edytor mapy obiektowej- przypinanie do paska zadań
edytor mapy obiektowej- przypinanie do paska zadań
Czy dałoby się wprowadzić poniższe propozycje na skrótach pasków zadań:
- możliwość zamieniania kolejności (przez przytrzymanie LPM i ustawienie skrótu w interesującym nas miejscu). Teraz nie ma żadnej opcji posortowania skrótów- trzeba je wprowadzać w interesującej nas kolejności
- jeżeli dokujemy pasek po lewej lub prawej stronie to fajnie gdyby była możliwość obrotu napisów (żeby były poziomo)
- czy byłaby opcja dokowania paska na dole? Aktualnie można góra, lewo i prawo.
- możliwość zamieniania kolejności (przez przytrzymanie LPM i ustawienie skrótu w interesującym nas miejscu). Teraz nie ma żadnej opcji posortowania skrótów- trzeba je wprowadzać w interesującej nas kolejności
- jeżeli dokujemy pasek po lewej lub prawej stronie to fajnie gdyby była możliwość obrotu napisów (żeby były poziomo)
- czy byłaby opcja dokowania paska na dole? Aktualnie można góra, lewo i prawo.
Re: edytor mapy obiektowej- przypinanie do paska zadań
Zmiana kolejności obiektów na ich pasku jest możliwa w menu Opcje-Paski narzędzi. U mnie dokowanie działa na wszystkich kierunkach. Niestety nie da się nie obracać napisów przy bocznym dokowaniu 

- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (144.67 KiB) Przejrzano 5613 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Ok. Nie pomyślałem, że to może być w edycji pasku narzędzi. A tak na przyszłość są dwie propozycję:
1. żeby elementu na paskach narzędzi można było przesuwać klikając LPM i po prostu przeciągnąć (byłoby to rozwiązanie idealne i intuicyjne).
Ustawianie elementów przez ustawienia pasków narzędzi jest niewygodne
2. Czy jest opcja utworzenia kilka pasków narzędzi z edytora mapy obiektowej? Np. jeden pasek miałbym z obiektami bdot, drugi z gesut itp?
1. żeby elementu na paskach narzędzi można było przesuwać klikając LPM i po prostu przeciągnąć (byłoby to rozwiązanie idealne i intuicyjne).
Ustawianie elementów przez ustawienia pasków narzędzi jest niewygodne
2. Czy jest opcja utworzenia kilka pasków narzędzi z edytora mapy obiektowej? Np. jeden pasek miałbym z obiektami bdot, drugi z gesut itp?
Czy są szanse na zrealizowanie tych dwóch propozycji, które złożyłem?
ad1 nie mamy takiej mozliwosci - korzystamy z gotowca ktory nie ma takiej fukcjonalności
ad2 pewnie by się dało to zrobić - jak będzie czas to sprawdzę dokładnie
pozdrawiam
grzes
grzes
Fajnie gdyby dało się też ustawić własny kolor tła dla ikonki, tak jak to jest zrobione dla ikonek na pasku obliczeń (tachimetria, ortogonalne, biegunowa itp)- wtedy dla każdej sieci można byłoby sobie ustawić odpowiedni kolor.
Zauważyłem jeszcze taki problem- jeżeli użyję skrótu to ustawienia dla linii pozostają, nawet jak zmienię warstwę.
W praktyce wygląda to tak:
- rysuję np. ogrodzenie
- potem w legendzie wybieram swoją warstwę (np. warstwa z ustaloną czerwoną linią o nazwie warstwy "czerwony")
- rysuje się obiekt stylem ogrodzenia, który jest na warstwie "czerwony"
Identycznie się dzieje, gdy mamy otwarty edytor mapy obiektowej. Trzeba go zamknąć, żeby rysować zgodnie z wybranymi swoimi warstwami z legendy. Tylko kwestia jest taka, że edytor mapy obiektowej mogę zamknąć, a jak korzystam z obiektów na pasku zadań to już się nie da.
Trzeba byłoby wprowadzić opcję dodania skrótu X zamykającego działanie edytora, albo jego automatyczne zamykanie, gdy jest wybierana jakaś warstwa z legendy
- rysuję np. ogrodzenie
- potem w legendzie wybieram swoją warstwę (np. warstwa z ustaloną czerwoną linią o nazwie warstwy "czerwony")
Identycznie się dzieje, gdy mamy otwarty edytor mapy obiektowej. Trzeba go zamknąć, żeby rysować zgodnie z wybranymi swoimi warstwami z legendy. Tylko kwestia jest taka, że edytor mapy obiektowej mogę zamknąć, a jak korzystam z obiektów na pasku zadań to już się nie da.
Trzeba byłoby wprowadzić opcję dodania skrótu X zamykającego działanie edytora, albo jego automatyczne zamykanie, gdy jest wybierana jakaś warstwa z legendy
Na razie trzeba skorzystać z funkcji pokazanej poniżej - ona przywraca domyślny styl i kolor linii. Być może za jakiś czas uda się nam dodać do tego paska obiektów mapowych podobną funkcję, co uprości tą procedurę:marcinn pisze: ↑15 gru 2020, 13:56 Zauważyłem jeszcze taki problem- jeżeli użyję skrótu to ustawienia dla linii pozostają, nawet jak zmienię warstwę.
- rysuję np. ogrodzenie
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (32.03 KiB) Przejrzano 5075 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Zauważyłem, że występuje problem z zapamiętaniem kolejności ikon w ustawieniach pasków narzędzi. Jeżeli poukładam sobie ikonki to po restarcie programu niektóre z powrotem lądują na końcu paska. Jeżeli wstawię separatory to znikają one także po ponownym uruchomieniu programu.
Chodzi o ikonki czy Te przypięte z edytora mapy. Może lepiej będzie jak połączymy się zdalnie...
-To serve and protect-
Czy dałoby się coś zrobić z tym zapamiętywaniem przypiętych do paska skrótów z edytora? Kiedyś łączyłem się zdalnie i pokazywałem, że po ponownym uruchomieniu programu ich kolejność wraca do jakiegoś pierwotnego układu (znikają też separatory). Fajnie gdyby też w ustawieniach paska narzędzi można było zmieniać wyświetlaną nazwę- teraz jak chcę ją zmienić to muszę odpiąć od paska i na nowo przypiąć skrót
Nie wiem czy możliwa jest zmiana nazwy istniejącego już paska narzędzi, przekażę programiście. Co do zapamiętywania położenia pasków, to ono działa, więc jeśli u Pana się nie zapamiętuje, powód musi być związany z brakiem uprawnień. Pomóc można tylko w kontakcie indywidualnym online.
Pozdrawiam Jurek B.