Legenda z mapy
Legenda z mapy
Pytali się nas użytkownicy o funkcję generowania legendy mapy - ze spisem i przedstawieniem użytych symboli i stylów linii. Dodaliśmy coś takiego - czy jest to ok i będzie przydatne?
Nowa funkcja oczywiście dostępna jest w wersji testowej.
Nowa funkcja oczywiście dostępna jest w wersji testowej.
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (232.94 KiB) Przejrzano 8456 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Re: Legenda z mapy
Super, choć pewnie trzeba popracować nad kosmetyką. Nad rozmiarem symboli. Aktualnie wszystkie są rozciągane do określonego wymiaru, czyli mała kropeczka przeradza się w sporej wielkości wypełniony okrąg. Czyli duże symbole powinny być skalowane, ale małe zostawiamy w ich naturalnym rozmiarze. Dodatkowo ta lista może być długa, dlatego powinien być wybór liczby kolumn.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
pobrałem aktualizację ale nie widzę tej ikonki
W menu "rysowanie"
- Załączniki
-
- Bez tytułu.png (47.4 KiB) Przejrzano 8366 razy
-To serve and protect-
znalazłem ale w sekcji dostępne ikony. Tak na marginesie było by wygodnie gdyby ikonki przy ustawianiu pasków narzędzi miały opisy
aktualizacja kwietniowa
wstawianie legendy na mapę bardzo przydatne. Ale małe zastrzeżenie. Wszystkie linie bez względu jak wyglądają na mapie przyjmują czarny kolor i nie uwzględniają grubości linii. Mam linię ograniczającą zakres oraz treść planu zagospodarowania i nie mogę umieścić ich tą funkcją gdyż nie można zmienić koloru linii
Witam
Jakiś czas temu pisałem prośbę o utworzenie takiej funkcji. Dzisiaj ściągałem aktualizacje i jest. Brawo i szacun dla zespołu,czasami trzeba trochę poczekać ale widzę pomysły na usprawnienie pracy są brane pod uwagę. Teraz kilka słów na temat oczekiwań
- trzeba popracować nad symbolami drzewo i zawór są w legendzie tej samej wielkości, symbole powinny być różnej wielkości tak jak na mapie
- nie tworzy się legenda dla warstw które sam sobie utworzyłem o niestandardowych nazwach np. zakres opracowania MDCP
- chciałbym mieć wybór dla których warstw ma się utworzyć legenda np po naciśnięciu legendy otwiera się okienko tak jak przy przenoszeniu kodów na poszczególne warstwy i przenosimy z lewej strony (wykaz warstw w mapie) na prawą stronę (warstwy które mają być w legendzie)
- nie wiem dlaczego ale nie tworzy się legenda dla sieci gesut
- na mapie drzewa mam w kolorze zielonym a w legendzie w kolorze czarnym
- przydałoby się funkcja twórz legendę dla warstw które są w mapie widoczne
- cudem techniki byłaby legenda dynamiczna tak jak jest to w przypadku innych programów tzn. kasujemy warstwę z projektu - kasuje się opis w legendzie, zmieniamy kolor warstwy w mapie - zmienia się kolor w legendzie
na razie chyba wystarczy większość tych funkcji działa w oknie legenda mapy które można otworzyć i mamy tam warstwy z projektu, może jak by to jakoś połączyć ze sobą ?
Jakiś czas temu pisałem prośbę o utworzenie takiej funkcji. Dzisiaj ściągałem aktualizacje i jest. Brawo i szacun dla zespołu,czasami trzeba trochę poczekać ale widzę pomysły na usprawnienie pracy są brane pod uwagę. Teraz kilka słów na temat oczekiwań
- trzeba popracować nad symbolami drzewo i zawór są w legendzie tej samej wielkości, symbole powinny być różnej wielkości tak jak na mapie
- nie tworzy się legenda dla warstw które sam sobie utworzyłem o niestandardowych nazwach np. zakres opracowania MDCP
- chciałbym mieć wybór dla których warstw ma się utworzyć legenda np po naciśnięciu legendy otwiera się okienko tak jak przy przenoszeniu kodów na poszczególne warstwy i przenosimy z lewej strony (wykaz warstw w mapie) na prawą stronę (warstwy które mają być w legendzie)
- nie wiem dlaczego ale nie tworzy się legenda dla sieci gesut
- na mapie drzewa mam w kolorze zielonym a w legendzie w kolorze czarnym
- przydałoby się funkcja twórz legendę dla warstw które są w mapie widoczne
- cudem techniki byłaby legenda dynamiczna tak jak jest to w przypadku innych programów tzn. kasujemy warstwę z projektu - kasuje się opis w legendzie, zmieniamy kolor warstwy w mapie - zmienia się kolor w legendzie
na razie chyba wystarczy większość tych funkcji działa w oknie legenda mapy które można otworzyć i mamy tam warstwy z projektu, może jak by to jakoś połączyć ze sobą ?
czy coś dzieje się w temacie. Brak w legendzie kolorów oraz wykazywania np linii dla zakresu opracowania (dołożona warstwa i nietypowa linia), dla elementów planu zagosp. także dołożona warstwa i nietypowa linia w zasadzie powoduje, że przydatność funkcji jest problematyczna, a przydałaby się bardzo. Szczególnie te nietypowe i to kolorach linie są istotne gdyż te właśnie w legendzie są najważniejsze.
Dzień dobry.
Czy w programie jest jakaś możliwość dodania do legendy z mapy pola ze szrafurą? Oprócz użytych symboli i linii chciałbym dodać do legendy objaśnienie co dany szraf oznacza.
Michał
Czy w programie jest jakaś możliwość dodania do legendy z mapy pola ze szrafurą? Oprócz użytych symboli i linii chciałbym dodać do legendy objaśnienie co dany szraf oznacza.
Michał
Rozumiem, że chodzi o szrafury typu zadrzewienie, trawnik, cmentarz?
Pozdrawiam Jurek B.
Właśnie nie. Mam taką sytuację, że robię analizę własności działek i "wypełniam" je kolorami. Chciałbym umieścić w legendzie prostokąt z odpowiednim wypełnieniem i opisem.