Legenda

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
marcinn
VIP
VIP

Legenda

Post autor: marcinn »

Czy można dodać w liście Legenda, poniżej folderów "WIDOKI","MAPY W TLE"- folder "stan legendy" ? Działałoby to w ten sposób, że temu folderowi ustawiamy domyślną ścieżkę zapisu/odczytu. Znacznie by to ułatwiło pracę. Ja zrobiłem sobie jeden szablon do aktualizacji i inwentaryzacji, bo Ośrodek co chwile dorzuca nowe warstwy i muszę pracować na jednym szablonie, żeby nie mieć bałaganu. Korzystałbym z zapisu i odczytu stanu legendy, ale jest ono uciążliwe- za każdym razem ścieżka jest do projektu. Gdyby był taki folder z możliwością ustawienia ścieżki zapisu, to wrzuciłbym sobie to do folderu z szablonami. Stany legendy wyglądałyby tak jak w folderze "WIDOKI" i dwuklikiem w dany stan legendy- już mam ustawiony dany stan legendy. Na pewno dużo osób ma jakieś swoje zdefiniowane wartości wyświetlania warstw i wydaje mi się, że każdemu by to upiększyło pracę :)
Widziałbym do w ten sposób:
legenda.png
legenda.png (13.08 KiB) Przejrzano 3854 razy
P.S. Odnośnie widoków- jeżeli zapiszemy widok za pomocą ikonki z paska narzędzi to trzeba wyłączyć i włączyć ponownie mapę, żeby pojawił się w oknie legendy>widoki
Jest jeszcze taki błąd, że w oknie legendy możemy dodać widoki o tym samych nazwach- nie są one nadpisywane, a w oknie ikonki z paska narzędzi wyświetlany jest tylko jeden. Obrazek poniżej
widok.png
widok.png (16.67 KiB) Przejrzano 3854 razy
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Re: Legenda

Post autor: FaFaL »

Co do PS. Czy nie wystarczy użyć opcji odśwież z menu pod prawym przyciskiem myszki ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP

Odświeżanie nic nie daje. No i jest też ten problem z możliwością zapisu widoku z taką samą nazwą.
marcinn
VIP
VIP

Ponawiam pytanie o dodanie możliwości stan legendy z postu poniżej.
Czy dałoby się udoskonalić legendę o samozamykanie folderów? Działałoby to w ten sposób, że w legendzie po naciśnięciu przycisku "Home" oprócz tego, że wskaźnik ląduje na samej górze na pozycji "Warstwy" to automatycznie zamykałoby wszystkie foldery. Jeżeli mamy dużo warstw i trochę folderów to uciążliwe jest ciągłe zamykanie ich, żeby zaglądnąć do innych.
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team

Post autor: Wojtek P. »

Hmm no u mnie zapisuje widok pod tą samą nazwą bez problemu, a odświeżanie legendy zamyka wszystkie drzewka warstw (mam wersję testową)
-To serve and protect-
marcinn
VIP
VIP

Do zapisu widoku nie mam nic- wszystko jest w porządku. Chodziło mi tu o stworzenie folderu "stan legendy", żeby była ona podpinana razem ze ścieżką zapisu do szablonu mapy- ułatwiłoby to przy nowo zakładanych mapach ustawianie domyślnych widoków. W jednym szablonie można mieć wszystkie warstwy i jednym kliknięciem można wyświetlić sobie np. samą ewidencję, gesut itd.... Opisałem to dokładnie 4 posty niżej.
A odnośnie odświeżania- działa. Nie wpadłem na to, że odświeżanie zamyka foldery- dzięki!
PUG
____
____

Post autor: PUG »

...a nie lepiej byłoby utworzyć kilka szablonów np. dla GESUT, EGiB, BDOT500 i przy zakładaniu nowej tabeli wybierać odpowiedni szablon?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze:Do zapisu widoku nie mam nic- wszystko jest w porządku. Chodziło mi tu o stworzenie folderu "stan legendy", żeby była ona podpinana razem ze ścieżką zapisu do szablonu mapy- ułatwiłoby to przy nowo zakładanych mapach ustawianie domyślnych widoków. W jednym szablonie można mieć wszystkie warstwy i jednym kliknięciem można wyświetlić sobie np. samą ewidencję, gesut itd.... Opisałem to dokładnie 4 posty niżej.
A odnośnie odświeżania- działa. Nie wpadłem na to, że odświeżanie zamyka foldery- dzięki!
W sumie to ten pomysł nie jest zły - dodam do listy do zrobienia.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP

Świetnie! Dobrze byłoby, żeby stany legendy były zapisywane razem z szablonem. Wtedy po wczytaniu szablonu mamy od razu stworzone przez siebie legendy. Nie wiem jak będzie się to zachowywać w miarę uaktualniania szablonu, tzn. wyobrażam sobie taką sytuację:
1. tworzymy swój własny szablon. Ma on np. 150 warstw. Zapisuje stan legendy na różne opcje: np. ewidencja, mapa zasadnicza itp.
2. korzystam z szablonu, ale dochodzą nowe warstwy. Wtedy może byłby problem z wyświetlaniem warstw, które w między czasie się pojawiły, a nie został zapisany stan legendy (z nowymi warstwami).

Ale wydaje mi się, że byłoby tak jak w przypadku widoku mapy- jeżeli zapiszemy jakiś widok i w międzyczasie zostaną dodane nowe warstwy, to po wczytaniu widoku są one domyślnie widoczne.
ODPOWIEDZ