Mam problem podczas wykonywania mapy do celów projektowych w zadanym zakresie aktualizacji. Mapę wykonuję za pomocą edytora mapy obiektowej. Problem pojawia się gdy muszę zaznaczyć na mapie obiekt, który zgodnie z edytorem mapy obiektowej musi być obiektem zamkniętym, a ja tworząc mapę w podanym zakresie nie jestem w stanie zamknąć tego obiektu. Dlatego, w takim przypadku zamykam obiekt, by następnie go zaznaczyć i rozgrupować na odcinki. To jedyny sposób by np. droga, alejka przebiegająca przez zakres aktualizacji był oznaczona jako obiekty otwarte.
Wszystko jest OK, dopóki nie trzeba takiego obiektu usunąć/edytować, wtedy każdy odcinek jeden po drugim trzeba usuwać, co przy drogach składających się z kilkudziesięciu załamań, jest nieco karkołomne.
Dlatego może dało by się mimo wszystko do każdego obiektu, który z definicji BDOT500 musi być obiektem zamkniętym, zrobić wyjątek by jednak można było go narysować także obiektem otwartym.
Drugi problem to opisywanie obiektów za pomocą edytora mapy obiektowej, czy dało by radę by po zmianie standardowych ustawień (wiem także że wynikają one z BDOT500) przy następnym wstawianiu tekstu były one już ustawione (głównie tu chodzi o rozmiar czcionki, nazwę czcionki i mimo wszystko kursywa

Pozdrawiam