Baza danych - raport definiowany przez użytkownika
Baza danych - raport definiowany przez użytkownika
Dzień Dobry.
Czy idzie rozszerzyć funkcje edytora raportów definiowanych przez użytkownika w bazie danych o możliwość wprowadzenia danych z pola użytkownika z opisu projektu/tabeli.
Dziękuję i pozdrawiam.
Czy idzie rozszerzyć funkcje edytora raportów definiowanych przez użytkownika w bazie danych o możliwość wprowadzenia danych z pola użytkownika z opisu projektu/tabeli.
Dziękuję i pozdrawiam.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Re: Baza danych - raport definiowany przez użytkownika
Dzień dobry, dodane w wersji testowej.
Pozdrawiam Jurek B.
Dzień Dobry.
Mam prośbę dotyczącą możliwości dodania do raportu zmiennej, dla generowania daty utworzenia dokumentu oraz Id zgłoszenia [KERG] z opisu projektu.
Dziękuję.
Mam prośbę dotyczącą możliwości dodania do raportu zmiennej, dla generowania daty utworzenia dokumentu oraz Id zgłoszenia [KERG] z opisu projektu.
Dziękuję.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Dodaliśmy w wersji testowej.
Pozdrawiam Jurek B.
W raportach wykonywanych z okna bazy danych (Wykaz zmiany danych ewidencyjnych działki), przy próbie wstawienia pola z powierzchnią ewidencyjną (PEW), raport wstawia ją w m2, pomimo że jest wyświetlana w ha. W pliku giv te powierzchnie się podawane co prawda w m2, ale po imporcie do c-geo, w oknie bazy danych następuje przeskalowanie na hektary. Można wprowadzić takie poprawki, aby w raporcie też była ta wartość podana w ha?
- Załączniki
-
- 1.png (33.04 KiB) Przejrzano 6824 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Obecnie można sobie poradzić tylko w dwojaki taki sposób:
1. zmienić jednostki powierzchni na m2 i dokładność na 1m2.
2. bez zmiany jednostek powierzchni dodać nowe pole typu rzeczywistego do bazy danych, skopiować do tego pola dane z pola PEW i zmodyfikować wzór raportu by podawana była wartość nowego pola - będzie ok.
Jeśli żadne z tych rozwiązań nie będzie satysfakcjonujące, programiście przekażę by spróbował jakoś inaczej to zrobić ale może to być trudne.
1. zmienić jednostki powierzchni na m2 i dokładność na 1m2.
2. bez zmiany jednostek powierzchni dodać nowe pole typu rzeczywistego do bazy danych, skopiować do tego pola dane z pola PEW i zmodyfikować wzór raportu by podawana była wartość nowego pola - będzie ok.
Jeśli żadne z tych rozwiązań nie będzie satysfakcjonujące, programiście przekażę by spróbował jakoś inaczej to zrobić ale może to być trudne.
Pozdrawiam Jurek B.
Niestety obie metody są nieskuteczne. Dla każdego pola z bazy danych, wstawia się wartość w m2, przy ustawieniach programu na ha. Dodatkowo testowałem z polami definiowanymi przez cgeo dla warstwy działek, tj. powierzchnia, pow_ew, pow_wyr, pow_zred i za każdym razem efekt był taki sam, przy czym wszystkie te pola mają typ rzeczywiste. Jeśli uda się ruszyć temat w wolnej chwili, to będzie miło, jeśli nie to trudno. Na razie poprawiam w raporcie te wartości ręcznie.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Hmm, sprawdzałem obie i działały - przydałby się więc Pana projekt.piotr j. pisze:Niestety obie metody są nieskuteczne. Dla każdego pola z bazy danych, wstawia się wartość w m2, przy ustawieniach programu na ha. Dodatkowo testowałem z polami definiowanymi przez cgeo dla warstwy działek, tj. powierzchnia, pow_ew, pow_wyr, pow_zred i za każdym razem efekt był taki sam, przy czym wszystkie te pola mają typ rzeczywiste. Jeśli uda się ruszyć temat w wolnej chwili, to będzie miło, jeśli nie to trudno. Na razie poprawiam w raporcie te wartości ręcznie.
Pozdrawiam Jurek B.
Poszło na serwis.
. Chodzi o tą wygodę i "lenistwo", które przyświeca przy tworzeniu tych automatycznych raportów
.
Ten wariant mi wyszedł, z tym, że powierzchnie musiałem wpisać ręcznie, a nie przez kopiowanie pola PEW. Ale nie o to chodzi, aby za każdym razem zakładać pole w bazie danych i wpisywać odpowiednią wartośćJurek B. pisze:2. bez zmiany jednostek powierzchni dodać nowe pole typu rzeczywistego do bazy danych, skopiować do tego pola dane z pola PEW i zmodyfikować wzór raportu by podawana była wartość nowego pola - będzie ok.

Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Proszę pobrać wersję testową C-GEO - powinno już wyświetlać powierzchnie ewidencyjne w ha w wygenerowanym raporcie.
Pozdrawiam Jurek B.
Działa
. Dziękuję za ekspres. I życie znowu stało się trochę łatwiejsze
.

Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Dzień dobry.
Mogę prosić o dodanie do tego tych raportów zmiennej cel pracy.
Mogę prosić o dodanie do tego tych raportów zmiennej cel pracy.
- Załączniki
-
- SharedScreenshot.png (262.44 KiB) Przejrzano 3778 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.