Program do wykonywania szkiców

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1300
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Program do wykonywania szkiców

Post autor: MarekOtt »

Witam.

Przyznaję, rzadko wykonuję szkice polowe na komputerze. Szybciej zrobię szkic ręcznie, następnie skanuję i wstawiam do elektronicznego operatu.

Kilka razy próbowałem wykonać szkic w c-geo, ale niestety przez skale, szkice nie są czytelne. Wiem że niektórzy oddają takie do PODGiK, mi jednak sumienie nie pozwala :D. Próbowałem także, wykonać szkic za pomocą różnych darmowych programów do rysunku technicznego, ale niestety ogrom funkcji przytłaczał.

W związku z tym, chciałem zaproponować twórcą programu, stworzenie jakiegoś prostego programu do wykonywania szkiców. Prosta kartka A4 na ekranie, zestaw kilku definicji linii + grubość + kolor, prosty edytor wstawiania tekstu i proste zanumerowanie pikiet. Rysunkiem wyjściowym, mogła by być mapa w skali, a następnie za pomocą takiego programu, można by było "rozskalować" mapę, tworząc czytelny szkic.

Byłbym w stanie za taki program zapłacić, jako kolejny moduł do C-Geo.
Aoschin
____
____
Posty: 101
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: Aoschin »

Podpisuję się pod powyższą propozycją rękami i nogami.

Aktualnie da się to zrobić, choć nieco topornie jak na szkic, w formie mapy, ale tylko dla obiektów stosunkowo skupionych.
W przypadku dłuższych elementów, rozciągniętych działek, szybciej i łatwiej jest narysować szkic ręcznie.

Powyższa propozycja jest w porządku, od siebie dodałbym tylko pomysł dodania małej "bazy danych" dla punktów przechowującej współrzędne X, Y, H w układzie 2000.

Moja koncepcja polega na kartce o wybranym rozmiarze z układem 0,0 w lewym dolnym rogu i na niej rozmieszczania punktów na współrzędnych lokalnych. W momencie wstawienia punktu i podania numeru odpowiadającego numerowi z tabeli roboczej, program pobierałbym współrzędne do bazy danych i korzystał z nich np. przy wyrzucaniu czołówek, kątów, czy opisów wysokości. W ten sposób zmieniając geometrię obrazka nadal moglibyśmy niezależnie korzystać z automatycznych czołówek i wyrzucania miar ortogonalnych.
Baza danych musiałaby się aktualizować w razie zmian w tabeli, albo może jakiś typ jednolitej tabeli z dodatkowymi kolumnami zamiast bazy danych, aby nie było jakichś wpadek.

Wiele nam narzędzi do szkicu nie potrzeba, wyrzucanie miar ortogonalnych na linii i czołówek, wyrzucanie kątów, opisy wysokości, numeracji i stabilizacji, jakiś podgląd na mapę na bieżąco (np. jakoś statycznie w tle - nie każdy pracuje na 2 monitorach).

Potem tylko wstawić w formularz i voila.
Pozdrawiam
Ao
pomiar
____
____
Posty: 201
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: pomiar »

Może ciut prościej i np. po narysowaniu w formularzu zrobić możliwości druku z funkcją dopasowania i przestawiania danych elementów
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 429
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: piotr j. »

Ja również popieram. Chociaż robię ponad 90 procent szkiców polowych w komputerze (c-geo, Cad), nic mnie tak nie denerwuje, jak właśnie wykonywanie szkiców.
Aoschin, świetny pomysł z tymi współrzędnymi.
Pozdrawiam.
piotr j.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1300
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: MarekOtt »

Zgadza się, tak naprawdę dane z bazy XY, były by potrzebne tylko przy wstawianiu czołówek itp. po "rozskalowaniu" mapy na potrzeby czytelności szkicu.

