
pozdrawiam
grzes
grzes
Wydaje mi sie ze teraz juz jest OK. Teraz wypelnianie skarp to przyjemnosc . Az dziwne ze nokomu wczesniej to nie przeszkadzalo.
Dziekuję.
Dziekuję.
No to idąc za ciosem wypadałoby udoskonalić pozostałe okna wypełniania obiektów
Przy okazji może da się zrobić wypełnianie schodów o takich kształtach?:
Przy okazji może da się zrobić wypełnianie schodów o takich kształtach?:
Pozdrawiam
Pare propozycji zmian i udogodnien
1. Często mam sytuację kiedy na edytowanej mapie mam około 30-40 warstw z których tylko kilka lub kilkanaście ma być widocznych na mapie przeznaczonej dla zamawiającego. Przy eksporcie do dxf/ dwg muszę powtórzyć jeszcze raz "wygaszanie" warstw których nie chcę z różnych powodów wyeksportować . W eksporcie do dxf/dwg brakuje mi opcji w której program domyślnie proponuje eksport tylko warstw aktualnie widocznych w oknie mapy.
2. Przy transformacji rastrów należy " ręcznie" wskazać katalog źródłowy i docelowy czy można domyślnie przyjąć, że jest to katalog rastry tabeli roboczej ?
3. Często korzystam z z możliwości przybliżonego pomiaru odległości na mapie ( tzw. linijka) czasem przydałaby się możliwość pomiaru powierzchni w podobny sposób.
2. Przy transformacji rastrów należy " ręcznie" wskazać katalog źródłowy i docelowy czy można domyślnie przyjąć, że jest to katalog rastry tabeli roboczej ?
3. Często korzystam z z możliwości przybliżonego pomiaru odległości na mapie ( tzw. linijka) czasem przydałaby się możliwość pomiaru powierzchni w podobny sposób.
Proszę nacisnąć prawy klawisz myszki w oknie eksportu - tam jest wybór jakie warstwy mają być zaznaczone.1. Często mam sytuację kiedy na edytowanej mapie mam około 30-40 warstw z których tylko kilka lub kilkanaście ma być widocznych na mapie przeznaczonej dla zamawiającego. Przy eksporcie do dxf/ dwg muszę powtórzyć jeszcze raz "wygaszanie" warstw których nie chcę z różnych powodów wyeksportować . W eksporcie do dxf/dwg brakuje mi opcji w której program domyślnie proponuje eksport tylko warstw aktualnie widocznych w oknie mapy.
Pozdrawiam Jurek B.
Dziękuję. Tuman ze mnie.
wydaje mi się że obecnie jest ok, bo lokalizacja rastrów to niekoniecznie katalog Raster w folderze tabeli roboczej, więc i tak wówczas trzeba będzie go wskazać ręcznie.2. Przy transformacji rastrów należy " ręcznie" wskazać katalog źródłowy i docelowy czy można domyślnie przyjąć, że jest to katalog rastry tabeli roboczej ?
To faktycznie warto wprowadzić - mam to już na liście do zrobienia, może uda się w najbliższej aktualizacji.3. Często korzystam z możliwości przybliżonego pomiaru odległości na mapie ( tzw. linijka) czasem przydałaby się możliwość pomiaru powierzchni w podobny sposób.
Pozdrawiam Jurek B.
Folder raster ( z rastrami zródłowymi i transformowanymi) w tabeli roboczej usprawnia wykonywanie kopii tabeli. Robię kopię tabeli i w kopii mam od razu potrzebne rastry i nie muszę ich szukać w innych lokalizacjach i oddzielnie kopiować - stąd ta propozycja.