Głównym jednak założeniem takiego modułu musiał by być prostota, z podstawowymi elementami rysunku technicznego.
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
Pomysł dobry, popieram
Ostatnio wziąłem się za szkice w CGeo i wiadomo, początki oporne, ale taki moduł, to by było to.
Już pisałem post o dodanie dodatkowego opisu przy wstawianiu np. numeru punktu, żeby dodawało pod nr sposób stabilizacji itp.
viewtopic.php?f=2&t=12287.
Może przy zagęszczeniu danych jakaś opcja lupka, że np. w prawym dolnym rogu doda powiększenie nieczytelnego fragmentu?
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1300
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: MarekOtt »

Tak pomyslalem, ze sprawę czołówek można by było tez rozwiązać tak, ze dana pikieta na szkicu miała by podwójne współrzędne. Wspórzędne w układzie szkicu + współrzędne z mapy. Czołówki byłyby wstawiane z współrzędnych mapowych, które oczywiście były by zablokowane.
hasan
___
___
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 24 czerwca 2007, 20:32

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: hasan »

Walczę ze szkicami z c-geo ok 2 lata. Wszystko z poziomu mapy: zmiana skali mapy i opisów. Narzędzia o którym mowa wyżej na pewno ułatwi pracę.
Może najpierw wersja bez czołówek, jeżeli będzie łatwiej to ogarnąć ?
Tylko coś TEAM się nie odzywa, chyba myśli :D

pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2596
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: grzes »

Team myśli od wczoraj jak to ugryźć :). Dobry pomysł - sporo pracy żeby to dobrze zrobić, ale też fajne wyzwanie. Jak ktoś jeszcze ma jakieś pomysły to proszę pisać - może coś się z tego urodzi.
pozdrawiam
grzes
hasan
___
___
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 24 czerwca 2007, 20:32

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: hasan »

Z doświadczenia wiem, że w Softline panuje zasada:
"rzeczy niemożliwe robimy od ręki, na cuda trzeba TYDZIEN poczekać" :)

Mariusz
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: Maciej_o2 »

Może na zasadzie wstawiania grafiki i w pewnych miejscach gdzie gęsto to rozciągamy, a gdzie dużo miejsca to zacieśniamy z zapamiętaniem wsp punktów.
Nie wiem czy da radę, że klikamy w jedno miejsce i naciągamy lub zacieśniamy.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
pomiar
____
____
Posty: 201
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: pomiar »

Ja to widzę tak:
1- jest osobny moduł do tworzenia szkiców
2- po narysowaniu nowych rzeczy w module mogę podczytywac sobie dana tabele
3- wtedy mam okienku w którym mam obszar wydruku w zależności od rozmiaru strony
4 - mogę manipulować dowoli rysunkiem: przeciągać, przesuwać, skalowac itp
5- mogę dodawać formatki, ramki itp, strzałki północy dowolne opisy itp
6- jak wcześniej wspomnieli przedmówcy dodawać czołówki i wysokości które będę się tworzyły na podstawie wsp. Z tabeli
7- oczywiście możliwości tworzenia obiektów typu linie powierzchnie itp.
GGblues77m
_
_
Posty: 2
Rejestracja: środa, 15 kwietnia 2020, 15:30

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: GGblues77m »

Szkice w C-Geo robię od kilku dobrych lat. Wykorzystuję mapę.
Mysle że mapa to już 50% szkicu.
Brakuje mi rozciągania zwężania sytuacji rysunku.
Podoba mi się pomysł przedstawiony przez kolegę- by pomiar
Osobny moduł do tworzenia szkiców to bardzo trafiony pomysł za którego warto zapłacić.
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 315
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: arttiq »

Pomysł dobry. Ja się również dołączę.
Np. dla pomiarów dróg (inwentaryzacja, MDCP) i wykonywanie przekrojów - jak przedstawić rysunek szkicu w taki sposób aby zbliżyć przekroje do siebie i na jednej kartce A4 pokazać, np. 20 przekrojów a nie 2/3.
Ewentualnie odsunąć od siebie rowy, skarpy dla uczytelnienia szkicu.
Wychodzi na to, że obiekty muszą być skalowalne/ rozciągalne/ przesuwalne..
pozdrawiam
arttiq
ODPOWIEDZ